11.05.2009 00:00
для всіх
3181
    
  1 | 3  
 © Мар Мишка

Річниця від дня народження Михайла Стельмаха

Михайло Панасович Стельмах народився 11(24) травня 1912 року у селі Дяківці Літинського району на Вінниччині в родині селянина.

Михайло Стельмах автор багатьох книжок для дітей, драматург, фольклорист. Перші свої твори написав будучи вже вчителем, а перша збірка поезій «Добрий ранок» вийшла під редакцією А. Малишка у 1941 році.

Михайло Панасович один з перших порушує проблему голоду 1932-1933 рр. Критик Іван Світличний зазначив, що Стельмах уперше: «прямо і відверто, без різного звичайного в таких випадках словесного туману, пише і про сирітські драми, і про занедбаність чи й зоовсім відсутність демократії в колгоспах, і про податкові утиски, і про найбльіше зло нашого часу - бюрократію, і про багато ніших прикрих, але, на жаль, реальних речей, про які інші говорять пошепки і з оглядками».

Його твори «Хліб і сіль», «Велика рідня» у 1961 році були відзнячені Ленінською, Державною перміями СРСР. Останній роман Михайла Стельмаха — «Чотири броди» також відзначений у 1980 році Державною премією УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

Михайло Панасович був удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці у 1972 році, депутатом Верховної Ради СРСР ряду скликань, академіком АН УРСР, членом Спілки письменників України.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.05.2012 08:13  Каранда Галина 

Михайло Стельмах


Тільки хвилі, і небо блакитне,
    І водою діброва бреде, 
    Перед мною дороги привітні, 
    Перед мною життя молоде.

   Я пливу у роздолля чудові, 
   А навколо хлюпоче весна, 
   Вигинаються хвилі, мов брови, 
   І на гребні шипить сивина. 

   Все таке чарівне, таємниче, 
   Повне соку, життя і снаги, 
   І у мандри весна мене кличе, 
   Опустивши в глибінь береги.

 08.05.2012 18:47  © ... => Каранда Галина 

і за новими подіями

 08.05.2012 18:36  Каранда Галина => © 

це ж за новим - 11-го?

 08.05.2012 18:33  © ... => Каранда Галина 

і правда..{#}не слідкувала!..

 05.05.2012 10:57  Каранда Галина => © 

це вже й сторіччя на днях...

 12.05.2009 09:47   

Писати про речі, на які заеривають очі інші - сила, і повага від мене..