15.01.2011 19:38
-
974
    
  2 | 2  
 © Колишній

Боєць (The Fighter, 2010)

Назва фільму: Боєць

Оригінальна назва фільму: The Fighter

Рік виходу на екрани: 2010

Жанр: Спортивна драма, біографічний фільм

Режисер: Девід О. Расселл

В ролях: Крістіан Бейл, Марк Уолберг, Эмі Адамс, Мелісса Лео, Дендрі Тейлор, Джек МакГі, Дженна Ламія, Erica McDermott, Бьянка Хантер, Сальватор Сантоне


Перші відомості про стрічку «Боєць» (The Fighter) з’явились вже давно і викликали інтерес участю в ній Крістіана Бейла (Christian Bale) в уже звичній для нього ролі неадекватної особистості, яку він традиційно підкреслює своїм неприроднім схудненням. Попереднього разу в картині „Машиніст” він перевершив всі можливі досягнення скинувши за кілька місяців близько 30 кілограмів і втіливши на екрані внутрішній світ та стан душі дистрофіка, якого методично пожирає сумління. Цього разу було анонсовано образ наркомана дивним чином вплетеного в сюжет спортивної, а точніше боксерської драми.

Відразу скажу Крістіан зіграв неперевершено. Втомлене обличчя, впала грудна клітка, обвислий одяг незграбного американського волоцюги, поведінка неандертальця, що виражалась у вчинках типу кількаразових стрибків з другого поверху в бак зі сміттям в стані афекту та постійними міміками від яких паралель наводиться сама собою. Акторські здібності дозволили йому настільки перевтілитись, що образ „наріка” в поєднанні з тілесною автентичністю виглядає один в один. Схоже ролі психопатів та напівпсихів стають для Бейла візитною карткою. Зазвичай наркомани та важкохворі в Голівуді виглядають занадто здоровими та загорілими, а тут жахлива пародія на відомого актора в його ж виконанні.

Жанр фільму «Боєць» (The Fighter) можна означити на стику сімейної та спортивної драми. В центрі сюжету сувора сімейка з чоловіка, дружини та 9 престарілих дітей. Саме цей колектив генерить всі сюжетні ходи та багато запитань щодо свого стилю життя. В кадрі, де неперервно звучить слово „fu…k”, точиться боротьба навколо персони головного героя (Mark Wahlberg), який будучи вдумливим, позитивним образом сильного чоловіка лупцює грушу не особливо переймається щодо сенсу самого боксування та стратегії виживання в даному виді спорту. Зате 7 сестричок і мамка-менеджер чітко усвідомлюють можливість монетизації здібностей свого родича. Необхідність такої кількості сестер в сюжеті варто сприймати виходячи з того, що фільм знято на основі реальних подій та особистостей. Дівчатка негламурної зовнішності поводять себе дивно, ходять виключно зграєю, інколи поводять себе агресивно, в фіналі картини усвідомлюють свої помилки та утверджуються на позиції сімейних цінностей.

Максимальний сумбур вносить Крістіан Бейл, герой якого в минулому успішний боксер, а по факту закінчений наркоман, що 10 років не злазив з „креку”, заважає/допомагає брату (суворому позитивному герою, що не цурається важкої фізичної праці) відшукати місце під сонцем. Протиріччя в цьому тандемі і є головною інтригою фільму. Хто з братів заслуговує більше на звання «Боєць» (The Fighter) краще розібратись самим переглянувши фільм.

Рекомендую кінокартину всім, хто полюбляє серйозне, а не розважальне кіно. Фільм можна поставити в один ряд з «Роккі» (Rocky) та «Рестлер» (The Wrestler), де головною фабулою є не самі спортивні досягнення героїв, а їх особисте життя та характер, що нерідко стають перешкодою на тернистому шляху до спортивного успіху та особистого щастя.

Кадр з фільму «Боєць» (The Fighter). Фото з сайту imdb.com

Кадр з фільму «Боєць» (The Fighter). Фото з сайту imdb.com

Кадр з фільму «Боєць» (The Fighter). Фото з сайту imdb.com

Кадр з фільму «Боєць» (The Fighter). Фото з сайту imdb.com

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!