21.10.2016 20:24
для всіх
307
    
  3 | 3  
 © Улько Сергій

Про талант або чого його не існує

В усіх може вийти все. Треба тільки працювати над цим. Силу таланту переоцінюють. Я б сказав, що його взагалі не існує...


Є інтерес, який потім переростає в захоплення. Далі з`являється потреба у його розвитку, бо інакше вже людина відчуває дискомфорт або навіть певну ломку. Приблизно так і формується те, що називають талантом. Отже, талант - це інтерес помножений на захоплення і час.

Так. Час, мабуть, найважливіша змінна в цій формулі. Як би нам не хотілося досягти успіху в чомусь - цього не буде без практики. А практика - це і є час; час на заняття улюбленою справою.

Звичайно, комусь потрібно не багато займатися, щоб отримати бажане, комусь - більше, а декому і того мало.

Різний період розвитку залежить від багатьох факторів: інтервал між практикою, її тривалість, розуміння того, що власне робиться. Якраз розуміння слід виділити окремо.

Досить простий приклад зі школи. Потрібно помножити два числа (без знання таблиці множення). Візьмемо два на три. Все просто. Для нас. Але не для дитини, що вперше збирається це робити. Учням говорять: множення - це багаторазове додавання одного числа стільки раз, скільки вказано в іншому числі. Мабуть є і легше пояснення, але головне не в цьому. Головне полягає у розумінні дітьми самого процесу множення. Вони ще не знають сенс слова "помножити", тому кожного разу, коли треба це зробити, намагаються в голові прокрутити визначення терміну і сам процес множення, а потім уже роблять певні дії із числами. Минає кілька днів. Тепер учні не задумуються над самим терміном, а зразу починають складати числа. У них у підсвідомості уже заклалися знання слова "помножити".

От в цей момент і формується розуміння.

Розуміння - це підсвідоме знання. Якраз його і потрібно зрозуміти, як би курйозно це не звучало. Тут випливає ще один компонент "таланту" - осмислення роботи. Перед тим, як починати вчити щось нове, треба раз спробувати це зробити, а потім уяснити, як же це вийшло. От, коли стане зрозуміло, коли прийде осмислення, то й прийде розуміння. А з розумінням і зменшиться інтервал між етапами еволюції майстерності.

Все це виводиться в досить велику формулу, але не в ній справа. Головна мета написаного тексту полягає в тому, що будь-яка людина здатна досягнути будь-якої мети. Все. Ніякого таланту. Тільки інтерес, захоплення, розвиток, розуміння і ще багато-багато ком можна тут поставити, але то вже інша історія.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.01.2021 10:24  Каллистрат => © 

Свои две копейки к вечной теме – о таланте )))))

Из реальной жизни художников. Все ещё живые )))

1. Человек с детства учился в престижной художественной школе. Затем окончил художественный институт и всю жизнь проработал «художником», но за всё время не написал, хотя бы для себя, ни одной картины, потому как был всего лишь хорошим «срисовальщиком», а вот композицию для простенького натюрморта не мог составить, не обладал он такими способностями.

2. Товарищ окончил политехнический институт и быть бы ему инженером, если бы не природные способности, которые и победили и стал он известным иллюстратором детских книг, карикатуристом и автором сказок для детей.

3. Человек никогда не учился и не работал «художником», но, если кому-то по работе надо было что-то нарисовать, к нему обращались, и он делал всё это легко и непринуждённо, а закончив, никогда об этом не думал и занимался своими делами далёкими от всяких художеств.

Пути Господни неисповедимы )))))

И, внимание реклама!

О том, откуда берутся все наши таланты читайте в опусе КАЛЛИСТРАТА «Формуляр» )))

 20.01.2021 23:36  Шарко Роман Миколайо... => © 

А з протилежного боку лінощі, які вбивають будь-які починання. А ще сумніви, низька самооцінка, комплекси і все інше, що продукується страхом.

 23.10.2016 15:57  Олена Яворова => © 

Міркування автора мені досить близькі. Так, "талант" то є надто гучно, надто рідко стрічається. Зазвичай то є просто приємні слова, десь перебільшення - без лихого умислу, просто аби стимулювати.
Вчитися, вдосконалюватися, пробувати ще й не спинятися.

 21.10.2016 21:46  Каранда Галина => © 

я не згодна. Ще Сковорода продвигав ідею "сродної праці"... тобто робити треба саме те, до чого маєш талант...
є люди, які роками пишуть погані вірші і навіть не розуміють, що вони погані))) у них є і інтерес, і час, і практика, і бажання, і напористість, і працелюбність, і самовпевненість... більше того - вони видаються)... Але вірші однак погані.
А є такі, які відразу вишуть гарно. Знаю тут одну дівчину, яка прийшла на цей сайт в 13 років. І вже тоді писала - мов дихала... що це, якщо не талант?