17.03.2014 19:19
для всіх
405
    
  8 | 10  
 © Суворий

Імперія прагне реваншу або право сильного

Імперія прагне реваншу або право сильного
Аби нація залишалася здоровою, вона повинна воювати кожні двадцять п`ять років.
Беніто Амількаре Андре а Муссоліні

Останні події, що відбуваються довкола України, спричинили низку подій в міжнародному масштабі, які змусили експертне середовище говорити про можливість Третьої світової війни. Однією з причин таких міркувань виступають аналогії, що проводяться між діями Російської федерації на чолі з Володимиром Путіним та в свій час фашистської Німеччини під проводом Адольфа Гітлера. Багато істориків не безпідставно проводять паралелі з подіями 30-х років 20 століття, коли було зруйновано хиткі міжнародні домовленості, які мали місце після Першої світової війни, та розпочато велику кількість конфліктів по всьому світу, метою яких була зміна кордонів одних держав на користь інших. Зокрема, часто згадується аншлюс Австрії в 1938 році. Такі прості аналогії окрім окреслення образу карикатурного ворога довкола Росії по своїй суті нічого не несуть та відволікають від основного - об’єктивної загрози в міжнародному масштабі і потенційного нового переділу світу. З іншого боку, це, навпаки, ще більше згуртовує несвідоме російське населення довкола Володимира Путіна, котре володіє лише найбільш стереотипними уявленнями про «нацизм-фашизм»: наявність концентраційних таборів, знищення євреїв, свастика та приниженням гідності слов`ян, які для них є чомусь синонімом слова «росіянин» або, якщо бути ще більш точним, «російськомовний». Впевнений, що коли Беніто Муссоліні та Адольф Гітлер формували концепції «фашизм» та «націонал-соціалізм», роблячи перші кроки, багато хто з істориків теж міг би відшукати подібні аналогії в минулому, але чи це допомогло б зупинити зло, яке в той час лише народжувалось, і переконати громадян Італії та Німеччини чинити йому спротив? Як в той час можна було відчути і побачити наслідки на 10-20 років наперед?

Імперія прагне реваншу. Нюрнберзький процес не засудив пакт Молотова-Ріббентропа, який де-факто зняв останні обмеження на початок Другої світової війни. Спрацювало право переможця. Про нього взагалі почали говорити на території колишнього СРСР лише в кінці 80-х, коли ослаблена країна вже хиталась під власною вагою і починала вводити продовольчі пайки. Вперше прозвучали терміни «економічна криза», «рецесія», «інфляція», «девальвація» та з`явилось чітке усвідомлення, що ми програли так звану «холодну війну» з Заходом. Програли без жодного пострілу, програли, не помітивши, що світові війни між імперіями перейшли в специфічну «фінансово-економічну» сферу, де керівництво СРСР виявилося повним профаном, не здатним прогодувати навіть власний народ. І тут справді варто згадати про аналогію з Німеччиною, яка після Першої світової війни опинилась в подібній економічній скруті, з якої через 10 років після приходу до влади Адольфа Гітлера почала виходити через мілітаризацію та консолідацію суспільства довкола мрії відновлення своєї величі та «собирательство земель». Наскільки це природно для імперії? Напевно, треба запитати в тої ж Німеччини, яка на даний час знову ж таки є фінансовою імперією Євросоюзу, але вона вже не робить третьої спроби ні мілітаризуватись, ні відвойовувати території. Росія, як правонаступниця імперських амбіцій СРСР, чомусь вибрала шлях гітлерівської Німеччини і вже відомо куди він приведе в будь-якому випадку, хоча могла б розвивати медицину, будувати автобани та боротися з корупцією, рівень якої зашкалює і несе смерть та розруху, співмірну з постійним веденням бойових дій в на перший погляд цілком мирній державі.

Право сильного. Найбільшим злом в міжнародному праві є одноосібне вторгнення під будь-яким приводом держави, яка за чисельністю населення та військовим потенціалом перевищує об`єкт нападу, в іншу державу з метою її анексії. Взагалі будь-яке право, а не лише міжнародне, втрачає сенс, коли перестають дотримуватись суті закону і спираються лише на його букву, що зараз робить Російська федерація та й то недбало. Саме з ігнорування міжнародного права розпочалась Друга світова війна. Найближчим прикладом такої спроби анексії є напад Іраку на Кувейт в 1990 році. Агресію було відбито силами коаліції доволі швидко, але Ірак ніколи не був важковаговиком міжнародної геополітики. І його спроби таким стати шляхом заволодіння ядерною зброєю всім відомо чим завершились. Військове вторгнення в Грузію 2008 та анексія Криму 2014 року ядерною державою насправді є реалізація права сильного на здійснення своєї місії згуртування нації під єдиним протекторатом без врахування точки зору всіх жителів окупованих територій з різною самоідентифікацією та з порушенням територіальної цілісності іншої країни. Але для самої Російської імперії це не чужий, а власний досвід поневолення інших народів шляхом використання військової сили. Хоча росіяни продовжують кивати на підручник історії, західні цивілізації вже давно відпустили свої колонії і продовжують поступово сприяти наданню незалежності всім, хто її бажає, розуміючи беззаперечну користь від економічної кооперації аніж від експлуатації поневолених народів. Питання ж анексії чужих територій (відібрав і приєднав) в свідомості тих же європейців є ключовою ознакою фашизму або ж співзвучної ідеології.

