02.12.2015 11:14
для всіх
243
    
  3 | 3  
 © Ольга Шнуренко

Затишний куточок в долині Карпат

Затишний куточок в долині Карпат

з рубрики / циклу «Ессе та нариси»

Два роки тому в липні місяці відбулася моя друга подорож у мальовничі гори Карпати. Мене в Яремче погостювати запросив мій хороший друг, цікавий поет і співрозмовник, Ігор Стожар.

Івано-Франківськ зустрів сонним вокзалом, але, коли приїхали в місто Яремче, то там на нас чекав енергійний, говіркий, гостинний і привітний господар готелю.

Поселилася я на другому поверсі в номері з балконом, з якого відкривався чудовий краєвид: скеля Три слони та фрагмент, покритих смереками, Карпатських гір.

Можна було легко здогадатися, що там, біля скелі, шумить річка Прут, про яку я ще до початку подорожі прочитала в Інтернеті.

Яремче – це низькогірний курорт, розташований в надзвичайно мальовничій улоговині між горами на березі Пруту. Через місто пролягає дорога до найвищої вершини Українських Карпат - Говерли.

За легендою назва міста походить від імені гуцула Яреми Годованця, який першим оселився на цій території.

Місто почало активно розвиватися після будівництва залізниці Станіслав (тепер Івано-Франківськ) - Яремче - Ворохта - Рахів в 1894р., яка призначалася для вивезення лісу у промислові райони Австро-Угорщини.

Ще раніше Яремче почало розвиватися як дачне містечко, де відпочивали жителі Львова, Кракова, Варшави.

Зараз Яремче - найвідоміший туристичний центр Прикарпаття, має понад 40 туристсько-рекреаційних закладів і санаторіїв, більше 50 об`єктів зеленого туризму. В якості курортної терапії використовують кліматичне лікування та мінеральні ванни.

На половині території Яремчанської міськради розташований перший в Україні Карпатський Національний природний парк, утворений в 1980 р.

Населення міста зберегло народні звичаї та обряди, найбільш цікаві з них: гуцульська "Розколяда", Андріївські вечорниці, Водохреще, купальське свято "Гуцульська берегиня". День Міста відбувається в останню неділю липня.

Найбільш цікавим для мене став каскадний Яремчанський водоспад, один з найповноводніших водоспадів Карпат. Висота падіння води 8 м, кут нахилу - майже 45 градусів. Утворився він у нижній частині Яремчанського каньйону річки Прут, у місці виходу на поверхню стійких до ерозії гірських порід. Пробій (друга назва цього водоспаду) - популярний туристичний об`єкт, пам`ятка природи. Над водоспадом побудований міст заввишки 20 м. Нижче від мосту є розлога і глибока улоговина зі спокійнішою течією. На іншому березі річки Прут міститься сувенірний ринок.

Саме тут, у затишному кафе над прірвою, відбулася моя зустріч з поетами, які проживають на Івано-Франківщині. Під мелодію водограю звучали вірші. Зупинялися здивовані перехожі. Особливо емоційно реагували діти - уважно слухали і плескали в долоні.

В цьому кафе я вперше спробувала національну страву, банош, приготовлену із кукурудзяного борошна та сметани, заправлену шкварками, грибами та бринзою.

Після творчої частини зустрічі ми всі гуртом пішли на сувенірний ринок. Яке ж там було розмаїття вишиванок, різних сувенірів та жіночих прикрас!

А потім ми фотографувалися на фоні річки й водоспаду. Додому поверталися стомлені, але щасливі. Яремче – це казкове диво, затишний куточок в улоговині Карпат.



м. Київ, 2013р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 03.12.2015 10:21  Тетяна Белімова => © 

Якщо буде час, додам свої фото з водоспаду в Яремче))))))))

 03.12.2015 10:21  Тетяна Белімова => © 

Олю, дуже цікаво! Була в Яремче раза чотири і кожного разу, ніби вперше! Неймовірні відчуття і враження! Краса нашої рідної природи вражає!

 03.12.2015 00:44  Марієчка Коваль => © 

Яремче)

Хороший край.

 03.12.2015 00:41  Марієчка Коваль => ©