21.03.2014 17:05
для всіх
397
    
  5 | 5  
 © Ганна Коназюк

Інші

Інші

Вони інші. Зовсім, зовсім інші... Навіть якщо твій син, як дві краплини води схожий з тобою тодішньою — він не такий, як ти. І навіть якщо донька так само здіймає брови, коли співає у шкільному хорі — вона інша. Це дивне прозріння прийшло недавно - після того, як син радісно повідомив, що сьогодні у відповідь на вітання якогось дядька “Слава Україні”, він так голосно разом з однокласниками закричав “Героям слава!”, що ледь шибки з віконних рам не повилітали і не луснули барабанні перетинки... І тут тобі пригадалось, що був час, коли ти теж голосно, але не настільки, викрикувала Завжди готовий!” у відповідь на якесь там “Піонер! Тра-та-тара-ра... велкеесем... комуністична партія... будь готовий!” Це було так давно і водночас ніби вчора... А ще різняться шкільні щоденники, які багато цікавих речей можуть розповісти про свого власника. Щоденник сина відрізняється від твого не лише обкладинками, а й “наповненням”. У тебе за весь період навчання в школі було лише два записи: “Ваша донька у їдальні перебирає харчами” і “запізнилася на політінформацію” о речі, другий був набагато серйозніший ніж перший). У сина ж майорить великою кількістю записів, які кожен раз тебе ніби шпичкою штрикають у найболючіші місця... Це і “телефонував на уроці” (вкрай важливий дзвінок другу), і “задрімав” (випадково), і “катався на стільці” (забувся, що не можна) і “свистів на математиці” (губи якось самі скрутились у трубочку і видихнув більше повітря ніж завжди...) і багато (не уявляєте на скільки!) інших. А запис “Влаштував під кабінетом інформатики мітинг” твій син прокоментував так: “У нас, мамо, просто була мирна акція, я ж не знав, що це буде так голосно”. Вкотре дивлячись у блакитні очі сина, розумієш, що він каже щиро... Він просто інший, ніж була ти у неповних дванадцять... А ще він народився вже з присутнім його поколінню геном свободи, відсутністю стадного рефлексу і стандартного мислення. Тебе неабияк здивувало запитання сина, який спостерігав за явищем “ленінопаду”, “А хто такий Ленін?” Здивувало, бо ти впевнена була у його обізнаності. І не тому, що ти йому колись розповідала, а тому, що як таке можна не знати?!! Але хлопця це ніскільки не бентежить, бо в нового покоління — свої герої, свої плани на майбутнє, своє, інше життя, сповнене віри, впевненості у власні сили, з раціональними живими ідеями і безліччю нових геніальних відкриттів. Вони інші...



Київ, 21.03.2014

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 27.03.2014 21:31   

....Хотілося б більше познайомитись із твоїми віршами, адже їх у тебе багато, ти писала ще в школі...

 27.03.2014 21:30   

Анюточко ( зву тебе я так, звала тебе так твоя матуся) ти, як завжди - не перевершена у своїй поезії. Твої слова - надихать оптимізму, мудрості, людяності...Ти завжди, як і в житті- щира, проста, сердечна...Такою пам;ятаю ...Таку знаю...Шаную...

 21.03.2014 22:21  Олена Вишневська 

ВІчна тема "Батьків та дітей". Гарні роздуми!

 21.03.2014 21:37  Суворий => © 

Нічого... Зараз повилазять з нірок псевдомегапатріоти з районо, облоно та всяких там кімоно, що вже дочекались зміни влади і перефарбувались. Почнуть третирувати учнів рефератами про Майдан, Небесну сотню, роль Турчинова в націонал-визвольній боротьбі і швидко від щирого "Слава Україні" все зведеться до банального підпалочного "а чого так мало сторінок в рефераті про героів?". Ніхто так не руйнує цінності, як наша освітня система, трясця їй. В часи Ющенка знайомий вчитель фізики розказував, що замість того, щоб готувати дітей до олімпіади, всі хором писали реферати про Голодомор. І кінця цьому не було... І чи не це викликає байдужість до дійсно важливих речей? І нищить патріотизм на корню...

 21.03.2014 21:23  Люлька Ніна => © 

Моєму внуку 16 і у нас аналогічна ситуація з записами в щоденнику, з відношенням до навчання і взагалі до життя. Спочатку ми переймалися цим а потім також зрозуміли, що вони інші і нам уже складно їх розуміти. Будемо пристосовуватись до цього і головне - любити їх такими, як вони є. Дякую, Ганно, що Ви так гарно і з гумором описали і ми знайшли у Вашій статті підтвердження своїм думкам.

 21.03.2014 18:11  Тетяна Белімова => © 

Цікавий роздум. Кожне нове покоління є неповторним, унікальним, не подібним на попереднє. Не підтримую теорій про "виродження" і бачу, що ти теж! У всьому є позитивні і негативні сторони)))
Дуже приємні, світлі роздуми із нотками ностальгії))))

 21.03.2014 16:57  Ірина Затинейко-Михалевич 

таки ТАК - ІНШІ!