06.06.2015 22:56
для всіх
119
    
  1 | 1  
 © Богдан Дєдок

Будильник

сон дев`ятий

з рубрики / циклу «Біполярні сни»

Будильник зимою дзвонив у режимі наростання. На відміну від літа, я прокидався в цілковитій темряві, яку порушувало лише мляве світло дисплею телефону. В сумі ці деталі складали враження, ніби звук з’являвся з абсолютного «нічого». А потім, виключаючи його, я переймав естафету, і в це «нічого» таким же чином сам зникав. Зникав в новий день. Це те, що безуспішно намагаються пояснити простим людям фізики: що абсолютне «нічого» це не чорнота і пустота. По-перше, чорний – це колір, відповідно – критерій оцінки матерії, яка вже є «чимось». По-друге, будь-яка пустота в нашому світі чимось обмежена, має свої кордони, свою капсулу. Тим більше, пустотою називають відсутність об’єктів у просторі, а «нічого» - це відсутність самого простору. Так і пробудження: це не підняття сонного тіла з ліжка, а початок чергового циклу існування персонального Всесвіту. А Всесвіт у кожного власний, індивідуальний, хоча, в той же час єдиний і неподільний. І, у випадку смерті, є вірогідність, що ваше тіло не знайдуть і не побачать носії інших, паралельних світів. А це означає обривання останніх натяків або навіть надій на існування об’єктивної реальності, яка могла б суміжні світи поєднати, або хоча б знайти принаймні одну точку дотику. І от, в перші секунди пробудження, звук будильника здається єдиною існуючою сутністю в цьому Всесвіті. Спробуйте в ці секунди звернути увагу на те, що цей звук оточує. Це і є «нічого».



Славутич, 21.05.2015

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.06.2015 12:26  © ... 

дякую)

 07.06.2015 09:26  оксамит => © 

Зникнути в новий день, де існує власний Всесвіт... Знайоме... і встаєш без будильника, теж наче - "нічого". Гарно!

 07.06.2015 07:48  Тетяна Белімова => © 

Цікаво. Філософська мініатюра. Сподобалося))