15.06.2017 20:41
для всіх
162
    
  4 | 4  
 © Душа

Сирія. Стародавній Хомс. Православні Святині

Сирія. Стародавній Хомс. Православні Святині

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Історико-біографічний нарис (

... продовження)



Порівняно зі спокійним і розміреним життям в Масьяфе і його мальовничими гірськими пейзажами, Хомс - справжній культурний центр Сирії ( перша згадка у літописі близько 2300 р. до н. е., історична назва - Емеса). У цій країні зароджувалося Християнство, ії найдавніших міст воістину не торкнувся час, ледве ступивши на сирійську землю, відчуваєш всю глибину століть. Хомс - третє за величиною місто у Сирії (після Алеппо і Дамаска), кой кою повний пам`яток, і найкрасивіших міських пейзажів, упоєних величною річкою Оронт.


Один з найяскравіших пам`яток архітектури міста, одночасно - безцінна Християнська Святиня, Церква Умм Зуннар — Храм Пояса Богородиці, заснована у 59 році I століття нашої ери. Переказ свідчить, що апостол Фома, не мав можливості попрощатися з Богородицею і брати участь в похоронній службі при її успінні (смерті). І лише на третій день він прибув у Єрусалим. Перебуваючи у великій скорботі і бажаючи попрощатися з нею, він ублагав апостолів відкрити гробницю, але тіла там не виявилося, лише погребальні тканини, які розповсюджували незвичайний аромат. Після чого, вони старанно молилися до Бога з проханням відкрити таємницю її зникнення, і під час вечері їм явилася Богородиця зі словами: «Радійте! — бо Я з вами по всі дні». Священне передання так само свідчить, що Богородиця внела молитві Фоми, і на втіху його скорботи, кинула апостолу свій пояс з неба (виготовлений нею власноруч ще за життя, з верблюжої вовни, який вона носила не знімаючи).


Вхід в Храм увінчує Ікона, що зображає сцену передачі Пресвятою Богородицею свого пояса апостолу Фомі. В одному з прибудов якого, зберігається – частина її пояса, в срібному ковчезі, виконаному у формі квітки, Благословенна численними Чудесами зцілення і Благодаті.


У цьому стародавньому місті, розташований Православний Храм, побудований на честь Святого Мученніка - Еліана Хомсского (Іуліана Емеского), єпископа Асийского, цілителя, іторика, уродженця Хомса, зведений у 432 році на місці його поховання. Мощі Святого зберігаються у саркофазі, які знаходяться у Храмовій каплиці . Стіни церкви закарбували фрески, які зображують Ісуса, Богоматір, Святих пророків і епізоди життя мученика Еліана. Написані Іоанном Эфесским праці, є унікальне джерело для вивчення християнського життя і думки VI століття.



Далі буде...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.06.2017 09:08  Тетяна Белімова => © 

Цікаво і пізнавально, пані Олечко)) Ніби доторкнувся до чогось великого...