11.11.2010 21:47
-
1957
    
  8 | 9  
 © Трамонтана

Історія з життя

Можливо, дещо песимістично, але справді щиро... Це страшне горе, яке може спіткати кожного. В моменти, коли нам сумно, напад депресії, темна смуга невдач і т. д. варто просто пам`ятати, що ми попри все, дуже щасливі люди, фізично здорові... а в Україні кількість онкохворих дітей щодня зростає.
Присвячується Юрію Ш…

Він годинами дививсь у вікно… десь там, у зовсім іншому світі вирувало життя. Біля саду по алеї поспішали люди. Дехто примостивсь на лавці під лікарняними яблунями перепочити, а хтось, без діла, у своїх турботах сновигав туди-сюди… 

Він мовчки жадно ловив ці рухи життя. Напружено вслухавсь у його звуки - промчав автомобіль, подув вітер, защебетала пташина… Це те, чого йому так не вистачало, те, до чого прагнула юна душа… 

Невелика сіра кімната, чотири дитячих ліжечка, крісла, столики, і одне велике вікно, яке й стало його ліпшим другом… 

Спершу їх було четверо. Вони такі ж як і всі звичайні діти. Вирізнялись, хіба що, відсутністю волосся на голові, і довгим, спокійним, зовсім не дитячим поглядом. Вони, як і належить дітям їхнього віку, гралися ляльками і солдатиками, відгадували загадки і слова, лише посміхались не так часто. Проте згодом їх стало троє. Діти довго сумували і плакали за товаришем, все ж, до кінця не усвідомлюючи, що втратили його назавжди. Але час поспішав уперед, і один за одним їх залишилось лише двоє. Сміх, здавалось, назавжди залишив цю лікарняну кімнату. В якій боролися за життя зовсім юні, онкохворі діти. Вони вже не боялися смерті. Смерть – це просто те, що приходить зовсім не очікувано, те, що невидимою рукою тягне в свої володіння малих товаришів, те, що неминуче прийде за кожним… Разом з тим, смерть, за словами мам і бабусь, це здорове тіло, щирий сміх, і головне, коли вона прийде, можна буде виходити на вулицю, тоді обов’язково треба посидіти під розкішною розлогою грушею в саду… 

Діти майже не спілкувались між собою. Довгими годинами сиділи біля вікна і мовчки ловили ритми іншого життя. Марійка була ще зовсім мала, років чотирьох, і хлопчика завжди дивував її сумний, глибокий погляд мудрих сірих очей, як у цілком дорослої людини. Вона ніби бачила за вікном щось інше, зовсім не те, що він. Марійка тут вже третій місяць, а він, Юрко, лише другий… 

За той час, коли дітей залишилось двоє, вони стали хорошими друзями і мовчки, просто присутністю, поглядами підтримували один одного, і життя вцілому у цій сірій кімнаті… Дівчинка ніколи не розлучалась зі своїм хрестиком. Вона носила його в руках, то знову чіпляла на шию. Юрчик бачив вельми шанобливе ставлення малої до звичайнісінького хрестика і не міг збагнути цього. 

Одної ночі Марійку забрали кудись лікарі. Дівчинки не було кілька годин, та Юрку здалось, що минула ціла вічність. Кімната стала геть пустою і безжиттєвою. Не видно було єдиного яскравого предмету в цій оселі – рожевої хустинки, яка покривала голову дівчинки. Нарешті з’явилась- бліда і байдужа; маленьке личко відбивало колір стін, а оченята, здавалось стали ще глибшими. Дівчинка лежала непорушно і дивилась прямо перед собою. Потім тихенько покликала хлопчину. Юрко підійшов, і відчув, як маленька рука Марійки поклала на його долоню хрестик.  

«Вір. Молись. Надійся. Борися… Я знаю, ти житимеш… просто вір… просто молись…» 

Наступний ранок був таким же спокійним, як і інші. За вікном дріботів осінній дощ. Хлопчик дививсь у вікно. Один. Тільки він і дощ… 

Юрко вірив. Безмежно вірив, усі його думки, усі мрії були там, - за вікном, у іншому світі, дещо інших людей. І він молився… надіявся… жив… боровся…і одужав… 

Навіть зараз, згадуючи маленьку Марійку, отець Юрій, пам’ятає її глибокі сірі очі і ту першу життєву мудрість, першу краплю віри, яка дарувала надію… яка подарувала життя. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 30.12.2012 00:46  Каранда Галина => © 

 30.06.2011 19:38  Оля Стасюк 

Дуже гарно, глибоко. Твір заставляє задуматись над вічним.

 14.11.2010 12:33  Ярослав Молінський 

Ну що ж, розповідь просто чудова. Людина здатна на все, залишилося лиш повірити... Мені передслово більш ніж сподобалося. Сам нариг гіпнотичний, залишає трішки праці підсвідомості. Дякую за можливість прочитати