10.03.2014 01:43
для всіх
951
    
  5 | 5  
 © Бойчук Оля

200 слів про Шевченка

Кажуть, геніями народжуються. Але ніхто не пояснить, чому тавро «геній» дають посмертно. Чому по життю треба йти босоніж тернистим шляхом, зневіритися в Бозі, зненавидіти старість або не дочекатися її, аби потім посмертно звучати на спраглих правди устах. А може воно того варте?

Символічно, але щоб стати поруч з Отцем, Син його був розіп`ятим. Босим ходив піском і камінням, робив чудеса з душами і тілами. Бо воно того варте!

А ще − «..першим було Слово...». І тому сила така у Слові, сказаному обраними. Те слово переслідує душу, винуджує не мовчати, витрушує на папір все недомовлене і перемислене. Байдуже, що довкола інакодумці, поміщики і зрадники. Інакше не можна, бо тоді нестимеш інший хрест − власної неповноцінності та зради самого себе. Шевченко не міг бути іншим, бо став обраним.

Кажуть, генії – диваки, навіть трохи божевільні, чимось одержимі. 

Можливо. Це теж велич, тільки вже не слова, а духу: втримати ті дивацтва в собі, не перейти тонку межу і не збожеволіти остаточно. А якщо й збожеволіти, то щоб стати щасливим. Може воно того варте?

Шевченко був одержимим – ідеєю, свободою і правдою. Ніяких дивацтв, бо Він – обраний Богом і Словом. Певно тому геном «Шевченко» народжується, відроджується і множиться з кожним поколінням українців. Бо ми того варті!


П.С. Есе перемогло у літературному конкурсі " Мій Кобзар ( 200 слів про Шевченка)"



Івано-Франківськ, 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.03.2014 11:08  Світлана Рачинська => © 

Вітаю, Олю! Прекрасний твір) Заслуговує тільки на найкращі відгуки!!!

 10.03.2014 03:13  Ганна Коназюк 

{#} Вітаю!!! Чудове есе! Нехай перемога додає наснаги!!!))

 10.03.2014 01:53  Тетяна Белімова => © 

Олічка! Щиро вітаю! Усіляких тобі гараздів! Ти ж наша розумничка! Всі думки хороші і правильні, так поетично оформлені! Молодчинка!

 09.03.2014 23:21  Ірина Червінська-Мандич... => © 

Вітаю з перемогою ! )))

 09.03.2014 23:06  Деркач Олександр => © 

Дуже гарно, сподобалось