Росія і росіяни в переважній більшості у своїй ностальгії за радянською всесвітньою величчю, якої ніколи не було і яку плутають з звичайнісіньким страхом перед червоною загрозою, чітко усвідомлюють, що історично плетуться в хвості розвитку інших цивілізацій, і уже втратили віру у власні сили побудувати аналог Силіконової долини чи якогось іншого продукту здатного зацікавити споживача. Вони намагаються нашвидкуруч повернути собі те, що належить їм згідно волі Божої (інших підстав у них вважати той же Крим чи Україну в цілому своїми територіями немає) і опустити нову «залізну завісу», через яку продовжуватиме протікати нафта та під тиском прокачуватиметься газ. Але чи може світ впевнено дивитись у власне майбутнє, фінансуючи військову машину територіально найбільшої ядерної держави світу і оглядаючи її виключно через перископи підводних човнів та супутникові знімки Google? І чи тільки про нову «залізну завісу» йдеться цього разу?

Наостанок хочеться нагадати про той же пакт Молотова-Ріббентропа, який давав СРСР 10-річну гарантію про ненапад. Невже порушення цієї міжнародної угоди і невиконання норм міжнародного права не навчило російське керівництво, що це тільки дає початкову перевагу над суперником, але пізніше б`є по самому порушнику. І сила цього удару може бути страшенною.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 19.03.2014 00:32  Деркач Олександр => © 

іще одна цікав аналогія з сьогоднішнім виступом путіна - "Мистер Рузвельт! Я прекрасно понимаю, что обширность вашего
государства и несметность богатств вашей страны заставляют вас испытывать
ответственность за историю всего мира, за историю каждого народа. Сэр, я
вращаюсь в более скромных сферах...
Однажды я пришел к власти в стране, которая лежала в руинах, потому что
поверила обещаниям остального мира и потому что ею плохо управляли
демократические правительства... Я победил хаос в Германии, восстановил
порядок, резко повысил выпуск продукции... развил транспорт, организовал
строительство дорог и рытье каналов, способствовал созданию новых гигантских
заводов и в то же время поощрял развитее образования и культуры нашего
народа.
Мне удалось дать работу более чем семи миллионам безработных... Я не
только политически объединил немцев, я их перевооружил. Я смог страницу за
страницей уничтожить тот договор, все четыреста сорок восемь статей которого
содержат величайшие и самые злодейские притеснения, с которыми когда-либо
приходилось мириться человеку.
Я вернул рейху провинции, отнятые у нас в 1919 году. Я вернул на родину
миллионы немцев, которые были от нее оторваны и жили в нищете... И все это,
мистер Рузвельт, без кровопролития, не принеся ни своему народу, ни,
следовательно, другим ужасов войны...
Ваша задача, мистер Рузвельт, по сравнению с моей гораздо проще. Вы
стали президентом Соединенных Штатов в 1933 году, когда я был избран
канцлером рейха. С самого начала вы стояли во главе одной из крупнейших и
богатейших стран мира... У вас в стране имеются все условия для того, чтобы
в свободное время вы могли уделить внимание мировым проблемам... Ваши
помыслы и предложения распространяются гораздо шире, чем мои, потому что мой
мир, мистер Рузвельт, в который поместило меня провидение и ради которого я
считаю своим долгом трудиться, к сожалению, гораздо меньше, хотя для меня он
дороже всего на свете, потому что это мир моего народа!
Я полагаю, что именно так лучше всего смогу служить всему тому, в чем
мы все заинтересованы: справедливости, процветанию, прогрессу, миру на
земле".

 18.03.2014 12:28  Деркач Олександр => © 

Ризький мирний договір 18 березня 1921 - Західна Україна відійшла до Польщі...

 18.03.2014 11:42  Деркач Олександр => © 

Імперія таки прагне реваншу - сьогодні символічний день - 18 березня 1856 року закінчення Кримської війни, по Парижському договору Росія втратила частинии території і право мати військовий флот на Чорному морі...і сьогодні ймовірно Росія включить Крим у склад нової імперії...якись дивні історичні аналогії з цим путіним((((

 18.03.2014 00:59  Марина Моренго => © 

Хороша у Вас публіцистика виходить і, на жаль, правдива.

 17.03.2014 19:39  Світлана Рачинська => © 

Об"єктивна і обгрунтована оцінка. Повчально пишете.

 17.03.2014 13:06  Мар Мишка => Тетяна Белімова 

Прозріє. Навіть немає ніякого сумніву! Колись клепка в голові таки спрацює...

 17.03.2014 10:47  Тетяна Белімова => © 

Висновок статті дуже сподобався. НЕ БУВАЄ БЕЗКАРНОСТІ. НІКОЛИ. За всі злочини РФ відповість, тобто, її керівництво. Аналогія із гітлерівською Німеччиною пряма і очевидна. Не знаю, яким там у той час був процент незгодних, але в Росії незгодних зараз дуже багато. Зомбі поки що переважають. Але є надія та те, що коли економіка РФ перекинеться через реакцію світу, прозріють і зазомбовані.
А Криму можна побажати "успіхів" у складі нової батьківщини. На жаль, прибічники Януковича, котрі голосували за нього у 2010 році, прозріли лише після того, як побачили його"царствування". Крим також прозріє, але вже буде пізно щось змінити.

 16.03.2014 22:31  Деркач Олександр => © 

Гегель казав - всі великі всесвітньо-історичні події та особистості повторюються двічі: перший раз як трагедія, а другий - як фарс...хочеться вірить що так і буде, хоча бувають винятки із правил і історія знову повториться у вигляді трагедії...тут аналогії і з Гітлером, і з урядами УНР...