02.07.2017 20:27
для всіх
298
    
  - | -  
 © Іван Петришин

Нормани І Київська Русь-Україна

Нормани І Київська Русь-Україна

Історія України

усім любителям Історії, Усного Передання та Істини

НОРМАНИ В ІСТОРІЇ КИЇВСьКОЇ РУСИ 



НОРМАНИ В ІСТОРІЇ КИЇВСьКОЇ РУСИ 


питання залишається дискусійним: нормани/варяги/вікінґи заснували, чи просто управляли першою східно-слов`янською державою? 

у Лаврентійському Літописі (1377 р.) настоятель Св. Михайла, Сильвестер, про слов`ян писав наступне: "між ними не було закону, а плем`я ставало проти племені, тільки виникла якась між ними суперечка, вони відразу ж розпочинали війну проти іншого племені. вони говорили між собою: "знайдімо князя, який зміг би нами управляти і судити нас по закону". згідно з цим, вони поїхали за море до варягських русів: саме цих варягів знали як русів, так само як деяких знали як шведів, а інших- як норманів, анґлійців і ґотландців, бо так вони були названі. і (східно-слов`яни) сказали людям Руси: "уся наша земля - велика і багата, але немає у ній порядку. прийдіть до нас правити і владарюйте над нами". [ від автора: "рус" у деяких ґерманських мовах означає "очерет"]. 

... так виникла теорія "Норманського походження Руси". 

Михайло Ломоносов висунув свою "анти-норманську теорію", що стала посиланням для російського націоналізму [ від автора: і, почасти, шовінізму].  


відношення сучасної науки до двох теорій знаходимо у думці Ніколаса Рясановски ("Норманська теорія походження руської держави", 1947): "більшість літератури з цього питання, доступної на західних мовах, і, зокрема, на англійській, дивує, що вона одно-бічно і напрочуд- за норманістичність... практично, ніяких анти-норманістичних робіт не існує на жодній мові, окрім російської"... 

... норманська теорія, сформульована Баєром, Шльозером і Мюллером, ... "доводила, що уся культура русів- релігія, звичаї, політична структура, закон, мистецтво- завдячують своєму походженню і дво-сторічному розвиткові скандинаво-норманам"... [ від автора: можливість близкості культури та вірувань русів до іранських чи індійських культур відкидається, тобто, можна подумати, що руси або були породжені ґерманцями або з`явились еволюційно]. 

... згідно з Рясановськиз, "слов`яни київської держави були ... нащадками сторічних подій південної Руси"... щодо культури- мови, закону, літературних традицій- ... Ніколас Рясановски зайшов так далеко, що (у 1947р.) констатував: "насправді, Русь вагомо вплинула на Скандінавію". [ від автора: певне, при стосунках, і Русь і Норманія мали певний вплив на певну частину населення із обох сторін]. 


далі Р. продовжував: "на даний час, більшість спеціалістів... думає, що нормани сформували лише один із елементів Руси, що... були пов`язані з поступовим економічним та політичним розвитком... у норманів було мало, щоб вони могли дати Русі... (бо) вони складали тільки меншість або, навіть, залишкову частку у формуванні держави..." 


...Літопис свідчить, що скандинави прийшли у місто Київ керувати ним, і київські правителі походили від них. 


польський учений Пашкевич вказував, що "високогіпотетичні (від автора: теорії малопідтвердженого припущення) можуть легко перетворитися у хибний інструмент національної політики із сумними наслідками для усіх причетних". 


Лев Клайн разом із його ... студентами семінару визначив сім пунктів щодо норманського впливу на східних слов`ян: 

1. означене прибуття норманів на східно-слов`янські території; 

2. заснування норманами Київської династії; 

3. норманське походження слова "рус"; 

4. тривалий вплив норманів на східних слов`ян; 

5. створення норманами першої східно-слов`янської держави; 

6. надання переваги про-скандинавській расі було причиною їхніх успіхів; 

7. у давній східно-слов`янській державі, скандинави були правителями, а слов`яни їхніми підлеглими. [ від автора: скандинавська колонізація Руси?] 

... у 2001 році Саймон Френклін написав статтю "До-Монгольська Русь" : "у царині, де основною скаргою істориків є брак писемних джерел..., цінність подальшого розширення і різноманітності доступної бази джерел... (включаючи неписемні археологічні джерела ) навряд чи може бути переоцінена."  

Владислав Дучко вважає, що ключем до розуміння норманської проблеми є розгляд пост-радянських археологічних доказів у їх ширшому контексті, у розумінні культури людей, що жили ... у Ладозі, Ґнездово, Шестовиці, Новгороді, Києві... 


переклад з англійської, коментарі та короткий виклад- Івана Петришина 



CША, 02.07.2017

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!