13.06.2016 23:28
для всіх
290
    
  7 | 7  
 © Каранда Галина

Слова-синоніми і буква закону

Розповідь одного керівника РЦСССДМ

Приїхав до нас на Полтавщину один переселенець з Луганщини. Із документів мав тільки паспорт ще радянського зразка. Як уже він умудрився чверть століття незалежності прожити фактично без громадянства, я не знаю. Але в 2011 році, певно, дбаючи про пенсію, таки затіяв був оформляти собі паспорт громадянина України. У рідному районі йому видають довідку, що в 1991 році він “дійсно мешкав в такому-то районі Луганської області”, тобто автоматично мав отримати громадянство. На що міграційна служба відповідає, що не може видати паспорт на основі цієї довідки, оскільки закон вимагає, аби було написано не “мешкав”, а “проживав”.

На цьому дядько плюнув і вирішив, що не дуже йому той паспорт і треба.

Та почалася війна, і він попав до нас. Тут уже до стінки приперло чоловіка конкретно: немає паспорта — немає довідки переселенця, немає ні державних виплат, ні допомоги від благодійних фондів. Рідний дядьків район під окупацією, довідку вже не перепишеш. А жити якось треба. Ох і намучилися ми з ним! Зверталися і до уповноваженого з прав людини, і до депутатів, і до юристів. Було з цього приводу аж два суди. Тяжко тягатися здоровому глузду з буквою закону. Зрештою суд постановив: “вважати слово “мешкав” у такій-то довідці словом “проживав””. На основі цього рішення міграційна служба таки видала нашому переселенцю український паспорт.

А ви кажете — синоніми...



Лубни, 13.06.2016

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.04.2017 15:28  Надія Крайнюк => © 

Отака наша бюрократія. Знайоме... Дякую!

 08.10.2016 16:12  Руслан Бєдов => © 

тут справа не в сінонімі, а в дурості бюрократичній...

 02.10.2016 04:41  роман-мтт => © 

я ж кажу: держава, країна, народ - це різні поняття, а багато хто не вірить, сперечаються. :))))

 30.06.2016 17:08  Гаврищук Галина => © 

Знайти б тих людей, які пишуть для нас закони і думають, що їхня дурня непорушна неначе слово боже. Чому не можна розуміти суть документу, а не чіплятись до форми написання? Хто це запровадив і чому ми не суперечимо? І кому суперечити? В нас справді нема прав людини... Думаю, Галино, і вас це болить... Гарний твір.

 15.06.2016 15:57  Георгій Грищенко => © 

Чудове оповіданячко про безмозглих чиновників влади.

 15.06.2016 14:40  Тетяна Чорновіл => © 

Хоч комусь чимсь добрим ця ганебна війна допомогла.

 14.06.2016 19:03  Тадм => © 

словам тісно, думкам просторо....{#}