17.08.2015 11:03
для всіх
327
    
  1 | 1  
 © Микола Васильович Снаговський

«У цій країні… / В этой стране…», - з підтекстом…

– Ти ба!. . «У цій країні». Ти дивись! «У цій країні». Гм! Обікрали?. . Ну і правильно зробили. Бо ти ж відчуваєш себе не у своїй країні, а «в цій країні». А он той – «в етой странє». Він відчуває себе не у своєй странє, а в «етой странє», тому що, бачте, торговий кіоск прибрали. А коли ти незаконно його туди ставив, ти мантру «в етой странє» не повторював?!. – неначе сам собі, хоча і на публіку – теж, обурювався Іван Тарасович, зазираючи до якоїсь статті у газеті. Відтак з якоюсь огидою кинув її під ноги і заходився чавити чоботом. – Під час Другої світової війни доля мене, ще підлітка, визначила бути остарбайтером у Німеччині. Так там я ніколи не чув, щоб німці обурювалися на адресу своєї країни так: «In diesem Land». Значно пізніше, уже в іншій іпостасі, я гостював у Франції. І там не чув я такого: «Dans ce pays», тобто «у цій країні» з явним підтекстом зневаги, неприхованої цинічної зневаги!. . А чого ж ви у ній живете? Ах, біднесенькі, «у цій країні» вас обкрадають? Ну, певно, було що… Вибачайте, що таке з язика зіскочило. А з вашого хіба не зіскакує оте «в етой странє»?. . Треба здогадуватися, неодноразово. То-то ж і воно. От мені цікаво було б знати: а, народившись у батьків, які споконвіку жили тут, у своїй Батьківщині, ви потім зростали, ходили до школи, закохувалися, навчалися у вишах чи починали зразу працювати «у цій країні / в етой странє», чи «у своїй країні / в своєй странє»?

Іван Тарасович так розпалився, що продовжував звертатися до геть вже розчавленої чоботом сторінки з газети. 

– Кого ви маєте на увазі, говорячи «ви»? – запитав я. 

– Отуди к бісам! Чи не зрозумів? А чи лише удаєш такого собі наївного?!. Маю на увазі усіх тих, хто не розуміє, що, говорячи «у цій країні», вони тим самим висловлюють неабияку зневагу і до своєї країни, і до своєї малої батьківщини, до батьків, родичів, учителів, тому що сприймають її неначе дивлячись зі сторони, відчужено. То запитати б у них: «А особисто ви яких зусиль доклали, щоб краще було у вашій же країні, у своїй країні, а не «у цій країні» чи «в етой странє»?»

– А чому ж досі не запитували?

– Гм!. . Слушно підковирнув мене! А що і запитаю, і запитуватиму!. . 

Допоможіть Івану Тарасовичу. Адже він один не встигатиме розпитувати отих «любителів цієї країни», яких, з усього видно, ще вистачає у нашій країні. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.08.2015 12:28  © ... => Деркач Олександр 

Тішить Ваше розуміння!
З повагою!

 17.08.2015 11:58  Деркач Олександр => © 

В точку(( і повчально