01.07.2015 08:51
для всіх
745
    
  12 | 13  
 © Тетяна Белімова

Тролізм як суспільне явище

Тролізм як суспільне явище

декілька слів до теми

Багато хто з нас стикався з тролізмом, навіть не підозрюючи, що воно таке. Писав вірш чи есе, чи навіть просто комент, який нарвався на такий фонтан злоби і "прочитання", що, здавалося, лише у найстрашнішому сні таке присниться. Бувало? Бувало... Майже в усіх інтернет-користувачів, бо троль - це явище віртуального характеру (зустрівши цю людину в реалі, багато хто б "втратив щелепу" від вигляду "грізного троля"). До того ж інтернет - це безкарність. Тут можна все за умов мінімальної відповідальності.

Хто такий троль? Це людина, який нудно. Апріорі. Є розумові здібності, енергія, бажання дії, а от застосувати... Тут - проблема. Окрім того, троль - це невизнаний геній. Так зірки стали, що його геніальність ніхто, окрім нього...не помітив. Але ж треба усім нагадати, хто найрозумніший, найкращий, найталановитіший у громаді? Треба... А як це зробити? Необхідно усім популярно довести, що їхні твори (думки, погляди) - то відстій, не мають навіть права на існування, а про те, аби ще на щось там претендувати (ну хоча б на маленьку позитивну оцінку) - про це й мови нема. Але буває навпаки. Хтось таки ушкварив явну гидоту - образив своїм твором інших - і всі справедливо обурені. От тут найцікавіше! Троль надягає машкару "адвоката" і йде захищати явний маразм. Для чого? Знову ж таки через те, що він - найрозумніший! А всі навколо... ну приблизно те саме, з чого аналізи збирають.

Пам`ятаєте безсмертного "Янкі із Коннектикута при дворі короля Артура" Марка Твена? Там був такий епізод: святий на дереві бив поклони (без перерви на рекламу) - робота у нього така. І що зробив герой Марка Твена? Приєднав динамо до цього невтомного дідуся і "освітив" цілі райони, надавши туди електроенергію! Оце сила! Уявіть лишень, аби до невтомних рук котрогось троля (чи його меткого язика) теж причепити дінамо? А? Ага! Отоді б ми обігнали не лише Африку! Отже, енергію тролів у мирних цілях! Хай пишуть монографії і словники, трилогії і драматичні поеми! Хай займаються працею - розумовою, фізичною, якою завгодно. Проте як цю просту думку донести тролеві? Адже він "ідейний супротивник усіх ідеологічних ідеологій", хоч і не підозрює, що нігілізм, який він щиро сповідує, теж лише світоглядна система. Дійсно, як тролеві натякнути, що добре було б справою зайнятися? А ніяк! Тому вихід один - для збереження нервової системи і сил для праці не вступати із тролем у жодні суперечки. І троль стане маленьким і непомітним, справді здується, як повітряна кулька, бо весь його пафос є порожнім, не підкріпленим конкретними справами.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.03.2017 11:00  Душа => © 

А навіщо їм займатися працею?))) Якщо тільки є така праця, де можна свою злобу втілити? ))) О, я б теж внесла пропозицію залучати їх до адміністративної відповідальності за їх злість і обов`язковим роботам, корисним для суспільства!!!
Однак, заздрість і ненависть - вічні опоненти таланту...
Відмінна рада - не звертати уваги!!! А по - іншому і правда з ними ніяк не впоратися... Вони не націлені на адекватний діалог... Тут чи себе потрібно знизити до їхнього рівня... чого не хочеться, чи їх підняти до свого, що не можливо!!!))) Тому діалог неможливий!!!)))))

 10.03.2017 20:25  Душа => © 

Посміхаюся, погрели серце, пані Тетяно!!! Я їм ось, що присвятила:
"Вночь" безликие,
Говорят, что они великие!
Маски бренные -
Не вселенные.
И без имени,
Без Души они!
Нет и нации
Констатации.
Вера в Бога есть,
Или просто лесть?
Может это тень,
Иль вчерашний день?
Вновь безликие,
Говорят, что они великие!
Может духи снов,
Слякоть городов?
Или нету их,
Просто чей-то стих?
Крик небытия,
За чертой паря?
З повагою!!!!!!!

