08.08.2014 23:50
для всіх
578
    
  6 | 6  
 © ІРИНА ПРИЛІПКО

«Місто» – «Люди» – «Речі», або живе мертвим не буває

«Місто» – «Люди» – «Речі», або живе мертвим не буває

з рубрики / циклу «Мертві квіти»

Збірка малої прози Тетяни Белімової «Мертві квіти» приваблює вмілим поєднанням психологізму й сюжетності, художнім розкриттям проблем, що здатні схвилювати кожного. Об`єднуючими чинниками художнього світу збірки є концепти «Місто» – «Люди» – «Речі», а також почуття, настрої, емоції, які роблять цей світ-універсум живим, динамічним, переконливим.

Новела «Універсум (Логос)» задає тон усій збірці, актуалізуючи ідею життєдайності й вічності Слова-Логосу. Біблійний наратив сприяє розкриттю божественної суті творчого процесу, мета й результат якого – творення особливого Універсуму, продовження Буття і наближення цим самим до Бога. У цьому контексті всі інші новели збірки сприймаються як органічні частини творчого Універсуму, в калейдоскопічній проекції якого зринають фрагменти життя міста, людей та речей.

Твори циклу «Універсальний міський пейзаж» прикметні урбаністичним характером: авторка вміло відтворює темпоритм міста, психологічно вмотивовано розкриває історії його мешканців, їхні буденні й небуденні переживання і турботи. Ціла гама настроїв та інтонацій – від щемливо-проникливих («Vita – Життя») до легких іронічних («Tempo») – увиразнює фрагмети життя («Tempo», «Amore (Лєночка)», «Memento mori»), а то й цілі життєві долі героїв («Amore (Далека перспектива)»). На тлі творів, що склали цикл, психологізмом та емоційністю вирізняється новела «Vita – Життя», у якій у формі внутрішнього монологу, через передачу глибоких емоційних переживань розкривається розуміння суті людського життя, його амбівалентної природи й того, що робить його неперервним.

У новелах циклу «Історії простих речей» голос надається речам, що набувають цілком людських якостей – вони мислять, відчувають, спостерігають, переживають трагічні моменти свого існування. Крізь призму сприйняття загубленого гаманця («Інсталяція щастя»), понівеченого ліхтаря («Ліхтарі світла») проступає інший вимір відчуття світу, природи, людей та речей.

Про радість реальну й, водночас, ілюзорну, про щастя, яке десь далеко й, разом з тим, поруч, про вічний потяг людини до небуденних почуттів – новели циклу «Ілюзія життя». Головними героями тут є Він і Вона, їх почуття, щастя й розчарування. У контексті історій героїв актуалізуються проблеми пошуку порозуміння, тимчасовості щастя, діалектики людських стосунків та незбагненності почуттів («Зірка Сонце», «Король-Дроздобород»). Поліфонічною є стильова настроєвість, що формує художній світ творів: трагічно-песимістична («Мертві квіти»), еротична («Тополевий пух»), сюрреалістична («Синя Борода»), реалістично-психологічна («Найперший (Дзеркальне відображення)», «Синій Дунай (Деян)»).

Варто відзначити вміле викристання авторкою прийомів ретроспекції, художніх засобів, зокрема метафор, символів, художніх деталей, майстерну репрезентацію внутрішнього світу героїв, що досягається завдяки домінуванню першоособового наративу. Відтак, тонкий психологізм, настроєвість, цілісність і переконливість образів, колоритність урбаністичних і пейзажних замальовок й, звісно, оригінальність життєвих історій та унікальність людських переживань – це те, що формує особливий художній універсум збірки малої прози Тетяни Белімової.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.08.2023 14:11  КАТИНСЬКИЙ ОРЕСТ => © 

Цікаво...
Давно не був на сторінці...
Почитаю.
З повагою О-М.

 16.10.2015 18:46  Марія Круль => © 

Добрий день,п.Таня.Закінчила читати "Трояндовий джем".Перечитала і роздивилась кожну сторінку.Оптимістичні,теплі історії з життя.Дістала задоволеня,дякую.Була приємно здивована тим,як добре передаєте мову емігрантського  середовища(повоєнних років і тих,хто тут народився).Є маленькі неточності у розповідi про Ореста і  цунамі,але не принципові.Ще раз дякую,Вам.Вибачте,що написала тут,не змогла знайти відповідного місця.

 10.08.2014 21:33  Ганна Коназюк => © 

Таню! Приємно читати такі речі!..) Мене аж саму гордість розпирає!!!)) Молодчиночка!!!!!

 09.08.2014 16:33  Ірина Затинейко-Миха... => © 

Хочеться збірку погортати в руках, і прочитати! Щирі вітання, Таню! Натхнення - натхнення Тобі! Натхнення!!!

 09.08.2014 14:56  Оля Стасюк => © 

Еге ж, нам відомий Ваш тонкий психологізм і влучні символи! {#}Приєднуюсь до привітань))) Творчого натхнення Вам!{#}

 09.08.2014 08:46  Деркач Олександр => © 

Вітаю) приємно-знайомий з Вашою творчістю)

 09.08.2014 00:19  © ... 

Це, певно, від того, що цей автор схильний до трагічного увиразнювання))) Трагізм буття - це те, повз що автор не може ніяк пройти... Тягне!
Назва походить від однойменної новели. Це не дуже весела оповідь. І збірка містить таких "невеселих" чимало. Екзистенціалізм, так би мовити.
Але у своє виправдання автор хоче сказати, що написав збірку "теплих історій", яка вже у видавництві! там море "неприторного" оптимізму)))

 09.08.2014 00:03  Світлана Рачинська => © 

{#}Вітаю! Чудова робота! Вірніше, чудове обрамлення містких за змістом та невеликих за розміром робіт! Занурюсь в читання нарешті!