13.05.2017 13:39
для всіх
255
    
  2 | 2  
 © Надія Крайнюк

Співайте, мамо!

Співайте,  мамо!

Біля будинку нареченого зібрався натовп людей, які з нетерпінням чекали появи винуватця святкової події. І ось, нарешті, з приміщення почали виходити сестра нареченого, його друзі, дядько, племінники, його бабуся, батьки…


Всі вони утворили своєрідний коридор, по якому треба пройти до машини нареченому та його свідку. Раптом у натовпі почулося:


— А що робити в РАГСі отій старій бабі? За чим вона туди їде? Сиділа б собі вдома!


Стало дуже прикро від почутих слів. Ця старенька жінка – бабуся нареченого, вона – родоначальниця їхнього роду. На превеликий жаль, ми нерідко стаємо свідками ось такого принизливого ставлення до своїх мам, бабусь, батьків, дідусів.

Слухаючи це, я пригадала зовсім інше ставлення до своєї старенької матері.


В святково прикрашеному залі гамірно. Зібралися гості вітати ювіляра з 60-річчям. Серед запрошених — родичі іменинника, сусіди, однокласники, друзі… На чільному місці сидить мама ювіляра, поруч – він сам і два його брати: один живе в селищі разом з мамою, другий приїхав з Росії.

На окремому столику стоять букети квітів, лежать вітальні листівки, подарунки.


Свято в розпалі завдяки зусиллям талановитої тамади. Почалися розмови, розважальні ігри. І раптом в оцій веселій круговерті почулося:


— Несе Галя воду,

Коромисло гнеться...


То заспівала пісню мама іменинника разом зі своїм сусідом такого ж віку, як і вона. Всі змовкли. Стало дуже тихо. Мати озирнулася:

— Ой, мабуть, ми даремно…

— Ні, не даремно. Ви співайте, співайте, мамо, .. — обізвався до неї старший із братів, той, що приїхав з Росії, обійнявши її за плечі.

І полилася мелодія красивої, дуже давньої пісні:

— Несе Галя воду,

Коромисло гнеться...


Син з сумом в очах слухав, як співає ненька. Очі видавали його думки про те, що, можливо, він востаннє слухає, як співає його рідна мама, адже їй уже за 85. Мабуть згадалися йому мамині колискові пісні, її ніжні руки, лагідні очі. Можливо згадалися важкі роки, коли їй довелося самій піднімати на ноги трьох синів.


А потім співали разом з матір’ю і сини, і гості. Якось так невимушено їхня МАМА опинилася в центрі уваги всіх присутніх. Сини не відходили від неї, пропонуючи їй свої послуги. Як вони любили свою матір! Для них вона була понад усе! Не знаю, як у кого, але у мене на душі стало так затишно і спокійно від того, як піклуються сини про свою неньку, як чуйно і бережно ставляться вони до неї. Ця жінка може по праву гордитися своїми СИНАМИ.


03.10. 2013 рік

Світлина з інтернету



Смт Шевченкове, 03.10. 2013 рік

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.05.2017 09:40  Тетяна Белімова => © 

Зворушлива в багатьох моментах історія))

 14.05.2017 05:08  Ольга Моцебекер => © 

Нехай пісня материнська якнайдовше лунає в родинах. Коли мати жива, усі під захистом материнської любові. Добре було б, щоб молодь не забувала про це.

 13.05.2017 20:55  Костенюк => © 

По жіночому щиро, по материнськи мудро.