16.10.2017 03:41
для всіх
197
    
  2 | 2  
 © Чиянова Марина Вікторівна

Імітація релігійності або правда в кредит

Частина 2 - Чистилище

Карлу Густаву Юнгу - він би цього не пережив.
Гонзо-журналістам США - вони б добре зрозуміли, про що йдеться.
Журналістам сучасної України - це вузька та незбалансована думка, але десь всередині жевріє свобода.

Зараз у кількох приватних організацій, чия мета - надавати психологічні послуги населенню, будуть усі можливості та ресурси для того, щоб мене знищити, якщо це їм цікаво.

Мені вже байдуже.

Йдеться про те, як саме в Одесі знищують середній клас та його добре ім`я.

Чудовий варіант розваги - езотеричні фестивалі. Зазвичай люди приходять туди, щоб отримати знання з культурології, придбати подарунки для друзів чи колег, розвинути навички комунікації. Тобто йдуть за реалізацією своїх прав соціальних, економічних та релігійних, які, між іншим, гарантовані Конституцією.

Відомо, що спільнота буддистів в Україні налічує менш, ніж 100 000 чоловік. З них правильне розуміння цінностей та догматів мають одиниці. Не всі вони є носіями японської або корейської мови. Вони цікавляться розширенням своїх горизонтів, отриманням додаткових знань. Це природньо. Ми живемо в глобалізованому світі.

Проте, якщо придивитися ближче, профанація є частиною гри.

На фестивалі дуже часто потрапляють особи, які під гаслами самовдосконалення маскують певні комплекси (і відверті зловживання) емоційно-інтимного характеру. Іншими словами, пікапери. Чому? Бо чули, що на таких заходах є більше шансів знайти партнерів для стосунків. Бо в інших місцях хтось їм у відносинах відмовив. Бо не контролюють свої інстинкти.

Чи можна уявити людину, яка їде на такий фестиваль з серйозними намірами? Так, і це або перекладач, або інфопідприємець, або секретар. Цим людям присутність "гедоністів" у такій кількості не потрібна.

І навіть тут, в езотеричній спільноті, викривлення інформації відіграє суттєву роль. Попри запевнення численних "гуру" в важливості інформації, яка надається, унікальності методик роботи зі свідомістю, одиниці тих людей, які еволюціонували, з цієї спільноти виходять.

Типова техніка - `love bombing`. Тобто тебе завалюють увагою в такій кількості, що це відчувається дуже неприроднім.

По-друге, ці заклики до дипломованих, зазвичай, фахівців - "залишити велике місто, бо це Вавілон" з уст мешканців Москви, які її не залишають, але обирають місцем самоствердження Одесу - не завжди витримують критику. Так, це зрозуміло частково - там, де людей менше (в провінції) легше почути себе, щоб прийняти правильне рішення. Але до чого ці антиспоживацькі гасла? Хто може бути їх потенційним споживачем? Це фабрика ескапізму - втечі від дійсності.

Якщо реальні знання буддизму або медієвістики - це великий і дуже складний код, етична система, велика кількість прочитаних літер, медитацій, формул, змістів та антизмістів та відсутність гарантій просвітлення, то поп-езотерика - це бізнес, і не завжди етичний бізнес.

І як тут отримати "франшизу"? Знати більше, ніж твій контрагент, якщо це можливо. Бо знати щось визначене про минуле партнера в таких справах - майже нереально.

По-третє. Ці відео вже прибрали з соцмереж, але вони там були приблизно 3-4 роки тому. Це відверто контроверсійні кліпи з гаслом "Перекладачі - роздмухувачі війни", спрямовані на дискредитацію фахівців та деінтелектуалізацію населення. Це позиціонується як певний "захист від дурня" (принаймні, російські езотеричні фахівці стверджують, що це є основною метою втаємничення, причому вони говорять/пишуть про це ледь не в один голос), але, знову-таки, це класизм та експлуатація. Гонорар (а переклад сакральних чи напівсакральних прецедентних текстів - це унікальна за складністю робота) є нестійким, а у виплату гонорарів "щастям та просвітленням" я не дуже вірю.

Якщо ви перекладаєте будь-який важливий для історії прецедентний текст, Вам можуть почати погрожувати. Якщо ви добре перекладаєте, частина цих погроз здійсниться.

Чому? Тут я нічого не можу уявити. Так склалося, що книжки з іноземних мов - чи не перші друковані продукти, які я побачила. Так склалося, що я маю певну чутливість до простору. Інколи я чую музику стін великих міст. Так склалося, що мені стає часу на аналіз виснажливо великої кількості даних. Так склалося, що серед моїх ідеалів - і свобода інформації, і приватна власність. А під маскою "доброчинної психології" для родин середнього класу ховається бажання знати про такі родини все - тобто фішинг. Так, існують психотехніки безконтактного вилучення паролів для вилучення інформації з акаунтів за допомогою гіпнозу, і це антипрогресивно та антипатріотично. 

Так склалося, що мої твори чекають на доброчесних замовників. Дійсно доброчесних.



Одеса, 16.10.2017

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.10.2017 00:38  Борис Костинський => © 

Цікаво! У 1997-му році я особисто бачив у Чернігові об`яву, приклеєну до стінки автобусної зупинки(даю по пам`яті):

"Лечу энурез, сглаз, отвожу порчу. Алкоголизм, наркозависимость, СПИД и онкология.

Общежитие пединститута. Спросить Валю из 106-й комнаты."

{#}

 16.10.2017 17:55  Панін Олександр Мико... => © 

Чи є зараз хоч один справжній мудрець езотерічних фіософій?
"Хто твій Вчитель? - Я!"
Р. Кіплінг роман "Кім"

 16.10.2017 10:39  Каллистрат => © 

Я тут по жизни смотрю есть люди умные, а есть наученные. Так вот умным достаточно и познания самих себя, а наученные вечно куда-то едут, якобы за "знаниями" То в Шаолине сидят, то с увесистой пачкой долларов познают дух Индии, а если нет денег, так и в астрал выходят и, у меня всегда возникает вопрос - дебилы, если вы не можете познать самих себя, как вы можете познать ещё что-то?
Вам, пани Марина - моё сочувствие и пожелание здоровой бодрости духа!

 16.10.2017 10:24  Віталій Перетятько => © 

Мета творчості - мотивувати людей до Життя, а не існування.

 16.10.2017 10:07  Каранда Галина => © 

а, ще - я шукала 1-шу частину - не знайшла... може, варто посортувати публікації по збірках - тут є така можливість... читачам було б зручніше орієнтуватися...

 16.10.2017 10:05  Каранда Галина => © 

чесно кажучи - єдине, що я зрозуміла з тексту, - автора хтось образив на езотеричному фестивалі, куди вона попала з серйозними намірами як перекладач та журналіст... Причому тут згадуються і домагання, і невиплата гонорару, і зневага до професії, і - москвичі???, які закликали переїжджати в село...
думаю, доброчесним замовникам теж хотілося б більш зрозумілих текстів. Бо далеко не всі чують музику міст...