05.12.2014 12:53
для всіх
230
    
  1 | 1  
 © Микола Васильович Снаговський

ГАММІ ПОТРІБНЕ ЛЬ

Заспівайио гамми: ДО... РЕ... МІ...
ФА... СОЛЬ... ЛЯЛЬ... СІЛЬ... ДОЛЬ...

Нота СОЛЬ тактовно, але висловилась проти ЛЬ. Сказала, що їй затишно і з однією О, що у С прокидаються ревнощі, коли з другого боку стоїть ЛЬ. Керівництво школи було не проти, щоб, якщо хоче саме ЛЬ, і не проти інші ноти, то хай ЛЬ переходить до кого захоче. Інші ноти вирішили, що то неабияка честь, щоб укупі з ними була ЛЬ і геть не розуміли, чому СО відмовляється. Тут усіх випередила нижня ДО, вхопила під руку ЛЬ. Абетівцям нічого не залишалось як проспівати ДОЛЬ… ДО-О-О-ЛЬ…

- Ха-ха! – вигукнула нота РЕ. – Що то ще за потвора: «ДОЛЬ».?!. ЛЬ, іди до мене.

ЛЬ притулилася до РЕ. РЕ на радощах затягнула:

- Р-Е-Е-Е-ЛЬ!!!

- … ЛЬЄФ, - зіронізувала нота МІ.

- Що ти пащекуєш?! – накинулась на МІ нота ФА, яка стоїть вище за МІ, тому й дозволила собі таке. – Ну, подружиться з тобою ЛЬ, так що, співатимете: МІ-І-І-І-ЛЬ. Ось коли зі мною буде ЛЬ, тоді інша річ: наша нота зазвучить гордо й потужно. ЛЬолечко, ходи до мене!.. ЛЬолечко, ну, йди-но сюди, ставай поруч, зараз разом візьмемо висоту ФА. Це буде неперевершено!

ЛЬ, трохи повагавшись, перейшла до ФА, котра дуже лагідно її запрошувала зріднитися. Як тільки вони опинилися поруч, то й вирішили заспівати свою висоту:

- ФА-А-А-А-ЛЬ!..

- Ой, що ж то завжди виходить?!. Як тільки ЛЬ стає не до свого місця - біля СО, так зі звуками щось починає діятися, вони якось не так звучать, - захвилювалась ЛЯ. – Я… не… не хочу бути з ЛЬ! Я не бажаю звучати ЛЯ-А-А-ЛЬ! Я – ЛЯ! Я – ЛЯ!..

- А я – СІ! А СІЛЬ я бути не хочу! Я не хочу, щоб мою висоту – таку почесну висоту! – долало і оте хитре ЛЬ. Що, мені треба буде виводити звук як СІ-І-І-ЛЬ! Не хочу! Я повинна бути легкою: СІ-І-І… СІ-І-І…

Слухали те абетівці, слухали, та й шкода стало ЛЬ. Чого доброго, і СО зовсім вже відмовиться від ЛЬ, запросить адвокатів чи то звернеться до прокуратури. А там, оцінивши ситуацію з іншими нотами, скажуть, що, справді, ну, чому це ЛЬ приліпилась до СО?!. Біля інших нот надбавок же немає – ніяких: ні ЛЬ, ні РЬ, ні ЗЬ… Хтось скаже, що СО потрібне молоко за додаткову ношу і всілякі пільги. А хтось, навпаки, твердитиме, що завдячуючи ЛЬ збагачується СО, тож хай сплачує податок.

- Ги-ги!.. Уявляю собі як ДО виспівує: ДО-О-О-ЗЬ!.. – зареготала СІ, вся у своїх фантастичних уявленнях.

- Ти сиділа би там - зверху – і мовчала, якщо тобі все видно, - образилась нижня ДО. А то я ЗЬ підкину до тебе, І будеш СІЗЬ.

- Та не сваріться! – раптом вигукнув дифтонг ДЖ. – ЛЬ буде зі мною! І ми співатимемо: ДЖЛЬ!.. ДЖЛЬ!.. Яка гармонія!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 05.12.2014 23:56  Ганна Коназюк => © 

Цікава казка для дітей і дорослих змусить легенько замислитись...)) Мені сподобалось!)) Гарно!