30.11.2015 22:38
для всіх
269
    
  4 | 4  
 © Ольга Шнуренко

Вечір в горах заснув

Вечір в горах заснув

з рубрики / циклу «Ессе та нариси»

Зимовий вечір розлив фіолетові чорнила на гладенькій поверхні гірського озера. Обважнілі від снігу та інею, гілки плакучих верб нахилилися до води у реверансі.

Холодне вечірнє небо рефлекторно спочиває на дзеркальній гладі водної чаші.

Засніжений берег, ніби розлите молоко, нерівномірно огортає озеро різної форми лекалами.

Стрункі смарагдові смереки визирають із-за верболозу і хочуть також зазирнути в люстерко озера, щоб похизуватися своєю вродою та пишним вбранням.

На горизонті, в обіймах туману, торкаються неба Карпатські гори, подекуди вкриті товстою пухнасто-білосніжною ковдрою, а в інших місцях – густим лісом.

В морозному повітрі завмерли всі звуки, і панує неймовірна тиша…

Недалечко від озера стоїть невеличка хатинка. У вечірніх сутінках зиркають вогниками, замережані інеєм, віконця. Курить в небо і кашляє білим димом старий бовдур на солом`яній покрівлі. Дрімає біля стодоли копиця сіна. Спить у будці стомлений пес Сірко - цілий день бігав у лісі з господарем на полюванні..

Через шпаринку в дверях на подвір’я проникає смачний аромат – господиня готує вечерю. На печі чубляться непосидючі дітлахи, два хлопчики. На ослоні сидить кремезний чоловік, а поряд дрімає кіт Мурко. Всі чекають на вечерю…

На небі, ніби молодий парубок, жартує місяць з чарівними зорями. Ліниво позіхають білопінні хмари, сховавшись у мушлю снів. Мир і спокій на землі і в колисці неба. Вечір в горах заснув. Скоро настане ніч і прийде на землю дрімота, а завтра знову новий день і нові турботи…



м. Київ, 30.11.2015

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.12.2015 16:51  Володимир Пірнач => © 

Схоже на шкільний диктант :)
Мої гори ідуть іншими стежками..
Гарний текст, насичений такий.

 01.12.2015 14:30  оксамит => © 

Гарно!

 01.12.2015 09:28  Тетяна Чорновіл => © 

Дуже гарна і образна замальовка.
Я ніколи не була в Карпатах, та уявилось зовсім реально.
Чудове відчуття.

 01.12.2015 07:38  Тетяна Белімова => © 

Затишно стало від Вашого твору, Олю)) Ніби початок доброї казки, хоча, розумію, що це вже завершений твір

 30.11.2015 22:57  Марієчка Коваль => © 

Дрімає копиця сіна, чхає старий димар)) Я не знаю, як називаються такі прийоми, але я їх дуже люблю. Захотілося в гори! Спасибі.

Гарно.