22.09.2014 11:10
для всіх
451
    
  - | -  
 © Микола Васильович Снаговський

У КОРИДОРІ

1

або Абетка на перерві

Усі тридцять три літери абетки з чергового уроку вибігли як навіжені, бо кожній хотілося розважитись по-своєму, чи то до бібліотеки або їдальні завітати. Але були й такі, хто тут же хотів почути відповідь на запитання: чому це на уроці фізкультури Знак оклику назвав усі дорожні знаки пунктуації – Дефіс, Тире, Дужки, Двокрапку, Кому, Крапку з комою, Крапку як своїх помічників, а Знак запитання – ні?

- Подумаєш, яка честь – Знак оклику… Я теж як знак оклику, - зауважила літера І.

- А крапочка де у тебе? – запитала літера Ї.

- Є у мене крапочка.

- Так то ж над маленькими своїми «і» крапочки ставите, а коли стаєте дорослими, то тих крапочок чомусь соромитесь. Наслідуйте мене: наші діти з двома крапочками ходять і ми, дорослі – теж.

- Дорослі І крапочку не носять, тому що вони – дволикі, приліпляться, буває, до И, Ш, Щ, Ц і спробуй-но розпізнай яка то літера, долучився до розмови М’який знак.

- Хто б ще голос подавав, - образилась І. – Сам дволикий: відокремився наполовину від літери Р, ліг на землю, полежав, подумав і вирішив не повертатися у материнський стан, підняв над землею не кілечко, а паличку і став схожим на якийсь напівздутий м’яч, що наче прилип до штанги воріт, або на зігнутий обід.

- А я знаю… А я знаю, чому Знак оклику не любить Знак запитання… А ще… А ще я впевнена, що ти, літеро І, ніколи не наважишся стати Знаком оклику… Ага!.. Ось так! – раптом усіх заінтригувала Ї.

- Ці-і-іка-а-аво-о… - в один голос протягнули кілька літер.

- Знак запитання – це той же Знак оклику, тільки ще зовсім молодий, ну, дитина. Ось йому й хочеться все запитувати. А Знак оклику – то дорослий дядько, та ще й до того ж пихатий. Що йому залишається робити? Покрикувати на всіх. А Знак запитання передражнює його та все запитує й запитує, – розтлумачила Ї.

- А що, хіба дорослих Знаків запитань немає?

- Чому? Є! Хіба ви не бачили? Багато з них перетворюються зі Знаків оклику, коли стають зовсім старенькими. Здоров’я уже у них підтоптане… А знань багато мають… Тож постійно прагнуть пересвідчуватися, чи їхні діти, онуки, правнуки теж хочуть ті знання накопичувати, чи тільки стільниковими телефонами та за комп’ютерами граються… От Знаки запитання поважного віку і запитують про багато чого, скажімо: а чи давно ви відвідували бібліотеку? А чи грали ви у якісь інтелектуальні ігри? Ну, й про багато ще чого запитують, - пояснила Ї, відчуваючи себе досить обізнаною літерою.

За такими суперечками літери незчулися як і часу, відведеного на перерву, залишалося усе менше. А ще ж треба до бібліотеки, до їдальні…

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!