06.07.2017 04:11
для всіх
105
    
  - | -  
 © Іван Петришин

Польський Погляд: Історія Київської Руси

ІСТОРІЯ КИЇВСьКОЇ РУСИ
усім полякам, що люблять Україну, і- українцям, що вірять у справедливість

ПОЛьСьКИЙ ПОГЛЯД: КИЇВСьКА РУСь


(із "Шкільництво- ПЛ")


період в історії Руси, що умовно тривав від 862 до 1240 років.

рік 862, коли Рюрик прибув до Новогороду Великого- це символічна дата початку руської держави. [ від автора: але уже був Новогород Великий, отож, була уже Русія?]

у 882 р., новогородський князь Олег Мудрий долучився до появи Великого Князівства Київського- раннього феодального краю у Східній Європі зі столицею у Києві, яке існувало до 1169 р.

у 1054 р., Велике Князівство Києвське було розділене на частини, причому володарі, яким вдалося заволодіти Києвом, далі носили титул "великого князя київського" і були поставлені вище від усіх інших князів русів і феодальній ієрархії.

у 1169 р., князівство було перетворене у Велике Князівство Володимирське із столицею у Володимирі над Клязьмою, яке перейняло домінуючу роль Києва.

у 1240 р., як наслідок монгольської навали, Велике Князівство Володимирське втратило політичну незалежність через Золоту Орду. цей момент вважається кінцем епохи Руси Києвської.


на той час, Києвська Князівство, перестало існувати коло 1240 р., коли фактично його останній володар Олександр Невський, прийняв титул великого князя володимирського.


ІСТОРІЯ


похід князя новогродського Олега Мудрого на Київ довела до об`яднання північних і південних князівств русів. Олег Мудрий, із гео-політичних міркувань, переніс столицю своєї держави із Новогороду Великого до Києва, що стало початком Руси Київської.

на початку, вона була слабким об`яднанням князівст, які від 2-ої половини ХІ ст. мали широку незалежність. Новогород Великий залисагвся, однак, аж до кінця ХІІ ст. найбільшим містом русів. великі князі києвські Олег (правлячий з 912 по 922 рр.) та Ігор Рюрикович ( правлячий у 912-922-945) п ідписали з Візантією торгівельні домовленості, які гарантували краєві прибуткову торгівлю.


правляча в 945-957 рр. княгиня Ольга, зцентралізувала державу і створила підгрунтя для тривалого адміністративного порядку. настуйпний володар, син Ольги, Святослав І, робив далекі військові походи, доходячи до Криму і Кавказу, і на Балкани. одружений із сестрою візантійського кесаря Ганною, Володимир І, у 988 р., прийняв хрещення і зробив християнство офіційною державною реліґією.


далі- буде!


переклад з польської - Івана Петришина, друга Польщі



CША, 05.07.2017

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!