09.04.2016 07:17
для всіх
107
    
  5 | 5  
 © Ольга Шнуренко

Поет і громадянин_Гроза

з рубрики / циклу «Переспіви, за мотивами»

(за мотивами поеми М. Некрасова

"Поет і громадянин")


Ласкавий, сонний, теплий, літній вітер

Вітрила заколисує привітно.

Гроза мовчить, у сяйві сонце-дня

Із хвилями курличуть небеса...


Біжить вітрильник гарно і надійно, 

І серце у мандрівників спокійне, 

Неначе замість тверді корабля

Під їхніми ногами є земля…


Та вдарив грім і буря стогне й квилить, 

І снасті рве, донизу щоглу хилить, 

Тепер не час для шахової гри, 

Пісні чекають слушної пори!


І навіть пес про небезпеку знає, 

Шалено й голосно на вітер лає, 

Немає більш важливих в нього справ, 

А щоб робити ти, поете, став?


Невже в віддаленій каюті темній

Читав би вірші, пристрасні й натхненні, 

Лінивців вуха лірою втішав

І грізний гуркіт бурі заглушав?


Гроза шумить, хитке Свободи судно

Жене в безодню, темну і безлюдну, 

Поет кляне ворожі грізні хвилі, 

Простий громадянин мовчить і хилить

смиренно голову свою в ярмо, 

йому свобода й рабство - все одно…


***

(оригінал)


Гроза молчит, с волной бездонной

В сияньи спорят небеса, 

И ветер ласковый и сонный

Едва колеблет паруса, -

Корабль бежит красиво, стройно, 

И сердце путников спокойно, 

Как будто вместо корабля

Под ними твердая земля.

Но гром ударил; буря стонет, 

И снасти рвет, и мачту клонит, -

Не время в шахматы играть, 

Не время песни распевать!

Вот пес - и тот опасность знает

И бешено на ветер лает:

Ему другого дела нет...

А ты что делал бы, поэт?

Ужель в каюте отдаленной

Ты стал бы лирой вдохновленной

Ленивцев уши услаждать

И бури грохот заглушать?

Гроза шумит и к бездне гонит

Свободы шаткую ладью, 

Поэт клянет или хоть стонет, 

А гражданин молчит и клонит

Под иго голову свою...



м. Київ, 9.04.2016

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 12.04.2016 09:13  Тетяна Белімова => © 

Олю! Ви мене вразили... Це теж вічна тема... Статус мистецтва у житті суспільства. Митець не може не мати громадянської позиції. Навіть коли це відвертий нігілізм - це теж суспільна позиція.
Забираю в улюблене Ваші майстерні рядочки!

 11.04.2016 22:29  Світлана Рачинська => © 

Сильно! Дуже талановито подали тему! Чудово!

 09.04.2016 13:43  Олена Коленченко => © 

Надзвичайно живописний і красивий вірш)

 09.04.2016 13:42  Олена Коленченко => © 

 09.04.2016 07:37  Дністран Оксана => © 

Актуальний твір для сьогодення. Майстерний переспів. Трохи більш жіночний, плавний, без "металіки" оригіналу. Гарно.