02.12.2015 13:32
для всіх
172
    
  4 | 4  
 © Ольга Шнуренко

Співучий край коломийок

Співучий край коломийок

з рубрики / циклу «Ессе та нариси»

Моя перша самостійна подорож відбулася до міста Коломия, яке належить до найстаріших в Галичині. Тутешні люди кажуть, що назва міста пов’язана з одноіменним потоком Коломийка, який так називають, тому що в ньому «мили кола».

Є ще один варіант, що назву місто отримало від свого розташування біля річки Прут. Колись Прут мав назву «Мий», відповідно місто назвали «Коло Мия», цебто коло Прута.

Коломиї завдячують своєю назвою танець коломийка і короткі співанки, які теж називаються коломийками. В Коломиї є багато цікавих історичних і сучасних пам’яток культури та архітектури, такі як: Ратуша, Церква Святого Архангела Михаїла та дзвіниця, Дерев`яна Благовіщенська церква, костели, Монастир Урсулянок, Музей історії Коломиї, Музей Народного мистецтва Гуцульщини та Музей писанкового розпису (народна назва – Писанка).

В колекції музею Писанка - понад 6000 робіт з різних регіонів України та країн світу. Серед експонатів музею є також писанки з підписами відомих політичних діячів України.

В 2000 музей було відкрито у спеціалізованому будинку, частиною якого є пам`ятник писанці, висота якого сягає 13, 5 метрів, а діаметр 10 метрів. Таким чином коломийський пам`ятник є найбільшою писанкою у світі.

Будівля була спроектована Ігорем Євстахієвичем Шумином. Приміщення музею виготовлене повністю з кольорового скла, а загальна площа утвореного таким чином вітражу більша за 600 квадратних метрів.

Але ми були в цьому містечку недовго, тому що поспішали їхати далі, в місто Косів, щоб побачити особливості архітектури, одягу та карпатських традицій, а ще помилуватися краєвидами з висоти пташиного польоту.



м. Київ, 2013р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 03.12.2015 10:23  Тетяна Белімова => © 

А от мені в Коломиї ще не доводилося побувати(( Це - моя мрія! Я дуже і дуже хочу там побувати!
Дякую, що провели віртуальну екскурсію)))

 02.12.2015 18:09  Ганна Коназюк => © 

Цікаво написано, пані Ольго!
Отримала насолоду від прочитання!)

 02.12.2015 17:35  Тетяна Чорновіл => © 

Ніби побувала в цьому чудовому містечку!
Дякую за цікаву мандрівку!