23.02.2017 00:10
для всіх
214
    
  1 | 1  
 © Роман-Мтт

Роздуми про стімпанк

Роздуми про стімпанк

з рубрики / циклу «фантастичне»

 

Стімпанк - це культура індивідуалістів-виживальників, автоматично виникає в запаскудженому промвиробництвом місті (наприклад, відроджується після катаклізму будь-якої природи). Електрика, високі технології, мобільний зв`язок – все це розкіш наступних поколінь, а для Стім-панку поза зоною досяжності. У цю епоху важливо:

 

1. Уміння добути необхідні для життя ресурси: чисту воду і повітря, користуючись примітивними засобами: фільтрація, дистиляція, очищення за допомогою наявних реактивів.

 

2. Уміння добути енергію з усього, що здатне горіти – сміття залишиться багато, запасів теж спочатку вистачатиме. Окрім того доведеться багато воювати за ресурси.

 

3. Навчитися робити примітивну піч, щоб гріти воду, конденсувати її з просоченого індустріальним туманом повітря, гріти собі повітря для підтримки власної температури, щоб готувати собі їжу (так-так). Вчимося по максимуму використовувати теплову енергію собі на благо.

 

4. Відновити знання, починаючи з простої конвекції, парового опалення і теплової машини, плюс: теплоізоляція, прості електричні ланцюги (лампочка-вимикач-джерело струму). Нові знання просто так не з`являться – після катаклізму або при відсутності електрики, всі масиви накопичених знань будуть загублені. Найкраще, що залишиться людству, це курс шкільної фізики, яку більшість і на 30% не пам`ятає. Далі складна механіка (мінітурбіни, мінігенератори, паровий індивідуальний транспорт або приводний від власної мускульної сили чи сили тварини, коли вони ще виживуть), пневматика, гідравліка. Головна умова – немає альтернативи іншого джерела енергії, крім палаючого сміття, старих запасів вугілля і залишків рослинності. Хімія з`являється трохи пізніше – хімічні джерела енергії теж прийнятні. Джерела хімічної сировини: загиджені повітря, вода, ґрунт – їх можна брати з поверхні планети, не копаючи, і старі запаси зруйнованих підприємств.

 

5. Після вирішення першочергових завдань (чисті вода і повітря, тепло, захист від інших, менш розумних Стім-мешканців, але теж бажаюючих жити довше) можна подумати і про красу – без неї нудно. Але до цього – одна суцільна практичність і функціональність. Наразі ситуація в Україні в Стім-панковому фендомі геть інша: більшість майстрів орієнтовані на красу, коли реальних моделей приладів цього фантастичного світу не видно. Хоча на Заході теж більшість тяжіє до краси (зовнішні фішки), але багато хто будує і діючі моделі техніки.

 

6. Відкритим залишається питання харчування. Як добувати їжу в повністю екологічно убитому середовищі – не розумію. Про мутованих тарганів і щурів, як джерело білка, думати не хочеться. :) Можливо буде якась рослинна їжа, зі збережених бурих і коричневих тіньолюбних бур`янів. Зрештою, попередником пшениці колись був абсолютно дикий бур`ян.

 

Як результат, з часом отримаємо дуже жорстке механістичне суспільство, в якому будуть цінувати знання, силу, здатність знаходити ресурси і захищати їх. Коли життя нормалізується – почнемо думати про екологію. Можливо, досвід попереднього періоду виживання навчить Стім-попаданців чогось, і вони відмовляться від розвитку "атомної" енергії або "вуглеводневої» електрики, навчившись максимально використовувати енергію пара, при цьому піклуючись про навколишнє середовище. Стім-бой з його «сферою абсолютного тиску», як варіант, вже існує.

 

Як вам? Така філософія підходить? ;)

 

Що отримаємо в майбутньому? За 5-10 років нас чекає наплив екранізацій Жуль Верна в голлівудській обробці. Це буде мегакруто: Вілл Сміт зі своїм «Диким-диким Заходом» буде нервово смикатися при перегляді трейлерів, «В місті загублених дітей» заплаче самий злий-злий Кранк, а Герберт Уеллс радо посміхатиметься зі своєї машини часу, о всі ці фільми вже давно бачив. J

 

Українські проекти, які слід відзначити в цьому напрямку:

1. Графічний роман «Воля».

2. книга «Цепелін до Києва» Ігоря Сіліври.

 

З сучасних це все. Хто хоче доповнити список – радо прошу.

 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 25.02.2017 00:06  © ... 

я розумію, ви хочете вибудувати, як воно має бути: механіка → вугілля і пара → електрика → солярка і бензин → мирний атом і електроніка → нано-технології. Але жарт історії розвитку фантастики тут ставить все з ніг на голову, як я писав.
Важливо зрозуміти що таке жанри. В літературі стімпанк не може вийти за свої межі жанру. Наприклад ви читали детектив (читали-читали, читали-читали). Тут на половині твору детектив завершується (злочин розкрито), і починається мелодрама з тими самими героями, в фіналі твору - весілля, на якому вмирає майбутня теща (ну таке - з елементами комедії і утопії) і потім сцена з детективом, який очолює МВД тої країни (додаємо шмат виробничого роману радянського зразку).
Так звісно не можна - ви не будете більше купляти такі "детективи". Тому що, якщо ви вийдете за межі жанру, то такий стімпанк вважатиметься книгою невизначеного жанру - мішанина, еклектика, що призводить до бардаку в голові читача (і всі інші слова що означають вінегрет чи збірну солянку). Тому треба триматися в рамках жанру як такого.

 23.02.2017 20:19  Каранда Галина => © 

і взагалі: пора звідси дряпати! Он, кажуть, знайшли планети, придатні до життя! на відміну від нашої)

 23.02.2017 10:49  Брама => © 

Це щось на зразок новітніх бойскаутів? Але ж знову все по колу – електрика, технології, фізика. Думаєте, ми почнемо думати за екологію? Навряд чи ... Гадаю, спімпанк допоможе вижити, не більше того. З-за любого розкладу людство приречене на техногенний щлях розвитку. Але особисто я приєднався б до такої спільноти, бо , як видно, глобальні катастрофи не за горами. Дякую.

 23.02.2017 00:51  М Котик => © 

мені більше подобається "імперія мерців" хоч і "стімбой" класне аніме. Стімпанк, здається, лише перехідний період до кіберпанку. так, там присутнє, інколи доволі жорстке , класове розшарування. люди ніколи не були рівними, і не будуть. навіть зараз в нашій країнї є бідні і багаті, середній клас, як такий у нас відсутній. назви олігарха-паном, а депутата-бароном, а личина одна і та ж. Особисто мені стімпанк більш довподоби ніж теперішній час, в ньому присутня певна романтика... незнаю