11.04.2017 23:50
для всіх
259
    
  3 | 3  
 © Душа

Сирія. Масьяф.ч.1. Нарис

Сирія. Масьяф.ч.1. Нарис

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

На свiтлинi - автор нарису, Ольга Липа 1988-1991 pp. I легендарна гармата Фортеці "Масьяф". Автор фото - Владимир Липа.

(продовження)


Безумовно, Сирія закрита країна, і це зовсім інший Світ! Живе тут дивовижна самобутність! Зовсім інші: традиційність і побут, несхожі на умови і спосіб життя діяльності України, Росії чи Білорусі, як і в цілому населення пострадянського простору. Оживає тут якась мальовнича старовина, з дитинства знайома нам зі східних казок. Ніби ця дивовижна країна, оточена невидимою фортецею, а фактично так є, що обгороджує її від впливу часу та іноземних культур, дбайливо плекає і сберегающая свої таємниці і історію, від чужих цивілізацій і цікавих очей.


Найдавніша держава ("перша згадка в літописі датована близько 10 тис. років до нашої ери, Сирія була одним з центрів докерамічного неоліту A, де вперше у світі з`явилися скотарство і землеробство") воістину, зберігає історичну старовину, в яку ми неодмінно занурюємося, відвідавши цю країну, бо вона дихає повітрям лихоліття.


Безумовно пам`ять епох, дбайливо зберігає і сирійська архітектура. Яскравим прикладом якої є фортеця "Масьяф", розташована високо в горах. Дивним чином, від неї віє ароматом старовини, і кожен камінь її могутніх стін, пам`ятає якусь історію, і вона неодмінно, трепетно оживає в серцях відвідувачів. Примітно, що на території фортеці збереглася старовинна гармата, на якій любили фотографуватися діти іноземних військових, і звичайно я не була винятком! У далекому 1988 році, проживаючи в містi Масьяфi, ми часто ходили на прогулянку і на пікніки в гори, де відвідували його історичну фортецю, ї доглядачем і сторожем був один глухонімий старець-араб, який проводив в ній більшу частину свого часу, а можливо і жив тут. Вона була його домівкою, і подругою, яка, я впевнена, повідала йому багато таємниць, які він не міг чути, а лише споглядати, і звичайно, ніколи не розповість про них людям.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 12.04.2017 09:01  Тетяна Белімова => © 

Пані Олечко, роздивилася фортецю на фото в інтернеті. Але це не те саме, звісно, що побачити її на власні очі. Ніби й справді сюжет для "Тисячі і однієї казок".