02.08.2017 04:05
18+
129
    
  - | -  
 © Іван Петришин

Закони Давнього Риму

ДАВНІЙ РИМ

ЗАКОНИ ДАВНьОГО РИМУ

ДАВНІЙ РИМ: ЗАКОНИ ДАВНьОГО РИМУ



Чоловік- всьому голова. 



Чоловік у родині мав виключні права. Він роспоряджався долею дружини і дітей. Якщо, при народженні, чоловік підіймав дитину вгору, то він її визнавав. Якщо ж ні, то дитину чекала доля, яжій не позаздриш. Але, найчастіше, дітей, особливо хлопчиків визнавали, бо третина усіх пологів закінчувалася смертю жінки. Великою була й дитяча смертність. Так, що римляни встигали одружуватися 2-3 рази, інколи, обмінювалися дружинами, щоб отримати "законних" наслідників. Допустимою була продажа сина у рабство. Ймовірно, через непослух або через матеріальні проблеми. 

Самогубство за дозволом.



Щоб достроково піти з життя, римський громадянин повинен був отрумати дозвіл сената. Якщо причини такого рішення визнавались суттєвими, майбутньому самогубцю видавалася отрута. 

Повій фарбували у рудий колір 



Усі римлянки були брюнетками. А захоплені у полон і продані у рабство іноземки могли бути блондинками і рудими. Щоб не плутатися, римляни прийняли закон, за яким усі повії повинні були перекрашуватися у рудий колір. 

Пурпурова тога- тільки імператорові! 



Щоб перефарбувати римську тогу у пурпуровий колір, треба було наловити 10 тисяч молюсків, щоб зробити фарбу. Це було дорого, і доступне було це тільки дуже багажтижм людям. Щоб почувати себе унікальними і неповторними, римські імператори прийняли закон, за яким тільки їм дозволялося носити пурпурові шати. 


Скорочений переклад з сучасної русскої мови- Івана Петришина




Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!