10.07.2014 00:31
для всіх
268
    
  5 | 5  
 © Максимів Галина

Нанашка Магда

… Кожного року, як настає Івана Купала, змовкає зозуля, та не втихають солов’ї. А моє серце радіє, щойно відчиняю знайому хвіртку. В тій хаті, збудованій на стрімкому березі, де рушники понад іконами здійняли крила, живе моя хресна мама – нанашка Магда. Цього дня вона чекає гостей. Виглядає у вікно, метушиться біля столу. Посередині білої скатертини вмощує глечик з «Івановими травами»: ромашками, м’ятою, ранніми вишневими мальвами.

…Того квітневого дня, тридцять років тому, Магдалина Коляса йшла до церкви на Богослужіння. Назустріч їй вибігла односельчанка Марія-Орися:

– Магдо, будьте хресною мамою для моєї донечки. Жінка, яку ми запросили кумувати, не приїхала на хрестини…

Магдалина Степанівна була трохи вражена несподіваним проханням. Але не відмовила. Принесла, як і годиться, крижму...

Нанашці Магді минуло вісімдесят три роки. Змалку важко працювала. Вийшла заміж, та дуже молодою овдовіла. Виховала семеро дітей гідними людьми. Пережила важку втрату – смерть сина Василя. Та нині багата дванадцятьма онуками та п’ятнадцятьма правнуками.

З усіх хрещеників та хрещениць я – наймолодша. А так нас в нанашки Магди – двадцять двоє. Було. Троє уже відійшли в засвіти...

За святковим столом линуть щирі слова вітань. Нанашка Магда усміхається, лагідну блакить її очей наповнюють сльози радості:

– Дітоньки мої любі, щоби ви до тих літ дожили, які я нині зустрічаю. Щоби кожній днині раділи, пташині кожній, травинці, світанку …

... Щойно лагідне липневе сонце сідає за небокрай, нанашка Магда босими ногами ступає по припорошених росою споришах своєї життєвої дороги. То вона проводжає дітей, онуків й правнуків до тої великої дороги, якою вони розходяться по своїх домівках.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.07.2014 10:14  © ... => Мальва СВІТАНКОВА 

Дякую, що живете на хвилях щирості))))

 10.07.2014 08:38  Тетяна Белімова => © 

Пані Галино! Описали дуже гарну і світлу людинку! Хай у неї буде ще здоров`я і хай Господь дає довголіття!
Вітання вашій хресній мамі!

 09.07.2014 17:39  Мальва СВІТАНКОВА => © 

Сподобалось!
Щирість. Рушники крилаті....
А особливо:
Звернення головної героїні до дітей, внуків.
Колорит народної мови пробиває броню ноосфери!
Дякую.

 09.07.2014 17:17  Світлана Рачинська => © 

Благословенний дім, де рушники понад іконами здіймають крила! Де босими ногами ступають по припорошених росою споришах своєї життєвої дороги. Дуже красиво. Люблю твори, які душею не обділені! Просто дуже сподобалось!

 09.07.2014 17:16  Панін Олександр Мико... => © 

Гарно, дуже душевно.