23.12.2015 11:57
для всіх
921
    
  5 | 6  
 © Суворий

Радянське кіно як частина гібридної війни

Радянське кіно як частина гібридної війни

Впевнено можна сказати, що радянське кіно - це найнаївніше, найдобріше, найповчальніше кіно в світі. Воно вчить любити Батьківщину, цінувати друзів, родину, вселить від душі образом Шурика та зачаровує в Новорічну ніч іронією чиєїсь долі. Багато картин присвячені військовій тематиці, де найперше, що впадає в око, справедливі комісари, вдумливі радянські розвідники, відчайдушні герої війни з фашистською Німеччиною, якими не можна не захоплюватись і не вріити у їх щирість.

Радянський кінематограф окрема історія, над якою працювали неймовірно талановиті люди без силіконових вставок, перекачених торсів та щільних африканських засмаг. Часто густо відзняте на чорно-білу або вкрай мутну, але ніби кольорову, плівку, воно виглядає більш натуральним ніж сучана ідеальна цифрова картинка з несправжніми акторами, яких важко відрізнити один від одного. Це була дивна епоха особистостей, які створили яскраву паралельну реальність, уявний гібридний світ, якого не було, але який створював відчуття затишку, відволікав від проблем, надихав на подвиг, без якого соціалістична економіка в будь-який момент могла звалитися в тар-тарари.

За часів життя Йосипа Віссаріоновича він особисто контролював процес кіновиробництва. За його власним баченням в рік на екрани мало виходити не більше 12 картин, які повинні були надихати і в жодному разі не відволікати людей від праці. Кіно повинно було заспокоювати, піднімати настрій і воно з цим справлялося. Чого варті хоча б знамениті "Веселые ребята", які вийшли в 1934 році на екрани. Найвеселіша комедія всіх часів підмінила атмосферу 30-х років в свідомості поколінь, що навіть затьмарила одну з найбільших трагедій Голодомор, який саме лютував під час виробництва картини. В такий спосіб найкривавіші часи радянської епохи перетворились під накумедніші від того, що "легко на сердце от песни веселой".

Найсмішнішими виглядають розповіді про те, як спритно обходили жорстку цензуру радянські режисери. Кожна більш-менш думаюча людина підтвердить, що те, що називається ними "обійти цензуру", був всього лише люфт дозволеного. Настільки потужна машина не могла нічого пропустити, але могла врахувати тонкощі і настрої людей. Гібридне кіно могло дозволити собі гібридний підхід.

В віртуальному радянському кіно не існувало вторгнення в Венгрію у 1956 чи Чехословаччину в 1968. Не проникла туди і Карибська авантюра 1962 з спробою протягнути ядерні боєголовки на Кубу. Велика вітчизняна поставала завжди як "сніг серед ясного неба", хоча на лице були прорахунки вищого керівництва держави з спробою переділу світу в партнерстві з гітлерівською Німеччиною в 1939-1940.

Радянське кіно миле до сліз. І його можна було б дивитися вічно, якби НЕ війна. Хтось розумний сказав, що війни завжди починаються в головах, а лише потім стріляють гармати. Миле радянське кіно є тим засобом, який руйнує нашу єдність з голови, а державу з середини. Ніщо так не деморалізує більше, як ностальгія за минулим. Переглядаючи щоразу "Москву, що не вірить сльозам", покоління, яке виросло на "правильному" радянському кіно, підсвідомо схильне впадати в депресію, яка потім водить їх рукою на виборчій дільниці по бюлетеню намагаючись повернути себе та родину назад в СРСР з кінореальності, якої ніколи не було. І в сили, яка раптом захоче зруйнувати Україну, цей козир буде ефективніший ніж Буки та Гради.

Радянське кіно - це гібридна зброя масового ураження, від якої українцям давно варто дистанціюватись. Так зробили з перших днів поляки, заборонивши легендарного Клоса та трьох "панцернікув" на своєму ТВ. Світовий кінематограф багатий чудовими картинами тих же часів. Перегляньте зайвий раз "Занесені вітром" або "Касабланка". А "Веселых ребят" замініть на "В джазі лише дівчата". І не ностальгуйте за радянським минулим. Особливо в новорічну ніч. З наступаючим усіх нас, відданих поціновувачів радянського кіно!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.09.2017 12:11  Саня Малаш => © 

Parturiunt montes nascetur ridiculus mus як сказав би Горацій. А така назва була в статті, така назва...

 07.04.2016 07:41  Ігор Рубцов => © 

Серед фільмів радянського періоду трапляються класні антирадянські стрічки. Наприклад, хоч кажуть, що то плагіат, "Собаче серце". Кілька епізодів оригінального фільму я передивився і скажу, що радянський аналог переважає сильним акторським складом. Це той рідкісний випадок, коли копія вийшла кращою.

 12.01.2016 11:50  Олег Буць => © 

після 2-х років красної армії (кизил-орди?) я кілька років не міг дивитись отих всіх фільмів про бравих десантників, танкістів і прочая. потім відійшло... і почав то дивитись, як дивлюся, приміром "ну, пагаді!" знаєш, що мультик, неправда, але смішно ж, і дитинство нагадує.
але навіть якщо я буду той фільм дивитися, це не означає, що в мене ностальгія за совєцьким союзом. так, трошки жаль часу, "коли ми були молодими, дівчат носили на руках" (це мій переклад, в оригіналі - "и чушь прекрасную несли")))). актори грають так, що їм віриш. знаєш, що єрунду грають, але як грають! тепер того нема.
і ніяка "іронія долі" не заставить мене полюбити рашку більше власного дому. тим більше, там така класна аналогія. приходить собі полька додому і раптом бачить у власному ліжку п"янющого москаля! те, що він потім виявляється добрим, ролі не грає. був би він на танку - подивився би я на ту ідилічну історію...

 23.12.2015 20:58  Марієчка Коваль => Каллистрат 

:)Таки так, шедеври - рідкість. І гра справжня.

 23.12.2015 20:33  Каранда Галина => © 

А я після слів Каллістрата згадала гостю з майбутнього :) про Колю і мелафОн :) сто пудов там була купа пропаганди, але на той момент цікавішого фільму для дітей не було.... Ви правильно Марійці сказали все, але саме наш досвід радянської дитини має давати такий імунітет, що ми на жодну пропаганду вестись не повинні... Ностальгія тут не при ділах...

 23.12.2015 14:20  Марієчка Коваль 

Для мене особисто - це просто класика кіно. Чи було, чи не було там правди, але таким воно уже й залишиться. Але общественные массы реагують на це по-різному, звичайно. Ваша правда. Цікаво, чи є якісь законопроекти.

 23.12.2015 13:12  Райан Ріенер => © 

Цілком згідний з публікацією. Взагалі не розумію, як можна дивитися ці радянські стрічки і не розуміти мети їх створення, теж саме і про російські серіали можна сказати...

 23.12.2015 12:06  Каранда Галина => © 

кажуть, що ветерани ВВ терпіти не могли фільму "В бой идут одни старики"...бо БРЕХНЯ.
а фраза "як в кіно" - означає "так, як не буває в реальному житті"...
але чесного мистецтва майже не буває в природі... бо як чесно - то вже не мистецтво... чи не так?