26.02.2017 15:53
для всіх
550
    
  3 | 3  
 © Надія Крайнюк

Поетична енциклопедія. Герої Майдану. І том

Поетична енциклопедія. Герої Майдану. І том

Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою!

/ М. Грушевський/



З друку вийшов І том книги «Поетична енциклопедія. Герої Майдану», яка була створена на основі проекту «Дзвони серця. Вірш кожному герою Небесної Сотні», започаткованому на Першому українському порталі поезії (УПП) за активного сприяння і підтримки засновників цього сайту. Книжка укомплектована збірками віршів по регіонах України, де проживали полеглі патріоти. Авторами віршів була проведена величезна пошукова і дослідницька робота. Видання містить поетичні присвячення кожному герою Небесної сотні – Герою України, удостоєному ордена «Золота Зірка» чи ордена Героїв Небесної сотні.


Розміщені ці присвячення в алфавітному порядку по регіонах України. В книжку увійшли вірші майже шістдесяти авторів. Проводився аналіз, редагування кожного вірша. Упорядник книги – надзвичайно порядна людина, талановита поетеса (за професією – вчитель) Федишин Оксана Василівна. Видана книга в Івано-Франківську на кошти народного депутата України Шевченка Олександра.

Книга адресована організаторам освіти і культури, студентам, учням та широкому колу читачів.

Випущена книга накладом 1000 примірників. В продажу її немає.


Презентація книги відбулася 21 листопада 2016 року у м. Івано-Франківську в приміщенні першого в Україні музею Небесної Сотні. На презентацію були запрошені автори віршів, рідні і близькі загиблих героїв, бібліотекарі, вчителі, організатори з виховної роботи. Всі присутні отримали ці книги безкоштовно. Ті, хто не змогли приїхати на презентацію (адже це дуже далеко), подали замовлення на ці книги. Особисто я замовила 5 примірників: для себе, для бібліотек двох шкіл селища, для центральної районної бібліотеки і для батька Євгена Котляра, Героя України з м. Харкова, якому я написала вірш-присвяту. Книги отримали всі автори, і я в тому числі, через «Нашу пошту» безкоштовно (розрахувалася тільки за послуги пошти). Знаю, що організувала пересилання книжок Лавинюкова Тетяна і, можливо, ще хтось, хто живе в Івано-Франківську. Це дуже копітка справа. Велика їм за це дяка!


Якщо комусь необхідна буде така книжка, шукайте її в своїх районних бібліотеках, тому що автори замовляли декілька екземплярів, в тому числі і для районних бібліотек.

Ось така історія створення цієї надзвичайно важливої, дуже серйозної книжки про героїв, які віддали своє життя за правду, за нову Україну.


«Кожен вірш передає героїчний, непохитний дух Майдану, на фоні якого спливає образ чистого, миролюбного, беззбройного, дружелюбного патріота, якого не зупиняє свист куль, щоб рятувати сподвижника волі; образ пораненого героя, який стікає кров’ю, та не покидає Майдан; образ незламного мученика, який не зраджує Україну.

Національна свідомість, патріотизм, жива мораль – виховний ідеал книжки».

Ці слова належать Володимиру Леоновичу Комару, доктору історичних наук, професору, вступним словом якого починається ця книга.

_

Мені пощастило знайти батька Жені Котляра. Я по телефону домовилася про зустріч, яка відбулася 21 грудня 2016 року в Харкові біля метро «Київська». Подарувала Миколі Івановичу книгу. Батько запросив мене до себе додому, аби показати кімнату, в якій жив його син. Трикімнатна квартира, без розкоші. Тільки найнеобхідніші меблі, речі. Багато портретів сина, які подарували Миколі Івановичу відомі художники; книги, присвячені героям Небесної Сотні. І, найболючіше, я тримала в руках нагороду героя Небесної Сотні, Героя України - орден "Золота зірка", якої був удостоєний Котляр Євген (посмертно). Тримала нагороду, ціною в життя… Плакала…


Примітка.

12 січня пройшла презентація цієї книжки в районному методичному кабінеті, 8 лютого – в приміщенні Шевченківської ЗОШ №1, 24 лютого в ліцеї Шевченківської районної ради. Попереду ще одна прем’єра книги.


24. 02. 2017 рік

Світлина автора



Шевченкове, 24. 02. 2017 рік

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 01.03.2017 16:36  Душа => © 

Вічна пам`ять героям!!! Всі хто прийняв участь - Великі молодці!!!

Надіє, щиро вітаю Вас з виходом у світ цього творчого проекту!!! Щасти Вам!!!

З повагою!!!

 27.02.2017 10:44  Тетяна Белімова => © 

Світла пам`ять героям і шана всім небайдужим, хто опікується їхніми іменами і збереженням інформації про них. Це важливо.
Пам`ятаємо - перемагаємо!
Дякую Вам, пані Надіє, за те, що ознайомили. Я не чула про це видання...

 26.02.2017 16:52  Борис Костинський => © 

Уклін тобі, Надя, та усім іншим авторам, хто прийняв участь у цій патріотичній акції! Увічнення пам`яті про героїв, що щиро йшли на Майдані за ПРАВДУ, є справою честі всієї української нації! Народ, котрий не шанує власних героїв, не має майбутнього! Шкода те казати, але нині відбувається справжня контрреволюція і звитяга Небесної Сотні нівелюється діями продажної влади та інертністю великої частки українського суспільства! Але! В любому випадку - СЛАВА ГЕРОЯМ МАЙДАНУ! ВІЧНА ЇМ ПАМ`ЯТЬ!