27.04.2017 02:07
для всіх
618
    
  8 | 8  
 © Борис Костинський

Пам`ті Василя Стуса

Пам`ті Василя Стуса

з рубрики / циклу «За Україну!»

Не розверзлося небо, 

не ставсь землетрус.

Передала Америка, 

що помер Василь Стус.

Не здригнувсь, не заплакав

український народ, 

як в тюремній лікарні

Василя клали в гроб.


В землю мерзлу мордовську, 

на останній вже строк, 

його швидко сховали, 

мов на шмоні "бичок".

Може був він убивця?

Чи блатний такий шкет?

Ні, похований в`язень, 

був великий Поет!


Він і мертвий грозив їм.

Не давали труну, 

щоб додому відвезти, 

в Україну сумну.

Та хоч батьківські вірші

сину не віддали, 

через плачучий Київ

Василя все ж несли.


Український страждальцю, 

спокутав ти наш гріх.

Площа імені Стуса -

крок до віршів твоїх!


березень 1990р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.08.2017 12:05  Наталія Старченко => © 

Коли я читаю рядки Стуса, то відчуваю, що він все одно живий, не знаю, як правильно це пояснити...

 01.05.2017 23:18  Юрій СЛАЩОВ => © 

Київ. 1 травня 2017 року. 
 Якось по-сиротськи "провокують" два українські прапори на Хрещатику. Вата вийшла знову на вулиці, вони це уміють, страшний діагноз - ми знову в лайні!

 01.05.2017 22:59  Юрій СЛАЩОВ => © 

 

Борю, нічого не змінилося, поки не видихнуть совки, Україна й ще довго сидітиме у лайні. Ось тобі "шикарне" фото з сьогоднішнього Донецька. Нарешті чітко сформульована головна ідея «псевдо-республіки» (внизу на плакаті):  "Не надо думать. С нами тот – кто сам за нас решает!" Цікаво, що між портретами Сталіна – пакет від ахметовськой гуманітарки. Такий він, сучасний Донецьк.
  Але це ще не все!!! «Червона чума» не лише у Донецьку, вона вже і в Києві!

Сьогодні на Хрещатику були не лише червоні ганчірки, але і російські з колорадськими вірьовками. Правда поліцейські побачивши прапори країни агресора просили прибрати, щоб не було провокацій! Провокацій бля!!! Та з такими темпами наступного року ми ховатимемо прапори України щоб не було провокацій!

 30.04.2017 22:49  Надія Крайнюк => © 

Гарна присвята ПОЕТУ-ПАТРІОТУ. Дякую!   

 30.04.2017 01:09  Серго Сокольник => © 

Титани підпирають основи світу

 27.04.2017 21:39  Тетяна Чорновіл => © 

Чудова посвята Поету і Людині!

 27.04.2017 09:17  Тетяна Белімова => © 

Побачила, до речі, відео з Музею шістдесятництва - Тарас Компаніченко виконує твір Стуса. Слід віддати належне цьому виконавцеві, бо він дуже багато переспівав Стуса.

Video YouTube

 27.04.2017 09:09  Тетяна Белімова => © 

Ви знаєте, пане Борисе, якби в Україні не було Василя Стуса, його варто було б вигадати, аби заперечити нав`язаний трьохсотлітнім колоніальним гнобленням образ "послужливого хохла" у шароварах, який стоїть у позі "чого зволите". Значення цієї постаті для кожного з нас важко переоцінити. Людина беззаперечного морального імперативу, яку ми ще й досі не спромоглися поцінувати належним чином. Хоча багато вже зроблено, переважно силами простих українців. Якщо Ви будете в Києві - можете завітати до Музею шістдесятництва (вул. Олеся Гончара, 33). Там дуже багато про Стуса. Також рекомендую Вам до перегляду фільм, який знімали відразу "по гарячих слідах" на Уралі, коли ще можна було зайти і в установу, де провів останні дні Стус, і побачити свідків тих подій. Пізніше в цій установі був Музей тоталітаризму, який (цілком прогнозовано) закрили на початку 2000 років... 

Video YouTube