22.09.2014 11:35
для всіх
187
    
  - | -  
 © Микола Васильович Снаговський

У БІБЛІОТЕЦІ,

2

або Абетка на перерві

У бібліотеці книжок – сила-силенна, найрізноманітніших: словники, довідники, енциклопедії, підручники, посібники, художня література. А ще, крім того, звукові книги, комп’ютери, наочні плакати, періодичні видання. І повсюди, куди погляд не кинь, в який бік вуха не нашороши – скрізь побачиш чи почуєш літери абетки - від А до Я. Вони у кожній книзі, газеті, кожному журналі, підручнику чи посібнику, у кожному слові. А щоб не набриднути одна одній, коли перебувають на визначеному місці в абетковому будинку, після сну, чищення зубів, умивання і сніданку, вони розбігаються на роботу й групуються у слова. Наперед зазначимо, що літери напевне, часто бились би та штовхались, якби щоразу у їхніх лавах не наводили порядок пані Графіка та пан Синтаксис. Але й за таких гарних вчителів літера П так часто піарить себе, тобто популяризує, ліпиться до кожного слова, вихваляючись:

- Ви загляньте до словників… Загляньте: там слів з моєю участю найбільше. Я заслуговую на звання Заслуженої літери і на підвищені гонорари!

- Ото, мабуть через твою жадібність до слави й популярності до нас і приставили Пунктуацію, - обізвався Пробіл.

- Ой-ой, хто іще пащекував би! – запекала П і вмить приліпилась до першого ліпшого слова, притягнувши з собою інше.

Вийшло: Павлопилипплатон.

- А чому ти двічі стала у цьому слові? Хитра!.. – позаздрив М’який знак. – А якщо я двічі становитимусь?!. Я вас усіх так пом’якшуватиму, що тільки мокрі місця залишатимуться.

- Не сперечайтеся. У цьому слові мене не вистачає, - сказав Знак наголосу і завис на першою літерою а. Інші правильні слова, що були по-сусідськи, засміялися. Мовляв, і що воно вийшло: пАвлопилипплатон?..

Знак наголосу почервонів і почав зависати над іншими літерами. Але абетка щоразу так сміялась, що аж до гикавки доходило. За тим усім трохи осторонь спостерігала Пунктуація зі своїми помічниками й помічницями – Пробілом, Знаком оклику, Знаком запитання, Крапкою, Комою, Крапкокомою, Тире, Двокрапкою, Трикрапкою…

- А ну, дорогенькі – Кома одна, Кома друга, - на свої місця! Хутко!

Коми тільки – раз! – і повскакували після Павло, пилип, платон.

Пробіл як розсміється:

- Вам без мене – гріш ціна! Он що вийшло: Павло, пилип, платон. Що за слово таке?

- Не задавайся, - веліла Пунктуація. –Допоможи.

Пробіл швиденько став після Ком. Вийшло: Павло, пилип, платон.

Тепер засміялась Графіка, але без зайвих торгів збільшила перші літери в іменах Пилип і Платон. Усім стало комфортно, зокрема й спостерігачам – книжкам бібліотеки.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!