18.02.2014 00:12
18+
314
    
  7 | 8  
 © Бойчук Оля

Мамо, мамо...

    Доброго ранку, Надууусююю! – і потягнулася спросоння, і пововтузилась під периною, позіхнула втомлено-смачно. "Що нині? Середа? Іх, робота! Йой, що то я заспала!  Так, тсс, Надю, треба бігти. Каву си за прилавком зроблю»…

- "День добрий, голубонько" - защебетав сусід.

- "О, прокинулась наша зозулька" - прицмокав другий.

 - "Але вже файна баба" – прошамкав ще захмелілий від вчора вуйко.

- "Ото курва, вже десь зранє хлопа шукає" – подумав дід, з чуприною кольору молока.

А розпатлана і червонощока Надька захекано дріботіла і притримувала руками краї піджака, що не сходилися на обважнілих грудях. А десь у спідінй кишені зойкали ключі від сільського склепу.

                                 *                  *                         *

- Андрію, а то правда же твій тато гуляв з Надьков – продавщицев?

 - Та як ти можеш таке в мене питати?

 - Та то не ти з нев гуляв, а твій тато, того й питаю?

-  Ти геть встид втратила? Гуляв – не гуляв, то єго діло.З хати до неї не пішов!

- А то таки гуляв! Ото собацюра старий, а мамі кілько встиду і ганьби!

- А воно тобі треба всьо знати до діька! Та на тій вулици каждий другий хлоп з нев був, то й що? А ті що не були, то не годні і їм досить через день «виставити» їй по сто грам, нагодувати цукерками на бороду, вщипнути за котрусь складку або ляснути по дупі і смачно прицмокнути.  Мусит бути і така на селі.

-   А чи вона одна така? Тілько її перевага найбільша. До роботи метка і хитра, говірка і смикалиста. Язичок добре підвішений аби прикликати і приговорювати. А що файна – то і вік не завада. Тернові очі часто наливаються блиском, щоки, як спілі вишеньки. Перлинки у вухах пасують навіть до засмальцьованого робочого фартушка. Ну а запах….»Ромашка», «Галка», «Сонце в бокалі», з легким відтінком «1715» і теплим подихом перегону.


               *                        *                       *

 - Хлопці, нині в борг не даю! І вашого гощенє не хочу! Ану дивітсі чи не йде моя Марічка!


   Йде Марічка. Голову схилила. Вже давно не жартує і не хіхоче на всі боки. Соромиться по селу ходити, у церкві стояти і в очі бабам язикатим глядіти.


  -   Слава Йсусу Христу!

  -     Слава навіки Богу! Де йдеш Марійсю? Певно до склепу.

 -  Та певно, треба Надуси компанію скласти. Виділа-м як колєжанка Любка до району нинька поїхала. А самій похмелитисі не пасує!

   -    Нє, сіся не така. Ади заміж вийшла за файного порєдного хлопця. Не видко би пила, ти й не гуляла ні з ким. Файна дівка, робітна. Лиш ади якого встиду набраласі.


Шепталися, не ховалися, не встидалися…

А Марічка соромом душилася, благала і просила зупинитися. Любила і ненавиділа. Цілувала і давала ляпаса. Марно..марно..

Мамо, мамо



Івано-Франківськ, лютий 2014

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.02.2014 19:54  Мар Мишка 

Є  в моєму селі жіночка, ходили до неї цілим кутком (або й не кутком), а коли народилась дитина, зробили велике свято і гадали-вирішували, чиє дитятко....

 18.02.2014 16:57  Володимир Пірнач => © 

Дуже круто написано.
Із захопленням прочитав :)

 18.02.2014 14:08  Недрукована => © 

Файно написано!)
Радує, шо на порталі можна і такі твори почитати.
Всюду їх повно таких "героїнь", але ж добре ти пишеш - і така мусить бути.

 18.02.2014 13:10  Ірина Червінська-Мандич... => © 

цікава мова, гарно. мдя, наші сільські базікалки кому завгодно олова за пазуху наллють. сидять на лавицях і триндять замість того, щоби онуків бавити чи замість доньки/невістки по дому щось порати, так нєєє... до всього їм діло, усе вони знають, всюди вони були і свічку тримали. навіть не знаю, хто більше вартий осуду у цій мініатюрі - Надька, з котров кожен другий хлоп, чи тоті сороки тріскотливі під парканами на лавках...
актуально, моє чудово.

 18.02.2014 10:59  Ігор Рубцов => © 

А крім всього сказаного у інших коментарях ще й барвиста мова Прикарпаття. Це чудово. Люблю нашу Україну за таке розмаїття.

 18.02.2014 01:53  Ганна Коназюк 

Олю! Зачитуюсь Вашими творами! Дуже вдало, майстерно, красиво пишете! А цікаво ж як!.. Просто чудово!

 17.02.2014 23:53  Тетяна Белімова => © 

Олю! Ну до чого ж ти гарно написала! Все дуже живо! Народний образок!
Така жінка є у кожному селі? Така жінка є у кожному селі...
Щось у цьому є... Масні погляди і поговір, але ніхто не годен пояснити "це" явище... У чому принада ТАКОЇ? Доступної?