03.03.2017 11:20
для всіх
143
    
  3 | 3  
 © Марянич Михайло Миколайович

Про заробітки на крові

Знаєте, публікуючи свої твори, я помітив, що кількість переглядів дуже залежить від назви. Чим пафосніше та помпезніше назва, тим їх більше. Наш заполітизований полярний соціум звик сприймати інформацію в розрізі патріотизму та війни. Війни на сході України, коли хтось не в курсі. Я знаю напевне, що твір про війну чи про Україну буде набагато рейтинговішим, чим про щось інше. Отака в нас буде преамбула. А фабула буде ще цікавіша.

Так от, як я писав, в літературі тема війни досить популярна, тому досить чимало з’явилося тих, хто про це активно пише. Пише, друкує і продає. Хтось із цих письменників воював, хтось бачив, як воюють інші. Ці люди збирають повні зали, адже вони патріоти, пишуть про патріотів, а ми йдем на ці зустрічі, адже ми теж патріоти і маємо підтримати патріотів, які пишуть про патріотів…

Тепер змінимо ракурс і поглянемо на іншу категорію людей. Вони теж патріоти. Це волонтери. З початком війни на Сході це явище в Україні стало досить активно розвиватися. Люди розуміли, що поки державна машина хоч якось запрацює, ми втратимо час, і сепаратисти будуть в Києві кричати “слава новоросії”. Тому ці люди збирали гроші з небайдужих громадян і купували все необхідне для війська: шоломи, одяг, взуття, авто, зброю та медикаменти. З часом в чималої кількості волонтерів з’явилися власні авто, квартири чи будинки…

Під час Майдану з’явилося чимало патріотичних організацій. Різні самооборони, автомайдани. До цих організацій долучались різні люди, які мали проукраїнську та проєвропейську позицію. Це була противага антимайданам, які всіляко намагались розірвати Україну на різні проросійські народні республіки. Звісно що патріотичні організації або мали при собі силове крило, або самі по собі були парамілітарними.

Зараз вже нема антимайданів, як таких, а от різні самооборони і тому подібні парамілітарні патріотичні організації нікуди не ділись. Їх частенько можна помітити при якихось бізнесових розбірках, але то патріотичні організації…

Всі патріоти України і навіть не патріоти кричать, що олігархи заробляють на війні, що олігархи обкрадають Україну, що… Знаєте, олігархи - то сублімована суть нашого українського суспільства. Це те, що ми є, тільки в дуже концентрованому вигляді. Всіх олігархів, які у нас є, викохали виростили ми самі: наша байдужість, наше бажання поживитись на дурничку, наше небажання бути відповідальним, наше небажання дотримуватись закону. То коли стільки категорій громадян не проти заробити тим чи іншим чином на війні, то чого б того не робити олігархам? Вас дратують масштаби? Але ж не забувайте, що олігархи - сублімація вас. Отаке...



м. Одеса, 3.03.2017 р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.03.2017 09:15  Тетяна Чорновіл => © 

Згодна з Вами.
Дасть Бог, вибовтаємось з цієї війни!
А там, як Ви кажете, поживемо - побачимо.

 03.03.2017 23:42  роман-мтт => © 

Не знаю наскільки вони на нас схожі, але те що вони є - і наша вина теж. Одна велика різниця ж між нами є: їх мало і вони організовані, а нас багато і ми натовп. В цьому і відмінність. Може вони нам дані богом, Всесвітом, хай самим чортом чи долею, аби ми навчилися об`єднуватися на рівні всієї країни?

Може це їх таке призначення на яке вони приречені, за що їм дано компенсацію грошима і благами? А може вони просто самі хитрожопі з нас, бо зметикували в свій час, що таке ресурс і як їм керувати, поки населення розбиралося з азами капіталістичного способу життя? Може комусь пощастило, чи на крові здобули свої статки, чи шляхом власної праці і знань (так, і такі є серед них, хоч і не багато) і змогли зберегти їх?

Вони сильні люди, то беззаперечно. Але більшість зажерлась, бо ми дозволили.

А так більше розбіжностей між людьми і аліґархами немає: такі самі вони люди з плоті і крові, яка в них так само біжить як і в нас. То не певен, що вони - то наша сублімація. Може якесь інше слово запропонуєте, бо нічого самому щось в голову не лізе, окрім "продукт".

Як на мене "продукт часу і початку епохи". Історія підказує, що всі розвинуті країни таке проходили. І зараз, як наслідок, мають сильне антимонопольне законодавство, антирейдлерські пакети законів, що сприяють реальному захисту приватної власності, стандарти соцзахисту, які виконуються тощо. Може це наша робота наступних років - обмежити їх законодавчо, якщо всіх не переріжемо з часом чи не виживемо з країни?

Тому не думаю, що це сублімація. Мабуть таки "продукт" часу, умов, який історія підкидає всім, хто стає на шлях розвитку капіталізму. Без них і капіталізму би ніякого не було, як такого.

 03.03.2017 14:58  Каранда Галина => ©