21.09.2014 15:50
для всіх
140
    
  - | -  
 © Микола Васильович Снаговський

ПЕРЕВІРКА,

1

або Абетка на уроках військової підготовки

Викладачем військової підготовки у старшому класі абеток був призначений Знак Оклику. Для початку він вирішив з’ясувати скільки у ньому хлопців, майбутніх захисників Батьківщини, і скільки – дівчат.

– Шикуйсь! Струнко! – зкомандував Знак Оклику. – Розпочнемо перевірку. – Літера А?

– Тута.

– Не «тута», а «є» треба відповідати, – підказав учитель.

–Так це ж – «вона». Не хлопець!

– Припинити розмови! – грізно гримнув Знак Оклику. – Б?.. В?.. Г?..

Чим далі викладач називав літери, тим більше перконувався, що перед ним якийсь дівочий взвод, крім хіба що двох хлопців на ім’я Апостроф та М’який Знак. Кх!.. Гм!.. оце то – хлопці...

– Ой-йо-йо!.. Хто ж буде країну захищати?!. І чим буде захищати: каструлями? ложками? віниками? пилосмоками?!.

– Я буду захищати! Я буду всіх ворогів пом’якшувати, тобто залишати без зброї, – твердо мовив М’який Знак.

– Висловився ти рішуче, але ж за характером – м’який! – засумнівався Знак Оклику. – У вирішальні моменти тобі на роду написано навіть з воргом поєднуватися. Ворог нам щось збреше, проакавши-пробекавши якісь звуки, а ти, на догоду правильності, приєднаєшся до потрібних слів та й виправиш мову, а відтак допоможеш йому віддати грізну команду.

– А мене контролюватиме Апостроф.

– Ото якраз «гарні» вояки: два чоботи – пара!

Усі літери не по-злому засміялися.

– Значить, прийшла черга й нам вступати до війська, – мовила Ж. – Ось, дивіться, я та мої близнючки будемо гарними протитанковими «їжаками».

– А ми – гарматами! – додали літери І та Ї.

– Як же вас можна буде переправляти з місця на місце, коли ви такі тяжкі? – запитав Знак Оклику.

– Ми допоможемо! Ми будемо коліщатами, – запевнили літери-близнючки О.

– І я, – запропонувала себе Є.

– Та яке ж з тебе колесо, коли ти не зовсім кругла? Зате маєш гарний язик: будеш глашатаєм! Розповідатмеш про наші перемоги, – висловили думку інші літери.

Знак Оклику порадів таким патріотичним настроям абеткового класу. Він з гордістю доповів директорові школи, що теоретичний урок з військової підготовки пройшов обнадійливо: не тільки хлопці, а й дівчата, виявили бажання навчатися секретам захисту Батьківщини і теоретично, і під час подальших практичних навчань.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!