 17.02.2017 00:12  Брама => © 

Повчально. Лячно і коментувати. Не хочеться бути тролем. Може, взагалі видалити опцію коменту ... Пишемо собі, і все. Люди читають, і добре. Доінтернетовський письменницький люд не знав коментарію.

 06.07.2015 23:07  Оля Стасюк => © 

Веселенький розбір. Все по поличкам, ясно і чітко)

 04.07.2015 01:20  Суворий => © 

Теж вид тролінгу, але вже більш змістовний з користними мотивами... Називається: запускаєм дурочку... Мета та сама - довести співбесідника до білого коління... Дофейсбучна епоха...

Video YouTube

 03.07.2015 01:33  Ігор Рубцов => © 

Я давно на "рожевому" стикався з таким явищем. Колежанці однієї з поетес сайту було нудно і вона, за відсутності її (поетеси), з її ж таки службового комп`ютера зареєструвала на тому ж сайті свій акаунт. Почитувала вірші і давала свої жовчні коментарі: "клініка?", "неадекват?", або називала мене хтивим, хоч я й не маю жодного вірша, з якого можна висмоктати такий висновок. Нарешті я звернувся до модератора і він по ІР-адресі назвав мені... ім`я поетеси, яка була у моєму "білому" списку, відповідно і я в її. Потім вже все з`ясувалося. У тролихи були величезні проблеми на роботі через те, що вона користувалася чужим комп`ютером, та ще й так підло. А взагалі найчастіше вони лишаються безкарними, або створюють нові акаунти і продовжують тролити, скільки би їх не банили.

 02.07.2015 11:35  Максимів Галина => © 

Тетяно Валеріївно, ось для тролів підходить, знайшла у Марка Твена:
"Краще мовчати і видатися дурнем, чим заговорити і розвіяти всі сумніви".
і продовження:
"Давайте подякуємо дурням. Не будь їх, решті було б важко домогтися успіху".
До речі, "Янкі при дворі короля Артура" я читала на уроках алгебри і не шкодую про це)))) А якщо серйозно, то мене постійно в інтернеті тролять. Ну і співробітників теж. Щоправда, маємо нюх на дослідження фейків і реальних тролів, а відтак даємо їм відсіч по повній програмі)))

 02.07.2015 11:22  Суворий => © 

Корисно про тролів з Вікі:

Існують розповіді про те, що тролі іноді з`являються серед людей у людській подобі. Зазвичай людина не відразу може здогадатися, з ким має справу. Однак рекомендується, запідозривши недобре, ні в якому разі не тиснути незнайомцю руку. Вони також можуть набувати вигляд собаки, чорного козла або дружньої людини з хвостом. Головне — знати, як поводитися з ними. По-перше, зберігайте таємницю свого імені. Не приймайте від троля гостинців і біжіть геть так, щоб ваші сліди утворили хрест з борознами плуга на ріллі. Якщо ви зустрілися в ущелині, запросіть троля проїхати за вами до світла: він скам`яніє з появою яскравого сонця.

 02.07.2015 00:02  Панін Олександр Мико... => © 

Гарна і корисна публікація, тролі здебільшого користуються.так званим. " Третім правилом", яке стверджує:
" Не вір тому, що чуєш, не вір тому, що читаєш, не вір тому, що бачиш, хоча й бачиш це на власні очі.
У свою чергу, ти повинен змусити інших повірити у те, що вони чують, у те, що читають і у те, що бачать..."
Власне, це інструкція для шахраїв, та чи велика різниця?
У будь-якому випадку, не треба витрачати свій час, та нерви на того, хто цього не вартий.

