05.06.2017 00:26
лише 18+
402
    
  4 | 4  
 © Роман-Мтт

Збірка «Свині»: справжня огида і жахи по-українськи

Збірка «Свині»: справжня огида і жахи по-українськи

з рубрики / циклу «реальне»


Стисло і без спойлерів про чергову збірку фензіну «Підвал»

Спочатку загальне про збірку: якість у «Підвалі» на першому місці (хоч тут і зібрано оповідання про всіляке лайно в нашому житті). Якість подачі матеріалу в текстах росте від видання до видання – це приємно. Зростання формату видання в прямому сенсі – теж подобається. Якщо про перші дві збірки я писав, що окремі оповідання в них виглядають як «дитячі», то про Свиней таке сказати не можна – все по дорослому, нема ніяких дівчаток в білих платтячках.


Про сплаттерпанк у збірці: його повно. Він фонтанує. Місцями настільки сильно, що реально хтілося струганути. Але. Це не тупа м’ясорубка з подробицями смакування канібалізму чи вивертанням чиїхось нутрощів. Я б це навіть назвав інтелектуальний сплаттерпанк, екстравагантний сплаттерпанк, але це точно не тупе м’ясо, як дехто характеризує цей жанр. Це просто зворотній бік життя, і він поданий таким, яким є: містика в оповіданнях, у порівнянні з попередніми збірками, відійшла на другий план, а огида вийшла на перший (третя складова ідеального жахіття).


Докладніше і майже без спойлерів про свинячі нутрощі

М. Деккер «ТРІСК ХРЕБЦІВ»

Я не коментуватиму – це треба просто читати. Це – огидно і це – страшно. І автору треба надати належне за те, що наважився таке написати, бо при думках про таке, в реальному житті стає настільки моторошно, що намагаєшся від них відразу відсахнутися. А тут – читайте, одним словом, збагачуйте кругозір, бо це є частиною життя на цій планеті.


В. Лавер «БОДУН»

Фу-у-у-у! Дочитав до кінця, в деяких місцях робив помітки олівцем.


В. Кузнєцов «ЗНАРЯДДЯ»

Без коментарів. Читайте самі. У кожного будуть свої особливі думки після цього твору. Не бійтеся – там майже нема крові, як такої, і того, що зазвичай називають сплеттером. Але подумати буде над чим, обіцяю.


О. Бондаренко «СВИНІ НЕ ЛЮДИ»

Подяка автору за хеппі-енд, хоч і без весілля. :)


Ю. Андрієвська «ЛЕГІОН»

Безнадьога повна, хоча все оповідання я підсвідомо очікував на хеппіенд (як не смішно це писати про окреме оповідання зі збірки в стилі сплаттерпанк). Та куди там мені і моїм сподівання – автор не зжалився над жодним з героїв. Так в Україні і вимирають цілі села, а ви кажете «економічний занепад». Вибачайте за відвертий спойлер в попередніх двох реченнях, але тут більше емоції від прочитаного, ніж осмислення. Класно і якісно написане оповідання.

О. Стецюк «КІСТЯНИЙ ДІМ»

Дуже моторошно… Це і страшно, і огидно, і так перекликається з усіма подіями нашої і історії, і сучасності, що неможливо не дочитати до кінця, подавляючи при цьому позив до блювання. Не хтів би опинитися на місці героя, який... Але краще вам оцінити самим, якщо дочитаєте до кінця.


А. Трачук «ЯГІДКА НА ІМЕНИННОМУ ТОРТІ»

Більше маніяків: різних й цікавих, екстравагантних та істеричних, непередбачуваних і одночасно простих як двері! Сорі за спойлер – не втримався.


С. Рафальський «БЕЗСОННЯ»

Дуже коротке оповідання, дуже просте і атмосферне. Про романтичну зустріч, про самотність, про все. Але зустрічі бувають різні. На щастя, описана автором зустріч завершиться весіллям. Чи я помиляюся?


Г. Закидальська «ГРОШІ, МІЗКИ І ЛЮДИНА ЗІ СВИНЯЧОЮ ГОЛОВОЮ»

Сюжет цього твору – окраса збірки. Тут немає характерів, як таких (автор звісно заперечить), але тут є чітка подача подій, які рухають сюжет до логічної розв’язки. Видавцям збірки окрема подяка, що розмістили це оповідання саме всередині: твір не вимагає якогось осмислення, бо автор пише просто і зрозуміло, і читаючи його – відпочиваєш від того всього жаху і огиди, якими годували до цього. В цьому і краса оповідання (хоча читаючи довгу назву боявся її більше ніж змісту). ;)

Н. Вівчарик «РІЗНИК»

Треба друга частина. Вона напрошується сама собою. Чи треба ще щось казати про це оповідання?


Є. Товстоног «ПОЇХАЛИ З НАМИ»

Дякую Євгену! Це просто огидно. Огидно і неперевершено. Безвихідь, яка стала очевидною з середини оповідання, мене спочатку розчарувала – я думав, що автор вже видохся, але читалося – і фінал не розчарував. Що ще сказати, щоб не спойлерити? В оповіданні багато сексу – теж сподобалося, ги-ги. ;)


К. Формос «СВЯЩЕННІ МОЩІ»

Я завжди це підозрював: не можна вірити тим, хто закликає простих людей до віри і чесного життя з салонів своїх гелентвагенів. Жирний плюс за оповідку.


Загальне враження


Я вже писав в мережі, що автори мене не розчарували – мав змогу попередньо ознайомитися з частиною текстів, тож мав уявлення, про що буде збірка. Але повне зібрання – воно дуже класне насправді. Соціалка (якою було просякнуте друге видання фензіну), первісне бажання налякати (збірка Світильник Джека) – все це було лише попередніми пострілами до «Свиней». «Свині» стали феєрверком жахіть. Я вражений і задоволений читанням.


Авторам оповідань і укладачам збірки – щира подяка, бо тепер точно знаю, що моє життя – не найгірше. ;)


З повагою, Роман Мтт.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.06.2017 07:43  Пендюра Едуард => © 

Годнота. Дякую за корисну інформацію. Почитаю

 05.06.2017 09:27  Тетяна Белімова => © 

Романе, а що за видавництво? На першій картинці ніц не видно. І далі не побачила інформації.

 05.06.2017 02:53  Борис Костинський => © 

Чудовий огляд НЕОРДИНАРНОЇ збірки сучасної української літератури, про котру пересічний українець у якому-небудь Козельці, скоріше за все, ніколи в його житті і не чув(гадаю, що ніколи і не почує)! Вельми інтригуюче описано, але ВКРАЙ необхідний чіткий лінк на і-версію цієї читанини.