21.11.2015 23:46
для всіх
257
    
  2 | 2  
 © Ольга Шнуренко

Озера таємничого лісу

з рубрики / циклу «Ессе та нариси»

Недалеко від того місця, де я живу, є всім відомий Голосіївський ліс. Ближче до дороги він виглядає як витвір паркової культури, а далі, в глибині, справжній дрімучий ліс, де є багато дивовижних пейзажних куточків, а особливо ціла низка озер...

З самого початку, на Голосіївській площі, є найбільш цивілізоване озеро. Тут можна побачити новозбудовані ресторани, човни на воді, а недалеко від озера юрбляться приватні будинки, в яких ще з давніх часів живуть кияни...

Друге озеро, яке знаходиться далеко від людського ока, так заросло очеретом і лататтям, що більше схоже на таємниче і казкове болото, де поважно плавають дикі качки, про щось між собою розмовляють жаби, налякані чорногузами.

Над чорною прірвою стоїть стародавній маєток з просторою верандою і величними колонами, а внизу, зліва від маєтку, в чорній прірві дзюркоче невеличкий, але дуже стрімкий і голосистий струмочок...

На певній відстані від цього здичавілого ставка, можна натрапити на велику світлу поляну і голубе плесо зовсім іншого озера. Саме тут можна посидіти і подрімати на сонечку, подивитися, як граються на дитячому майданчику малюки, або посидіти в тіні на лавках на протилежній стороні. А ще можна почовгикати ногами по різнобарвному гербарію, що ніби м‘який килим встеляє землю навкруги...

Біля наступного озера, до якого треба довго йти, або навіть їхати на транспорті, очі мандрівника вражає новозбудований чоловічий монастир. Це місце особливе - тут стоїть неймовірна тиша навколо, приємний спокій проникає в душу і поселяється там надовго...

Коли стоїш на березі величезного озера, то таке враження що над головою знаходиться відчинене вікно у небо. Вчені дослідили, що це місце має особливе біо-енергетичне поле. Тут збираються послідовники вчення Іванова, який пропагував здоровий спосіб життя, а також сонцеїди, ті, хто харчується енергією сонця...

Раніше наші пращури вважали, що озера - це священні місця, де живуть боги. З його підземних палаців у наш світ виходять феї і німфи. Занурення в озеро означало, з одного боку, смерть і руйнування, а з іншого - відродження та відновлення. Озеро було символом очищення і зцілення, а також уявлялося джерелом життя взагалі...

А для мене озера - це різної величини дзеркала, в які задивляється на свою вроду і небо, і природа...



м. Київ, 2012р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.11.2015 18:05  Тетяна Чорновіл => © 

Чудово!
Вам дуже гарно вдаються описи природи!
Я якось була в гостях у своїх дівчат у Києві. Одна з них живе також недалеко від Голосіївського парку. Ми гуляли по парку, який мені дуже сподобався і надихнув на вірш))

 22.11.2015 09:31  Тетяна Белімова => © 

Цікаво написали, Олю! Особливо про віддалене таємне озеро))

 22.11.2015 00:50  Панін Олександр Мико... => © 

Озера, як і дзеркала, то ще й портали в інші світи.