30.11.2016 02:28
для всіх
274
    
  1 | 2  
 © Роман-Мтт

Глядачі, упередженність і зомбі

Глядачі,  упередженність і зомбі і ще про гроші та смаки

з рубрики / циклу «реальне»

Кіно "Гордість, упередження і зомбі", з бюджетом в $28 млн, зібрало лише $16, 4 млн у світовому прокаті і зайняло почесне 5-те місце в рейтингу ФОРБС серед самих провальних фільмів року.


Новина очікувана, як для мене. Справа в тім, що одушевляти зомбі - невдячна справа, як би того не хтіли продюсери, критики, пошуковці нових напрямів в темі, окремі освідченні глядачі і апологети НФ. Справа в тім, що сучасний образ зомбі неможливо пояснити ніякими теоріями, а тим більш одушевити і зробити їх мислячими істотами.


Такі спроби є антагоністичними до самої ідеї зомбаків, як повністю несвідомих істот, які керуються лише інстинктами. Масовий глядач не хоче розумних зомбі - то тупо. Глядач хоче боротьби з не прогнозованою небезпекою. Бо кому потрібен думаючій мертвяк з сумліннями совісті чи іншими людськими рисами?


Та нікому, бо людей вистачає і так: і на екрані, і в реальному житті. А от небезпеки, невмотивованої агресії (хоча чого невмотивованої – абсолютно вмотивованої бажанням їсти) - глядач потребує, і потребуватиме надалі ще довго. Не треба нам пояснювати мотиви зомбі, їх сумніви чи високодуховні прагнення. Вони нікому не потрібні: нам он і політиків наших вистачає, і їх виборців: всі чисті, лояльні один до одного, бажають всім і собі лише кращого життя. Це однакова ситуація і в Україні, і в США, і в Гондурасі.


Найкращій варіант теми: люди проти тупих поїдачів людей. І якщо взяти в якості прикладів ту саму "Війна світів Зет", "Я - легенда" (але там більше фоллаут-лайт якийсь, якщо чесно), "28 днів по тому" і серіал "Ходячі мерці", де зомбаки – класичні, без претензії на розумову діяльність за людським типом, то вони обіграють і серіал "Зомбі-нація", і те саме "Гордість, упередження і зомбіі" і інші твори з бродячими героями-мерцями, які більш наближені до людей за рахунок розумових процесів.


Розвитку теми немає – всі спроби пояснити походження зомбаків кожного разу провалюються. То краще використовувати класичну версію, як на мене, звісно.


І ще одне спостереження: нормальне кіно про зомбі виходить раз на 10 років мінімум. Все що між останнім шедевром і наступним не випущеним в прокат - провалюється. Зомбаками народ треба годувати точно відміряними порціями – тоді воно цікаво. А якщо ото мудрувати, як намудрували в "Літаючі білі акули проти зомбі-нацистів", то краще перечекати і зняти ремейк теми за перевіреним сюжетом: катастрофа, переховування, вийти до своїх і вижити. Я розумію, що фільми типу "Білі акули проти зомбі" задумувався як треш, як і ті самі комедійні "Зомбі-бобри". Але, погодьтеся, треш народжується від нудьги і при відсутності можливості розвинути тему. По науковому те звучить, як "криза жанру".


Насправді кризи немає, бо тема вичерпана на даному етапі розвитку – людство не має ні знань, ні ідей, щоб просувати далі зомбаків. як тему постапокаліптичного виживання – її вичерпано. І вже не загроза зомбі головна, а боротьба людей з людьми, які зомбаків ногами вже буцають, як останній непотріб – призвичаїлися до співіснування. "Ходячі мерці" з їх 7 сезоном тому підтвердження. "Нація Зет" - нуднувате, хоча місцями і більш видовищне, бо гібридизація зомбаків і людей якось не вражає.


Які можливі теми для розвитку? Це – співіснування із загрозою, яка є лише обставиною. Це – використовувати зомбі як варіант зображення соціальних проблем. Це – зомбі як просто зомбі – лякати тих, хто вперше стикається з темою тощо. Але не треба робити мерців розумними – це просто нецікаво!


Кому цікаво - запрошую до дискусії

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 30.11.2016 02:55  Каранда Галина => © 

я бачу трохи не так... скільки разів ви будете йти в кінотеатр на одне кіно? - раз. Ви прийдете і заплатите за квиток, а вже сподобалося воно вам, чи ні - ви вже заплатили. Чого ви прийшли? - бо вас привела реклама... гроші, зароблені за фільм, визначаються не якістю фільму, а якістю реклами... чи хитрістю тих, хто її придумує...

Десь читала: молодий автор роману ікс дав в газету оголошення, типу "Холостий мільйонер бажає познайомитися з дівчиною, схожою на героїню таку-то роману ікс". Тираж розійшовся миттєво)))