09.12.2010 19:20
-
985
    
  2 | 2  
 © Михайло Трайста

Ковбурові колядники

Чи може бути на світі щось радіснішого і веселішого від Різдвяних Свят? Ані й не говоріть! Яка то радість, коли над селом пролунає «Нова ра-а-а-адість стала… Яка не бува-а-а-ла...», а від дверей до дверей ходять колядники з колядою... Спочатку, ще звечора, колядують діти із звіздою, а опісля вже й леґіні гуртуються і товплять до дівок, та не будь-як, – з музиками. Уявіть собі, яка то радість та гордість для дівки, коли сусіди почують, що під її вікном колядують леґіні з музиками... А вже коли зайдуть до хати, то гуляють і танцюють, що аж підлога вгинає. І батьки горді – що аж! Мати припрошує до голубців, тістечок та інших страв, а батько ходить з пляшкою горілки, наливаючи леґіням і кланяючи з ними, бо хтозна, котрий з них буде його зятем. І ось, так цілу ніч веселяться християн, в яких дівка на віддані! 

Тільки в хаті Петра Ковбура тихо, як у вусі, хоча в нього не одна, а дві дівки на віддані. Та хто піде до Ковбура колядувати? І не в тому річ, що його дівки вже осінні й негарні, а в тому, що Ковбур скупий, а в скупого все по обіді, як кажуть старі люди. 

Бувало, почнуть леґіні колядувати під вікном, а він «фук» – загасить лампу. Колядуйте собі, поки не захрипнете! А якщо запросить леґінів до хати, то вгостить яблуками або горіхами, про горілку і мови не може бути. 

– Бійся Бога, чоловіче! Ґазда на все село, і дівки в нас не сліпі, не німі, ані якісь фофні, а віддаш їх, коли рак перне, і все через твою скупість, – дорікала йому жінка. 

– А хіба я що?.. 

– Не щокай, гунцуте, а дивись на дівуль, як плачуть у сінях. Тоді будеш мати зятя, коли я в гузицю са поцілую! – перебила його. 

– Я?.. – крикнув Ковбур. – Я б тільки захотів – буде повна хата бахурів! 

– Тоді би мене голова боліла, – продовжувала дражнити його жінка. 

– Я?.. Я тобі докажу! – крикнув сердито Ковбур і вибіг з хати. 

По вулиці якраз ішли леґіні колядувати до Попикової Марусі.  

«Цілий ботей! Може б почекати інших? – подумав Ковбур. – Та бери їх нечисте!» – сплюнув сердито і до леґінів: 

– Хлопці, хто тут у вас за старшого? 

– Іван Дроздик, він найняв музики! – відповів котрийсь з леґінів. 

– Мой, Іване, я з твоїм няньом такий цімбор, що ні не говори! 

– Кажіть, вуйку, що вас болить! – вгадав Іван, куди той гне. 

– Може б ви, Іване, зайшли до мене поколядувати, га?.. – почухав потилицю Ковбур і скоро додав:  

– Я вам корчагу горівки дам!  

– А дотримаєтесь слова, вуйку? – запитав хтось з леґінів. 

– Та що ви, хлопці?.. В мене політика одна!  

Погодились леґіні. Заколядували, навіть і погуляли в хаті. Ковбур пляшку горілки поставив, з’явились голубці і ковбаска на столі. Тільки коли відходили, Ковбур забув про корчагу з горівкою. 

– Вуйку, ви ж обіцяли хлопцям корчагу горівки, навіть казали, що у вас політика одна! – шепнув на вухо Ковбурові Дроздик.  

– Ге-ге, політика курва, хлопче, – надворі вона така, а в хаті – ось така! – повертів долонею перед леґінем Ковбур. 

Другого дня все село знало, що у Ковбура були колядники, і неабиякі. А Ковбурові дівки так погорділи, що ні псові дороги не попустять, ходять з носами задертами, як пави. 

Минуло Різдво, настав Новорічний Вечір – святого Василя. У Ковбура в хаті всі чекають вінчувальників, тільки він ходить похмурий, бо добре знає, що ніхто не завінчує під його вікном, ліпше б ув би дав їм корчагу горівки, а то правду має стара – зістануться старими дівами на посміх людям.  

Та враз диво: 

– Слобудно, пане ґаздо, дум повеселити? – почувся знадвору голос Івана Дроздика. 

– Слобудно, слобудно! – крикнув не своїм голосом Ковбур і вилетів, як вихор, у сіни. 


«... А ти, ґаздо, гони дівку, 

Най нам натрубить у дірку, 

Бо ми есе заслужили, 

Аби ви нам натрубили –  

На сесі свята!» – лунало знадвору. 


– А Бог би вас побив із рабровами! – розміявся Ковбур і, нібито вдаючи з себе дурня, запросив їх до хати. 

– Слухай, Василю, благаю вас завінчуйте нам і в хаті тої самої, що вінчували під вікном! – попросив Ковбур Дроздика після кількох випитих з леґінями чарок. 

– Чому б ні вуйку, анумо хлопці! 


«А ти ґаздо гони дівку, 

Най нам налиє горівки, 

Горівочки медяної 

Із корчажки золотої, 

На сесі свята!» – провіншували хлопці. 


– Ось, яка у вас політика, чорт би вас не видів із бахурами! Під вікном щось не те ви вінчували! 

– Політика курва, вуйку! Під вікном така, а в хаті така – повертів рукою перед Ковбуром Іван Дроздик. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!