23.06.2016 15:18
для всіх
89
    
  4 | 4  
 © Олександра

Сльози

Сльози

з рубрики / циклу «Проза»

Коли їй сказали, що вона більше не встане, на очах з`явилась сльоза.

Лише одна. Вона не любила жалітися і ніколи не хотіла б жалітися за життя.

В той день сказала собі:

"Це моя остання сльоза".

Минали години, дні, роки.... Біль губився в буденності.

Коли колесо візка зламалось і вона впала, змусила себе усміхнутися, щоб не заплакати:

"Це не найгірше, що могло трапитись".

На її день народження рідні запросили художника, щоб він намалював як подарунок портрет дівчини.

"Усміхайся... Поверни голову лівіше... Ширше усмішку... Ні, м`якіше... Так..."

Молодий художник сумлінно малював близько двох годин, а коли закінчив, показав дівчині:

Чіткі ліні обличчя майстерно повторювали дійсність. Рука художника мала великий талант. Але щось в тій картині було не так: на ній дівчина не усміхалась, як треба було б змалювати, а плакала. Дрібні, наче живі, сльози, котилися по блідому обличчі.

"Чому..?" - запитала дівчина, дивуючись.

"Я не малюю неживі усмішки" - сказав він і швидко зник за дверима, прихопивши свої фарби. Його голос був як вирок і зневага.

Дівчина відтоді почувалась тривожно, думала про художника, хоча рідні казали їй не перейматися.

Коли вона гуляла з матір`ю, був осінній вечір. Мати лишила її на мить, забігши в магазин. Коли повернулася, зустріла доньку заплаканою.

На питання "Що сталося?" дівчина відповіла:

"Тут був художник. Він сказав, що я не мушу усміхатися всім, якщо цього не хочу.

Деяким можна і плакати".

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 23.06.2016 19:46  Каранда Галина => © 

чудово. художник правий.