02.07.2014 09:49
для всіх
305
    
  6 | 6  
 © Олег Буць

Хрест України

Слова, текст пісні «Хрест України» Олег Буць

Мені в стіні

З хрестом горить ікона

У небі

золотим.

На тім хресті –

Століття і мільйони, 

І чорний дим!

Хто розбере – герої

чи невинні, 

Чи так

їх час

настав?

Усі лягли

На хрест

України…

І не у дні

забав.


І скільки ще

Вертатимуть лелеки –

Принести

і узять?

І схід близький, 

І виходи далекі, 

В вогні проклять…

Не плачу я…

Лиш тільки

лоб у стіну –

Сльоза

сама тече.

Усі вони

Під хрест

України

Підставили

плече…


Як «Отче наш», 

Молю я лепту взяти

Для матері

мою…

Її з хреста

Не скоро буде знято

В страшнім бою…

В Великий День

Наш дух

розвалить стіни, 

Розвіє

вітер

дим.

Засяє хрест, 

Як символ України

У небі

золотим!


P.S. Сама ідея вірша «Хрест України» з’явилася після масових убивств 18-20 лютого на Майдані, коли пролунали заклики всім полеглим посмертно присвоїти звання «Герой України». Аякже – подумав я – із врученням родичам «залатой звізди», відголоска советської системи, так ніби хлопці про «звізду» все життя мріяли…

І народилася думка запустити обговорення створення спеці-альної, найвищої в Україні, нагороди, котрою удостоювати посмертно лише тих, хто за Україну загинув… І не буде до цієї нагороди примазуватись усяка шобла, котрій конче треба стати «Героєм», бо дожив до чергового ювілею…

І запустити це обговорення я вирішив віршем. Але якось не складалося… Не думав, що він вийде саме таким. Вважав, що він має бути про майбутню нагороду.

А зараз війна. І під її впливом вірш повів себе, як сам захотів і написався, як вийшло… І зараз я його розглядаю, як текст до майбутньої пісні, до якої поки що нема мелодії. Може, хтось візьметься?



08.06.2014

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 05.07.2014 22:41  © ... => Мальва СВІТАНКОВА 

Дякую за розуміння! А без надії взагалі нема що жити!

 04.07.2014 01:33  Мальва СВІТАНКОВА => © 

Щиро, щемливо... Добре, що є надія!

 03.07.2014 19:33  © ... => Ганна Коназюк 

Хто підкаже, як тут писати в приват?

 03.07.2014 19:30  © ... => Тетяна Белімова 

Дуже Вам дякую за розуміння і побажання! Хай і Вам щастить!

 03.07.2014 09:06  Тетяна Белімова => © 

Гарні ваші слова, пане Олеже, правильні міркування. Нічого додати. Люди не за нагороди пішли у вічність! Цікава форма! Хай вам щастить із піснею!

 02.07.2014 22:35  © ... => Світлана Рачинська 

Всім, хто був нині до цього тексту небайдужий. Вдячний за те, що Ви його оцінили. "Хрест України" для мене дуже багато значить. Впевнений, що коли він зазвучить в музиці - він зачепить людей так само, як і мене, коли я його перепускав через душу.
)))Якби мені ще півроку тому хто сказав, що в мене будуть виходити такі вірші, я би йому в очі засміявся! І назвав би такий текст, ну, може, не агіткою, але щось коло цього. А зараз у нас у всіх щось зламалось і ми почали гордитись Україною. Та що там гордитись! Якби мені, хто змушений був поїхати світ за очі з дому, бо в свій час дав гроші близькій людині на розкрутку, хтось сказав: прийде час, і ти будеш віддавати тисячі абсолютно незнайомим людям тільки із-за оголошення в мережах... Я би йому межи очі плюнув! А зараз... Певно, в роті пересохло)))

 02.07.2014 20:12  Панін Олександр Миколайович... => © 

Дуже сильно і гарно.

 02.07.2014 13:29  Ганна Коназюк => © 

Красиво написали! Прониклива, болюча пісня!..

 02.07.2014 10:39  Світлана Рачинська => © 

Щемний вірш. Дуже.