05.07.2017 05:11
для всіх
118
    
  - | -  
 © Іван Петришин

Про Славію або Русію Кийову

Історія Руси-України

ПРО СЛАВІЮ АБО РУ`СІЮ КИЙОВУ

внукам варязьких слов`ян
італійським слов`яно-дослідникам

ПРО СЛАВІЮ АБО РУ`СІЮ КИЙОВУ


( за статтею Маттео Дзоли)


"Русь - це був термін, яким окреслювали слов`ян, що жили на рівнинах теперішньої Ру`сії, вздовж Волги, Дніпра і Дністра, скандинавські народи, ті, яких ми називаємо вікінґами або норманами, яких візантійці називали "варяґами". [ від автора: від слова "варяґ" могло утворитися слово "вороґ/ворог/вруґ"] . термін "рус" не належить слов`янським мовам, це термін, що походить від балто-фінських мов. через те, що між вікінґами і слов`янами були балто-фінські землі, слов`яни, не знаючи, як їх називати, змінювали назву їхніх сусідів. не дарма, навіть нині, у фінській мові, Швецію називають "руотсі".


першим, хто став свідомий того, був датський мовознавець Вільгельм Томсен (1876), який писав: "рус"- це назва приписувана Швеції усіма балтійськими народами: у фінській мові, Швецію називають "Руотсі", по-естонськи - "ротс", по-лівонськи- "руотсі", у вотів ( давнього балтійського народу) - "ротсі"...


Франсі Конт, славіст Сорбонського університету у Парижі, так пояснює походження терміна "руотсі": він пішов від давньо-нордського "родхр", потім- "ротс-мани", очевидно, - "люди, що веслують" . справді, ті скандинави були вмілими мореплавцями, і, їхніми легкими кораблями "драккарами" пропливали річки великої рівнини, нападаючи, але також і торгуючи, і, крім того, засновуючи міста. серед них- Ново-город і Київ, важливі центри тої держави, яку вони будували, і які від них узяли назву "Русь". [ від автора: французький лінґвіст заперечує, що місто засноване слов`янами?]


Київська Русь була нічим іншим, як "еліта вікінґів, що правила якоюсь слов`янською народністю, що була більшістю, яка також складалася і з степних народів, як оповідає "Сказання Минулих Часів", написане у 1116 р. києво-руським істориком, Нестором Печерським. думка, що ру`ська держава не була надто "російською" завжди відкидалася істориками і науковцями, радянськими і російськими, бо вона запобігає будь-яким суперечкам і відомсті націоналістичного типу на територіях, що є зараз Україною. [ від автора: автор статті написав "зараз є Україною" - "зараз є україною", де Україна написана з маленької літери!?]


... слід підкреслити, що надмір скандинавською була лише перша фаза Киівської Ру`си, яка, хоча, і була слов`янізована у традиціях, київська аристократія (бояри) були переважно норманського походження, у пізньому Середньовіччі і, навіть, пізніше. у ХІІ сторіччі, Київська Русь була багатою нормано-слов`янською державою, і вважається, що, у той час, Київ був найбільшим містом Європи з майже 10 000 мешканцями.


після татаро-монгольських нападів, нічого не залишилося від давньої величі.... зруйнована була соціальна і політична канва. тим часом, Київська Русь погрузла у боротьбі за правонаступництво і була розчленована. і тільки Новогород уникнув розрухи.

продовживши скандинавську династичну лінію Рюриків, що бере назву від її засновника Гайнріха- точно не слов`янське ім`я- аж до смерті сина Івана Жахливого (Грізного), у 1598 р.


соціальний безлад ... припинився тоді, коли литовці захопили місто Київ, включивши його у їхню велику державу, який потім злився з великим польсько-литовським герцогством, яке домінувало у реґіоні аж до 1795 р. отож, київський реґіон не є тільки колискою "ру`ської" держави, ...але, у порівнянні з іншими руськими князівствами, але він мав свою власну долю.


скандинавська еліта, після монгольских вторгнень, була замінена польсько-литовською, в той час, як слов`янські народи поверталися до реґіону, щоб жити у ньому.

східний кордон польсько-литовської ... був кордоном Київської Руси. у середині тих кордонів, місцеві слов`янські народи могли розвивати культуру, що відрізнялася від російської. [ від автора: про це свідчать письмові пам`ятки!: Україна - НЕ - Росія!!!]


вони називалися рутенами, русинами, мало-русами, і є предками сучасних українців. [ від автора: отож, українці - це рутени, русини, мало-руси! додайте ще- лемків, бойків, гуцулів .... це- нація 6 -7 слов`янських народностей, мова яких не отримала стійкої писемності через соціальні і політичні причини.]


... у 15 сторіччі, коли руські князівства вигнали татаро-монголів, та Русь, що стала, була іншою від попердньої Руси. монгольське панування впродовж двох віків, мало певний вплив на руську культуру і ментальність...

однак, східні слов`яни залишили собі назву "руси", яка у минулому приписувалася скандинавам.


сьогодні, найчисельніший слов`янський народ, російський, носить ім`я, що його предки давали своїм скандинавським правителям...перше королівство тих правителів не було надмір слов`янським.


... слов`янсько-норманська Русь..., звичайно, пов`язана із сучасною Росією, 

- тією, що виникла із ... Московського князівства у 15 сторіччі, але вона не є прямою її наступницею.


... Київська Русь для Росії- теж саме, що Римська імперія для італійців. і, як і Римська імперія, Київська Русь мала більше відгалужень: сучасна Україна є непрямою наслідницею, але у більшій мірі, вона різниться від "двоюрідної сестри" Росії.


насліддя Київської Руси - велике саме тому, що воно не пов`язане напряму із сучасними національними державами... - навернення у християнство ( Візантійське) ... і формування специфічної східно-слов`янської культури.

це- культура, що поєднує національні групи, проте не настільки радикально різні, цього хочуть націоналізм, війни і різні види пропаганди .


(переклад і частковий переказ з італійської, скорочення та помітки- Івана Петришина )



CША, 04.07.2017

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!