12.09.2014 23:51
для всіх
718
    
  3 | 3  
 © Микола Васильович Снаговський

ІНТЕРНЕТ: з великої чи маленької?..

Як не дивно, у наш час, час поголовної грамотності, широкого доступу до підручників, посібників, словників, зрештою до інтернету, слово інтернет навіть у поважних, часто гуманітарних виданнях, виводять з великої літери. А чому ж ми тоді пишемо з маленької слово галіфе, коли маємо на увазі тип штанів, револьвер і кольт (як вид зброї), рентген (особливе проміння), флора (богиня квітів, сукупність рослин), а також бойкот, силует, дизель, академія, атлант, фортуна тощо?! Адже вони раніше належали особистостям як прізвища чи імена, або носили ті чи ті назви і писалися з великої. Скажімо, Галіфе – прізвище людини. На її, так би мовити честь, скроїли особливий вид армійських штанів.

Дуже швидко ці назви перейшли до розряду прозивних і стали писатися з маленької літери.

Те ж саме відбулося і зі словом інтернет. На самому початку його появи написання назви всесвітнього павутиння з великої літери було виправданим, тому що належало як до наукового явища, зовсім не схожого на інші види зв’язку й передачі даних. Але уже за рік-два філологічній науці треба було рішуче порушувати питання й агітувати за написання слова інтернет з маленької літери, і тільки! Але, як не дивно, досі навіть серед учених тривають суперечки. Це зовсім не на користь тим, хто працює зі словом: редакторам, журналістам, вчителям, викладачам...

Водночас, якщо ми характеризуватимемо чи розглядатимемо Інтернет з наукової точки зору, то логічно таке слово писати з літери великої!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.09.2014 14:18  © ... => Тетяна Белімова 

І я, було, за інерцією під впливом неграмотних або невичитаних текстів якось написав Скайп з великої. За кілька днів не повірив сам собі й довго дивувався, як могло так статися.
В и с н о в о к. Не все нині надруковане грамотно написане.

 14.09.2014 12:58  Тетяна Белімова => © 

А я колись і Скайп писала з великої літери (це у першому романі "Київ.юа"), але мені редактор Вікторія Стах виправила. Мені здавалося, що це власна ніби назва... А взагалі це дуже і дуже добре, як хто так добре мову знає і можна у нього перепитати у випадку чого!)))

 13.09.2014 12:59  © ... => Світлана Рачинська 

Радий усвідомити!

 13.09.2014 09:55  Світлана Рачинська => © 

Пізнавальненько)