18.01.2016 17:43
для всіх
573
    
  2 | 2  
 © Суворий

Номер Нуль

Номер Нуль

рецензія до роману Умберто Еко "Номер Нуль"

На сучасному етапі питаня маніпуляції свідомістю за допомогою ЗМІ вийшли ледве не на перший план. Особливо це стало актуальним з появою інтернету та всезагальним захопленням мережею, яка є пріорітетним джерелом інформації для більшості активних людей. Але між тим це почалося не вчора і не позавчора. Газети, журнали, телебачення та радіо завжди грало роль маніпулятора на користь сил, в яких була зосереджена влада та капітал.

Гібридна війна проти України посилила загальну інформованість та інтерес до методів ведення пропаганди. Ми доволі непогано орієнтуємося в успіхах "талановитої людини" Геббельса та топ-ведучого росТВ Кісєльова. Більше того, загальна освітченість приводить до того, що російська пропаганда все більше сприймається, як щось абсолютно брутальне і позбавлене здорового глузду. Але справжня, тонка, скрупульозна, зважена, високоефективна маніпуляція свідомістю, яка побудована на класичних посібниках по цій справі, теж нікуди не зникла. І про неї ми не знаємо практично нічого.

Новий роман Умберто Еко "Номер Нуль" є прикладом твору, який можна написати на порожньому місці, натужно не вигадуючи ніякого хитромудрого сюжету. Достатньо фахово розібратися в актуальній темі і правильно її подати. А головний герой, любовна лінія та сякий-такий сюжет завжди знайдеться під рукою.

Події роману розвиваються в Мілані (Італія) на початку 90-х довкола виходу на ринок паперових ЗМІ нової газети. Команда "професіоналів" готує так звані "нульові номери" для того, щоб в тестовому режимі сформувати лице видання та розкрити перед потенційним роботодавцем свої можливості. Видання позиціонує себе в гостросоціальному жанрі, що намагається достукатися до читача резонансними фактами та гіпотезами, які по своїй суті не мають нічого спільного з реальністю. Саме творчий підхід молодої команди до створення контенту під диригуванням талановитих керівників є основою роману. Вдумливий чатач отримає велике задоволення від саркастичних діалогів та чорного гумору трудівників пера, дізнається про всі тонкощі маніпуляцій в новинах та прослухає не один майстер-клас, щоб самому стати продажним журналюгою. Окремими бонусом стане реконструкція події довкола страти італійського диктатора Беніто Муссоліні, яка майстерно вплетена в загальну фабулу роману.

Книга рекомендується для прочитання усім, хто має відношення до видавничої діяльності, ЗМІ або полюбляє сприймати новини по ящику чи інтернету за чисту монету. Роман вийшов українською мовою у видавництві "Фоліо" в 2015 році (192 ст.).

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.01.2016 14:17  Дарія Китайгородська => © 

Ще, на мій погляд, класні описи нетуристичних місць міста - прогулянки біля каналів, поїздки на озеро etc. І пошуки тіла Муссоліні - супер! Дякую за рецензію.

 18.01.2016 21:21  Марієчка Коваль => © 

не буду читати книгу, бо й так світ здається фальшивим.

 18.01.2016 19:29  Каранда Галина => © 

н-да... їхали-їхали. й приїхали... читаю як анотацію-рекомендацію до прочитання. І тут тобі на... Ви мене вирубили вкінці: відношення до видавничої справи не маю, за чисту монету не сприймаю... та й кар"єра журналюги продажного якось особливо не манить... то читати?:)

...як знайду у вільному доступі...