 01.07.2015 23:47  Ганна Коназюк => © 

Таню, прочитала ще вдень і якось зраділа від усвідомлення всього прочитаного...) Ці тролі, немов болячка, а ти у такій легкій формі визначила їх місце! )) Дяка тобі за це! Як на мене, цікава і потрібна стаття!
Ч У Д О В О! ;-)

 01.07.2015 22:31  Ірина Лівобережна => © 

Ах, Таню, не були ви на сайті у п. Євгена Юхниці! Там Тролів - пруд пруди! Як вони ПАТРІОТІВ уже дістали - до печінок!! Ні, вони не скучають! Вони методично виконують свою роботу по розхитуванню нестійких мізків тих українців, які ще не доросли до усвідомлення себе НАЦІЄЮ. Потихеньку гадять на АТО, на президента, на парламент, на наш патріотизм, на вишиванки, і т.д. Вам тут добре - у дружньому колі, спокій якого береже ваш Адміністратор, дяка йому. А там - вольниця виказувати свої думки усім, хто хоче. А хочуть - усілякі-різні. І часом - зовсім ворожі. Ті, що мріють повернути часи СРСР. Маряти тими часами, коли ковбаса була по 28копійок, і Сталін встановив залізну дисципліну.
А ви стверджуєте, що тролі скучають... Ні, вони якраз не дрімають! Це - п"ята колона ворожої держави. І відноситися до них занадто легко - майже злочин.

 01.07.2015 18:09  Тетяна Чорновіл => © 

Актуальна тема. Мабуть, про тролювання варто говорити, бо справитись з цим жмутком злості на самоті від несподіванки буває тяжко.
Додам тільки, що справжній троль не полізе сам з критикою (доречною чи ні) вашого твору. Нащо б він себе виявляв! Він ваш твір ще й підхвалить, і добре знаючи ваші слабкі місця, підловить, зіткне лобами з кимось іншим. А в мить душевної слабкості під час гризні вицідить всю енергетику! :)))))) Насправді, не зовсім смішно...
Ще хочу додати, що не згодна з автоматичним виправлянням орфографії! Бо буває, що якесь "неправильне" слово вживаю спеціально! Творці - вони вередливі персони, не потерплять цензури алгоритма! :)))))

 01.07.2015 14:33  Світлана Рачинська => © 

Мені сподобались пропозиції впровадити певні алгоритми на сайті!!!) Хоча, тут у нас ще досить спокійно.) Думки різняться, звісно. У кожного свій поетичний смак, своє бачення високого чи глибокого) Але, коли допікає безпосередньо тобі, ти стикаєшся з певною дилемою: "Закрити очі або ж відкрити рот)))". Будь-який, навіть самий ідеальний з точки зору автора твір, може викликати певні внутрішні протиріччя, незгоду. Людину псує її власне его. Відчуття досконалості і неперевершенності ( часто - самопривите), але на кожного маленького чепурненького троля, є інший - з гострішими зубчиками і з довшими пальчиками.) Боротьба за першість і визнання - ось що стимулює, ось що бунтує внутрішній світ інакомислячого. Я за гуманний спосіб висловлювання, грамотний конструктивізм і вміння порадіти за іншого!!! Чудово!

 01.07.2015 12:42  Олена Вишневська => © 

Танюшко, а ти - молодчинка! Боєць)))
Я - за толерантність! І з тролізмом вони абсолютно не сумісні!
І, звісно, одна справа - спостерігати за цим усім зі сторони, а інша - пережити все це на собі, а ще й коли близько все сприймаєш до серця, то взагалі просто катастрофа(

 01.07.2015 10:02  Суворий => © 

А я люблю тролів. Не раз обдумував і доробляв додаткові алгоритми на цьому сайті, щоб ускладнити їм життя... 

Останнім часом бачу негативну тенденцію в популяризації поняття "троль". Деякі автори текстів з будь-якого критика швиденько "ліплять" троля і відмахуються. Типу "раз ти троль то йди в ж..." А між тим буває по всякому...Троля з першої чи другої репліки не розкусиш. Окрім того він казліна інколи буває правий сам того не усвідомлюючи...

 01.07.2015 09:46  Тадм => © 

Влучно, Танюш. Головне, щоб не сприймати всіх інакодумців як тролів лише :)