29.03.2016 21:17
для всіх
255
    
  2 | 2  
 © Алла Гаценко

Про патріотизм

«Патріотизм – це найперша ознака цивілізованої людини, якість, яка вирізняє людину від раба»
Наполеон Бонапарт

Чи є виправдання війні? Чи можна масові вбивства тих, у кого могло бути просте людське майбутнє, називати холоднокровно воєнним протистоянням? Чи можна дозволяти одній країні в наші дні силою вносити територіальні зміни на політичну карту світу? І що таке війна? Що таке війна для молодих хлопців, які змушені тримати оборону на передовій ціною власного, єдиного, що є цінним, - життя? Що значить війна і її наслідки для матері, яка навіки втрачає сина? Що означає це страшне слово для дитини, батько якої став одним з тих героїв, які «не вмирають»? Що значить війна для країни, яка кожного дня звітує про людські втрати?… Спочатку – одиниці, потім – десятки, потім – сотні, а далі – вже безапеляційний підрахунок обірваних доль, нездійсненних бажань, зустрічей з рідними, які не відбулися…поцілунків з коханими, яких вже не буде.. І про все, чого вже не станеться, потім ніхто не замислюється. Родина залишається сам на сам зі своєю втратою, зі своїм вічним горем… Адже перш за все країні необхідні нові сили… Свіжі людські сили… Хто ними стане наступний? Коли молода людина, у якої є свої прагнення, сподівання, стає просто одним з бійців, який загинув…

Чи існує межа людської негідності? Чи й надалі серед істинних патріотів будуть жити поруч, ходити поряд ті, для кого ворог – зовсім не ворог, а провідник демократії? Чи й далі будуть серед нас байдужі маргінали, яким майбутнє своєї батьківщини бачиться тільки під головуванням споконвічного агресора?

Заради якої мети влаштовується весь цей пафосний, брехливий захист одних українців від інших, і якою брехнею прикривається «свита царська»?

Можливо, ми тепер у всьому світі через примху одного безумця будемо жити за іншими правилами або й взагалі без них? Без жодних правил, ігноруючи всі можливі міжнародні закони...

То ж чи є така сила, яка зупинить цю нав’язану, «неіснуючу» війну? Є!!! Ми повинні боротись разом! Усі!!! Адже навіть якщо нам не вистачає військових сил, в кожному з нас - істинних патріотів - тремтить, палає те непереборне, що захищало століттями, і захистить тепер нашу країну в цю важку годину!



м. Березівка, 26 серпня 2014

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 30.03.2016 09:06  Тетяна Белімова => © 

Пані Алло, прочитала Ваш твір. Скажу відразу, що риторичні питання - це та особливість ідіостилю, яка мені дуже імпонує. Зрозуміло, що більшість питань, які Ви проговорили, кожен з нас для себе задавав. І не раз. Кожен має відповідь. З усім згодна. Про особисту відповідальність - теж. Не думаю, що "один чоловічок" винний у війні в Україні. Відповідальність росіян - це теж доконаний факт. Принаймні для мене.