01.08.2015 10:44
для всіх
146
    
  - | -  
 © Кучеренко Олександр Васильович

ПРО АВТОБУСНІ ПОЇЗДКИ

ПРО АВТОБУСНІ ПОЇЗДКИ

Люблю 6-годинні поїздки на автобусі з Києва додому, в рідний Южноукраїнськ, що на Миколаївщині. 

З вікна на мене дивляться жовті обличчя полів, залиті сонячним світлом. Немов блюдця з гарячим чаєм, що повільно холонуть з заходом сонця, напуваючи своїм паруючим теплом спрагле небо. Довгі соковито-зелені лісосмуги дбайливо оперізують поля приємною для ока, пухнастою тасьмою.

Широкий автобан "Київ-Одеса", рясно оздоблений дорожніми знаками, хизується розпеченим за день, засмаглим гладеньким тілом, грайливо виблискує надвечірніми привітними променями. Вікно автобуса приємно сліпить очі веселими "зайчиками". 

В навушниках лунають мелодійні, романтичні і ніжно замріяні Cranberries, чи прониклива та душевна Торба-на-Кручі. 

За вікном хутко проносяться сотні кілометрів, тисячі краєвидів, десятки річок і міст, безмежні лани, привітні чепурненькі ліси. 

Таке враження, що мій погляд може обхопити всі ці мальовничі землі, як вдячна дитина шию матері. І міцно стиснувши в обіймах, ніколи не відпускати. Але ця приємна ілюзія не вічна і швидко минає за якихось 6 годин. Проте я знаю, що дуже скоро настане чергова зустріч мого погляду з усіма іпостасями краю невимовної краси та розмаїтих ландшафтів. 

Це нагадує мені зустріч зі старим добрим другом, якого вже не бачив років сто, а то й цілу вічність. Коли кожного разу, використовуючи цю швидкоплинну нагоду, ви прагнете розказати один одному якнайбільше про себе, про своє життя, поділитися щасливими моментами, які встигли відбутися у ньому за довгі місяці чи роки нестерпної розлуки. І кожного разу здається, що наступна — триватиме вічно. 

Отак і мої рідні степи, лісостепи, мої барвисті краї вкотре зачаровують мене витонченістю смаків Творця, що, немов найталановитіший художник, створює щоразу нові і нові полотна на цій землі. Але примудряється при цьому жодного разу не повторюватися, зберігаючи якісь до болю знайомі мазки, штрихи, що викликають трепет у серці, ностальгічні спогади, забивають подих. Немов перед найбільшим щастям, яке людина колись відчула в житті...

Отак кожного разу, коли їду з Києва додому і лише одне холодне скло автобуса відділяє мене від барвистої розлогості та привабливої ошатності рідного краю, хочеться вщипнути себе, аби перевірити, чи дійсно ця казка - не солодкий сон? Чи дійсно все це відбувається зараз зі мною насправді?..


© Саша Обрій.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!