29.11.2014 15:51
для всіх
230
    
  2 | 2  
 © Микола Васильович Снаговський

ТВОРЦІ ЛАГІДНОСТІ

Морфеміка -- тут,
Фонетика -- там!
Без Фігаро упорались...

У школі ніхто й гадки не мав, що клас абетківців складатиметься з найрізноманітніших за характерами, поведінкою і ставленням до навчання учнів. Навпаки, сподівалися, що абетка – монолітна, як камінь, спробуй розтрощити! Однак, абетківці, зібравшись у школі, своєму класному керівникові - Морфеміці - безапеляційно заявили:

- Навіщо нам Д, коли ми живемо у такому гарному слові як ТИЖНЕВИЙ?!. – запитали разом літери Ж і Н.

- І нам Д не потрібна, коли ми хочемо дружити у слові ВИЇЗНИЙ. Ми у слові ВИЇЗД не бачимось. І це нам завдає неабияких страждань, - додали свої образи літери-подружки З і Н.

- І ми страждаємо… - засміливішали завжди скромні С і Л.

- А вам що ж не так? Знову Д?!. – запитала Морфеміка.

- Ні не Д – заважає Т. – Ми часто повторюємо, що ми – ЩАСЛИВІ… ЩАСЛИВІ! А літера Т, як навіжена, весь час ліпиться до С, тут же до Т підскакує хамелеонка Я. Тож і виходить ЩАСТЯ.

- Яке миле, лагідне і душевне слово: ЩАСТЯ! – мовила вчителька.

- А я хіба від того щаслива?.. – розплакалася Л. – От якби казали: ЩАСТЛЯ!

- Ти що, зовсім уже того… чок-чок?.. – обурилась Я. – Ти не розбивай нашого щастя з літерою Т.

- От будете сваритися, я взагалі втечу з цього слова, - з прикрістю мовила Щ.

- Ой-ой! Хто б казав?! – вигукнула котрась із літер. – Як ти взагалі зможеш жити без отих подружок у шерензі АСТЯ?!.

- Ах так!.. Отакої-ї?!. Ну, й нате вам! Ну, й нате! – обурилась Щ і покликала собі на підмогу однозвучниць Ш і Ч.

А ті й раді. Стали на місце Щ. Морфеміка читає: ШЧАСТЯ. І здивуванню її не було меж!

- Оце тепер не вистачало відпочити літері Я, - зазначила вчителька.

Літера Я іронії не зрозуміла і теж покликала собі на підмогу літери, з яких вона була утворена, – літери Й та А. Вони й раді, стали, вийшло: ШЧАСТЙА.

Що тут зчинилося!!! Мовляв, що це за слово таке: ШЧАСТЙА?! М’який знак верещав, що і йому там повинно бути місце – між літерами С і Т, а також між Т і А. Твердив, що має бути ШЧАСЬТЬЯ. Літера Й звинувачувала його у неповазі до неї, такої лагідно-йотованої. Щ хотіла стати на місце, але Ш і Ч так сподобалось воно, що ті вже й не хотіли поступатися ним. Остання А почервоніла від сорому, що вона - остання, і почала просити Й втекти геть, залишивши місце для Я.


Тільки з допомогою подружки Фонетики Морфеміка вгамувала пристрасті неспокійного класу абетківців.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.01.2015 16:37  Антоніна Грицаюк => © 

Дуже цікаво!

 03.12.2014 10:39  © ... => Олена Вишневська 

Без зайвого кокетування на це, Оленко, скажу, що коли перечитав за деякий час свій цикл на тему пригод абетки, то сам собі здивувався: невже це я написав? У ці дні навряд чи написав би таке. А от, буває, щось стукне в голову, і уже пишеш не ти, а щось за тебе. Напевно так було і з пригодами абетки.

(Дякую за увагу!!!)

 29.11.2014 21:02  Олена Вишневська => © 

Все має бути на своїх місцях. дитячим голівкам така наука йшла б, мабуть, значно легше)

 29.11.2014 16:38  Тетяна Чорновіл => © 

Дуже змістовна казочка!
Цікаво буде школярам читати! ))