07.05.2017 13:30
для всіх
358
    
  - | -  
 © Вікторія Івченко

Одна в кінозалі

Одна в кінозалі

з рубрики / циклу «Критика»

Мені аж закортіло подивитися той фільм у «Кінопанорамі» – почула вранці рекламу по радіо. «Вирахувала», о котрій годині сеанс…

Це виявилося доволі просто, лише набираєш в Інтернеті «Американська мрія. У пошуках правди» – і читаєш: кінозала «Сінематика», сеанс – 15.30. Для початку читаю коротку анотацію:

«5 травня о 20:20 у кінотеатрі «Україна» відбудеться прем’єра фільму «Американськая мрія. У пошуках правди» українського кінодокументаліста Володимира Мули. У фільмі глядачі побачать 8 історій успішних українців, які нещодавно покинули Батьківшину й досягли успіху за океаном». У мотивуючому фільмі знялися співачка Міка Ньютон, голівудська актриса Тетяна Родіна, чемпіон MLS Дмитро Коваленко, відомий лікар Юрій Мельник, програміст з Twitter Арсен Костенко, винахідних Вадим Чаленко, професор колумбійського університету Юрій Шевчук, спортивній юрист Олена Жирнова.

Ніколи не збиралася в Америку, навіть не мріяла поїхати туди, але… Мабуть, давалася взнаки звичка протягом останніх кількох років відвідувати «ДОКУ ДЕЙЗ» – Міжнародний фестиваль документальних фільмів про права людини. Захопилася мало-по-малу тією проблематикою. Журналістська цікавість прокинулась: ану як самій щось написати?..

…Підходжу до каси. Касирка повідомляє, що я – єдиний глядач! «Все одно показувати будуть…» – заспокоює мене. «Підіймайтеся на другий поверх», – люб’язно запрошує адміністратор.  

Ось вона, знайома кінозала: тут в рамках «ДОКУ ДЕЙЗ» переглянула чимало цікавих, талановитих фільмів.

«Американська мрія. У пошуках правди» справді чимось нагадала мені програмні фільми фестивалю. Все ті ж проблеми людські, ті ж радощі та смуток. Але – щось і різне… По-перше, фільм – повнометражний. Тут досліджуються долі доволі успішних людей – на колишній Батьківщині. Вони самі зробили свій вибір. Деякі з них встигли у себе вдома стати навіть зірками – Євробачення, наприклад, або – модельного бізнесу. Та в певний момент Доля-спокусниця запропонувала шанс… І от уже колишня модель з Луганська, яку підтримував місцевий олігарх, – просто дублерка. Знімається, щоправда, у Голівуді. На руки отримує приблизно 130 дол. за один епізод (після усіх відрахувань)., а квартплата – 1500 дол. на місяць, тож більш ніж півмісяця має працювати лише на оплату власного помешкання. «Зате я була на других ролях самої… (називає ім’я відомої американської кіноактриси). 

Колишня українська зірка Євробачення тепер знімається у рекламних роликах. Вона – за кермом розкішного авто… Але – нікому невідома. Нині схожа на сіру мишу героїня Володимира Мули цілком задоволена. Ні, вона просто у захваті від Америки!

Ще один персонаж – викладач Гарвардського університету. О, це дуже престижно! Та в заяві про прийом на роботу змушений був не вказувати жодну зі своїх наукових ступенів – ніде не брали… «Надто кваліфікований!» – сміється.

Українцеві-футботісту поталанило найбільше: він – ЗІРКА!. Живе в Америці з юних літ. Потрапив до родини американців. Просто забрали з української футбольної команди юніорів, яка приїхала до Америки на «товариський матч».  

Нині герой фільму вельми забезпечений, має кілька розкішних будинків у різних куточках США. Попри успіх і гроші почувається самотньо… Ні-ні, він має багато друзів! Але жити в отих «віллах» не поспішає. 

Колишня тенісистка (також «зоряна» в Україні) займається в Америці ріелторським бізнесом та спортивною юриспруденцією. Теніс – то для коріних американських спортсменів!..

Непогано почуває себе винахідник фотокамер – українець, який працює на американському заводі. Йому Доля посміхнулася без особливих перешкод… Рідкісний виняток.

Ці кілька історій, зібраних в одному фільмі, справляють подвійне враження. Так, вони про те, як наші співвітчизники досягають за океаном успіху… Хто – справжнього, хто – примарного… Женуться за тією американською мрією, мов селяни – з роману Михайла Коцюбинського «Фата Моргана», які мріяли про власну землю… А вона стала для них міражем. ФАТА МОРГАНОЮ. Вражає, що більшість героїв фільму аніскілечки не відчувають свого реального статусу: ну, все іще попереду! Вони мов загіпнотизовані тією Реальністю – чужою і холодною. Вони женуться за грошима, успіхом, іще чимось… Їхнє життя – нереальне. Схоже на комп’ютерну гру: ЗАГУБИСЯ. Розчинись у тому світі, перестань існувати як особистість, працюй – і отримуй… Часто-густо – мізерію. АЛЕ ти – частина МІФУ. Пишайся цим! 

Хтось із них однак міцно тримається за своє коріння, заявляючи на камеру: «Я – українка (українець)! Я ніколи не стану американкою (американцем). І дітей своїх так виховаю!» Дай Боже… 

Чи знайшлася вона, та правда?

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.05.2017 12:57  Панін Олександр Мико... => © 

Правда, неначе
Виднокрай:дистанція
Забезпечує
Солодку ілюзію
Здійснення Мріїї.