08.09.2015 07:26
для всіх
111
    
  1 | 1  
 © Уляна Яресько

Дух Нації

Дух Нації

Наш Дух нескоримий родився у Дикому Полі,  

Узявши початок в ясно́му мечі Перуна.

Достатньо у ньому геройства, повстання доволі, 

Відлунює подвиги праведні кобзи струна.


З очей Мамая́́́ та із погляду батька Богдана

Крізь терни часів підіймаються бурі звитяг.

Туди, де тризубцем зоріє свобода жада́на, 

У вільні світи наша Доля второвує шлях.


Не зникла з нутра іще Віра, Любов і Надія,  

Не стер ідеали монгольський кинжал-ятаган.

Ми відсіч могутню дамо москалю-лиходію:

Живе в нас Чупринка-Шухевич, і Кук, і Степан. 


Здобудемо Волю! Насититься врешті Морана...

Візьмем у котел ненажерливе ки́шло жуків. 

Неначе зело неспалиме, країна постане, 

Відкинувши кляте ярмище наві́ки-вікі́в!!!



07.09.2015


___________

Ди́ке По́ле — у вузькому розумінні історична назва нерозмежованих і слабо заселених причорноморських степів. У 15 ст. тут сформувалося українське козацтво.

Перун - у слов`янських віруваннях бог наймогутніших божественних сил неба і землі, блискавки і грому.Захисник воїв на полі ратної борні. Одним із його атрибутів є меч.

Морана (Марена) – слов’янська богиня зла, темної ночі, страшних сновидінь, мору, хвороб, смерті та володарка Підземного Світу – Наві. Вважалася уособленням всіх нечистих сил.

Ятаган - старовинна холодна зброя, середня між шаблею і кинджалом, що має фігурний

вигин, увігнуте лезо; поширена у народів Близького й Середнього Сходу.

Рома́н Осипович Шухе́вич - генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії. Мав кілька псевдо:«Білий», «Дзвін», «Роман Лозовський», «Степан», «Чернець», «Чух», «Тур», «Тарас Чупринка».

Васи́ль Степа́нович Кук (псевдо: «Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь») (* 11 січня 1913, Красне, нині Буський район, Львівська область — † 9 вересня 2007, м. Київ) — генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА з 1950 (після загибелі Р. Шухевича). 1954 року був заарештований і відсидів у радянських в`язницях і таборах, не дочекавшися суду, 6 років. Останні роки проживав у Києві.

Степа́н Андрі́йович Банде́ра - ідеолог і теоретик українського націоналістичного руху ХХ століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б.

Неопалиме зело (неопалима купина,ясенець) – таємнича рослина, описана у легендах та П’ятикнижжі, що не згорає.

Казочки онлайн

Уляна Яресько цікавиться

  • Уляна ЯреськоМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Рекомендуємо також:



Пошук по сайту

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.09.2015 08:28  Тетяна Белімова => © 

Могутньо. Сила духу українок вражає. Для мене завжди була прикладом Олена Теліга.
Ось її слова:
"Тiльки тим дана перемога,
Хто й у болi смiятись змiг!"