08.09.2014 17:26
для всіх
278
    
  1 | 1  
 © Микола Васильович Снаговський

Відчуваємо позначку чи температуру?

Наші славні синоптики, певно, щоб вразити слухача й глядача не лише перепадами температури, а й підсилити ефект отих перепадів, нам повідомляють: «Вдень у Києві температура повітря коливатиметься від двадцяти двох до двадцяти семи градусів з позначкою плюс», або: «Температура води у Чорному морі сімнадцять тире двадцять з позначкою плюс».

Очманіти!!!

Та це ж знущання над мовою, зокрема й над російською (нею теж дуже часто вживають згадані конструкції речень)!

Це недолуго й безграмотно хоча б через те, що будь-яка жива істота (зокрема й представники флори!) відчуває не позначку(!), а холодно їй, тепло чи спекотно, комфортно від тієї температури повітря чи ні, а не від позначки. Іншими словами, позначка – поняття зорове, а не тактильне, як тепло чи холод.

Водночас треба зазначити, що конструкції речень зі словосполученням з позначкою плюс чи...мінус мають право на існування, але у дуже обмеженій сфері, здебільшого у військовій та науковій. Щоб не було плутанини та різносприйняття інформації під час зчитування даних з мап, таблиць, графіків, діаграм, на яких поряд з цифрами проставлені знаки плюсів (+) та мінусів (–), військові та науковці й кажуть з позначкою плюс... мінус. Правильніше навіть просто плюс... чи мінус..., без зайвого сміття: з позначкою.

До речі, в одному з прикладів ужито тире. Це так, для сміху! Його теж не треба говорити, або вжити від... до.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.09.2014 10:27  © ... => Ірина Затинейко-Михалевич 

Дякую за теплий відгук!
Як то кажуть, далі буде...

 09.09.2014 20:11  Ірина Затинейко-Миха... => © 

Спасибі за Ваші статті!!! Повчально і пізнавально... Люблю перечитувати Пономаріва "Культура слова", а тепер слідкую тут за Вашими публікаціями, пане Миколо. Цінуймо нашу українську мову! Слідкуймо за її чистотою!

 09.09.2014 10:50  © ... => Якобчук Павло 

Щиро дякую за відгук!

 09.09.2014 08:58  Якобчук Павло => © 

Чудово. Красно дякую. Уважненько слідкую та всім раджу.