06.07.2014 22:12
лише 18+
305
    
  2 | 2  
 © Оксамит

Пряний букет

з рубрики / циклу «Легкий трем надвечір`я»

Любіть жінку такою, якою ви її зробили, або зробіть її такою, якою ви її любите. (іспанська приказка)

Ой хто ж не любить того літа?.. Літо-літечко! Пора зелені. Пора цвітіння гордих гладіолусів і лілій, пишних, гарних жоржин, яскравої веселої петунії, дурманящої мріями левкої. Хто ж не любить того літа?.. Отої шовковиці, якої не можна наїстися, отої малини, яка манить своїм солодом, отого глухого немов таємниця звуку, коли у траву падають теплі, нагріті сонцем засмаглі абрикоси. Коли гілля гнеться від наливання яблук, коли синій колір слив, то щось неймовірне. Хто ж не любить того літа, коли достигає хлібне колосся, і то схоже на великий свіжеспечений жовтий коровай прикрашений маками і волошками. Хто ж не любить того літа, коли треба збирати трави. Он яке густе суцвіття звіробою, а грицики, вистрибують неначе коники, і пижма вбралася у квітучу корону, де-не-де хвощ утворив свою хвойну галявинку. Ще квітнуть дві одвічні подруги кожної жінки, ніжна ромашка і глибока нагідка, які завжди прийдуть на допомогу...Як же то можна не любити, коли чути рівне гудіння тружениць бджілок, і гучного басу джмеля, і крику шпаків, яких розгониш, ляскаючи в долоні, бо вони влюбували собі достиглі вишні.

А ще літо пора прянощів. Прянощі-то, як кохання, смачне, пікантне, яке має неповторний смак, від якого можна збожеволіти, заради якого можна все, бо кожна хоче бути коханою, жаданою, неповторною. Кожна жінка хоче бути смачною, щоб всього було в міру. Щоб не гірчило від гіркого, і не нудило від солодкого. Щоб всього...

У кожної жінки свій пряний букет, свій незабутній аромат, свій безмежний світ фантазій і розуміння, треба тільки правильно скласти, правильно подати, щоб то було як витвір мистецтва, як одне єдине, яке неповторне, незабутнє...

Ось гілочка кропу, як ніжне оксамитове тіло. Хочеться торкатись. Петрушка-смак, якої не сплутати з ніяким другим, але в різних стравах він відчується по різному, так і кожна жінка має свій смак. Гіркувата рукула, то як жінка, яку ображають, і без певних компонентів, що не додай в ту пряність, залишиться гіркою, немов не пробачає. Он ніколи не сумуючий, чабрець, який має не один віддінок кольору свого листя, хіба ж то не схоже на жінку, яка може бути різною... Прохолодна м`ята, тут вже яких зусиль не додавай, якщо жінка холодна, ніщо і ніхто її не зігріє, допоки вона сама того не схоче. Зацвів аніс білим-білим, то чистота, яка необхідна. Яка для кожної, як запорука того, що ця жінка вправна господиня, не дурно ж хтось придумав, що купуючи домашні молочні продукти, спочатку подивіться на ту, яка продає... І в довершення загадковий базилік, немов бажання жінки, і щасливий буде той, хто відкриє, зрозуміє і торкнеться тих бажань...

Не треба всього забагато, треба, щоб було в міру. Щоб всього... Зірвіть по дві гілочки тієї смакоти, скомпонуйте свій пряний букетик, додайте себе у той красивий пряний збір. Додайте себе у вигляді вашої улюбленної квітки. Поселіть свій букет на кухні, хай він буде достатком і благополуччям. Поставте у... Ні, не у вазу, а в креманку, або соусничку, і поруч покладіть декілька зерняток кави, то як впевненність того, що ви загадкові, жадані, неповторні, а головне кохані...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.07.2014 09:54  Тетяна Белімова => © 

Флористика в українській літературі не дуже широко представлена, а це ж неозорий лан!!!
Яка у вас вийшла цікава і захоплююча розповідь! Кожному корінцеві-рослинці-квіточці ви дали таку влучну характеристику, ув`язавши це із жіночими типами! Це дуже цікаво! Почала себе шукати і зрозуміла, що я гібрид))) (я б ще орхідей додала улюблених))) Може, допишете ще другу невеличку частинку? А про чоловіків - і мови нема, як би цікаво було послухати!
Цікавий у художньому плані і пізнавальний, відкриваючий суть природи і людську суть твір!